СКАРБНИЦЯ

Працівники СБУ у Волинській області знищили обладнання для нелегального виробництва тютюнових виробів

Це за вироком суду, який набув законної сили, зроблено шляхом порізки його на металобрухт. Акція відбулася з участі представників управління Державної виконавчої служби головного управління юстиції та головного управління Міністерства доходів і зборів в області, Департаменту фінансів облдержадміністрації та експертів тютюнових компаній.

Як повідомляв свого часу «Урядовий кур’єр», промислові лінії для виробництва контрафактних цигарок, а фактично — легких грошей — у серпні торік були вилучені в одному із сіл Ковельського району. Після чого й стали речовим доказом у кримінальній справі, яку розслідували слідчі управління СБУ в області.

— Тоді працівники спецслужби викрили та припинили протиправну діяльність підпільного цеху з масового виготовлення тютюнових виробів під виглядом відомих торговельних марок, — нагадав керівник прес-служби цієї силової структури Михайло Баранов. — Під час обшуку приміщення правоохоронці вилучили лінії з виготовлення та упаковки цигарок, три тонни тютюну, майже 60 тисяч пачок цигарок, 200 тисяч одиниць підроблених марок акцизного збору тощо. Організаторами протиправного бізнесу, як встановило слідство, виступив 65-річний місцевий підприємець. На початку 2012-го з допомогою спільників він обладнав підпільний цех зі спеціальним обладнанням, в який завезли сировину для виготовлення тютюнових виробів та найняли одинадцять робітників.

Кримінальну справу завершено, нелегальне обладнання — знищено. Фото автора

— Вироком Ковельського міськрайонного суду організатору вчинення злочину призначено штраф розміром 56 300 гривень. Дев’ятеро виконавців повинні сплатити по 10 тисяч, а ще четверо спільників — по 5 тисяч гривень штрафу кожен. Апеляційний суд Волинської області залишив вирок суду першої інстанції без змін.

На поповнення державної скарбниці активно працюють нині і підрозділи Головного управління Міндоходів України в області. З початку року в регіоні порушено понад півсотні пов’язаних із ухиленням від сплати податків кримінальних справ. При цьому порушники вже відшкодували понад 4,5 мільйона гривень завданих державі внаслідок несплати податків збитків. У трьох із восьми спрямованих до суду кримінальних проваджень, до речі, запропоновано звільнити винних від кримінальної відповідальності — у зв’язку із повним відшкодуванням ними завданих державі збитків.