Світові агенції облетіли слова одного з учасників рятувальної операції у філіппінському місті Таклобане американського бригадного генерала Пола Кеннеді про апокаліптичні руйнування на острові Лейте: «Дороги і вулиці непрохідні, електропостачання порушено, кожне поселення,  кожна будівля або дуже постраждали, або дощенту зруйновані».

Справді,  лише в Таклобане кількість загиблих приблизно 10 тисяч осіб, заявила координатор ООН з гуманітарної допомоги Валері Амос, загальна ж кількість постраждалих сягнула 10 мільйонів. 

Тим часом міжнародне співтовариство збільшує обсяги допомоги Філіппінам. Сполучені Штати пообіцяли надати підтримку в розмірі 20 мільйонів доларів, зокрема 55 тонн продовольства і предметів гігієни. Крім того, Вашингтон у ніч на 12 листопада направив до берегів Філіппін авіаносець «Джордж Вашингтон» і ще п’ять кораблів для надання допомоги в ліквідації наслідків тайфуну.

Нині Філіппінам допомагає весь світ. Фото з сайту images.yahoo.com

Німеччина надала додаткові кошти в розмірі 1 мільйона євро, повідомив міністр закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле 12 листопада після зустрічі з держсекретарем у МЗС Філіппін Еваном Гарсією в Нью-Делі. Великобританія надасть гуманітарну допомогу в розмірі 10 мільйонів фунтів (у перерахунку 12 мільйонів євро). Лондон також направить у регіон лиха військовий корабель, повідомив прем’єр-міністр Девід Кемерон.

Інші країни також не лишилися осторонь: Японія надасть 10 мільйонів доларів гуманітарної допомоги,  Австралія — 9 мільйонів, а Нова Зеландія — понад два. Китай, до узбережжя якого докотилися відголоски стихії, заявив, що виділить 100 тисяч доларів.

Тайфун «Хаян», якому на Філіппінах дали ім’я «Йоланда», почав лютувати у центральній частині країни минулої п’ятниці. Очікується, що кількість жертв трагедії збільшиться, коли рятувальники дістануться до районів, що досі залишаються відрізаними від зовнішнього світу.

«Ми справді продовжуємо відчувати труднощі під час спроб зв’язатися з нашими відділеннями на місцях, а, не маючи зв’язку, не можемо знати реальний стан справ», — заявив офіційний представник філіппінських рятувальників  майор Рей Балідо.

Розпачливими назвав наслідки урагану Генсек ООН Пан Гі Мун. Він наголосив, що  ООН починає втілювати план з надання масштабної гуманітарної допомоги Філіппінам і спрямує на це 25 мільйонів доларів — щоб забезпечити постраждалих принаймні найнеобхіднішим. Водночас у постраждалих районах поширюється мародерство, оскільки забезпечувати порядок у ситуації, що склалася, вкрай складно, а люди шукають у купах сміття бодай воду і їжу, необхідні для виживання.

Тим часом «Йоланда» несподівано змінила напрямок руху і накрила не центральну, як передбачалося раніше, а північну частину В’єтнаму. Фахівці Філіппінської адміністрації атмосферних, геофізичних та астрономічних послуг зареєстрували формування за 1,3 тисячі кілометрів на схід південного острова Мінданао нової бурі — тропічної депресії, яка вже отримала назву «Зорайда»,  Очікується, що вона досягне території Філіппін 13—14 листопада.