ДРАМА

У харківській та стахановській багатоповерхівках — чергові жертви  недбалого використання  газового обладнання

Олена ОСОБОВА, 
Світлана ГАЛАУР,

«Урядовий кур’єр»

Вибух у Стаханові стався увечері 14 грудня на третьому поверсі цегляного будинку. Поранення різного ступеня тяжкості отримали п’ятеро осіб. Двоє з них у важкому стані, за їхнє життя борються в реанімації Луганської обласної лікарні. Ще два десятки людей залишилися просто неба в майже 13-градусний мороз. А кілька десятків городян, хоч і не втратили квартири, однак теж відчули зимний подих драми: вибух був такої сили, що в сусідніх будинках вибив 211 вікон.

Нині створено комісію зі встановлення причин надзвичайної події та надання допомоги постраждалим. Прес-служба Стахановської міської ради повідомляє, що, за попередньою інформацією, до трагедії призвів витік газу, який стався через несанкціоноване встановлення опалювального приладу. Окремо акцентовано на тому, що, за рішенням сесії міської ради, цей будинок ще навесні 2010 року було відключено від централізованого опалення. Ця обставина має спростувати чутки, що нібито вибух — наслідок рішення міської влади ввійти в нинішню зиму, повністю відмовившись від котелень.

Про цю проблему двічі писав «Урядовий кур’єр» (в матеріалах «Не приховуйте гарячих точок», № 174 від 26 вересня та «Станіслав ЗАХАРОВ: «Ні будинок, ні окрему квартиру відключати від тепла в опалювальний період ніхто не має права», № 206 від 9 листопада). Саме це питання нині активно обговорюють жителі Стаханова в соціальних мережах.

«Місто й далі лишається без централізованого опалення... Розумники, які «різали» котельні, не замислювалися, як узимку будуть зігрівати свої оселі люди, у яких немає індивідуального опалення. Не наганяючи страху, хотілося б вірити, що ця НП — поодинокий випадок у Стаханові», — пише блогер Intervent.

«Шукай тепер винного. Сьогодні все пустили на самоплив, кожен робить, що хоче (не у всіх є гроші на виклик спеціаліста). І взагалі, як бути з іншими відключеними будинками?» — запитує «Фрося Бурлакова».

На сайті www.stakhanov.org.ua можна прочитати й про те, як на наступний після трагедії день, 15 грудня, депутати Стахановської міської ради за власною ініціативою зібралися у виконкомі, щоб обговорити ситуацію із приводу НП. У сесійну залу їх не пустили, постраждалі від вибуху, які теж там були, почали обурюватися, що від міської влади немає ніякої інформації: що робити далі і як жити в мороз у будинках без скла? І тільки тоді до присутніх вийшов міський голова й розповів, що всіх необхідних заходів ужито, постраждалим запропоновано поселитися в готелях «Вікторія» та «Затишок». Щоправда, однозначної відповіді, хто буде оплачувати проживання, не прозвучало. Чи не тому всі вони вирішили залишитися в знайомих та родичів?

«Зруйнований вибухом під’їзд п’ятиповерхового житлового будинку не підлягає відновленню», — констатував міський голова Стаханова Юрій Борисов.

За його словами, через руйнування без притулку залишилися 22 людини. Для них планують закінчити одну з міських недобудов. «Зараз ми вивчаємо проекти, там зосталися незначні роботи», — пояснив Юрій Борисов. Для цього виділять кошти з міського бюджету розвитку — 2 млн 800 тис. грн. У міськраді обіцяють вирішити житлове питання для мешканців зруйнованого під’їзду протягом трьох місяців.

За підсумками екстреної наради обласної комісії з техніки безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалено кілька рішень. Зокрема про те, що з коштів обласного бюджету всім постраждалим під час вибуху нададуть матеріальну допомогу. І, нарешті, створено комісію з перевірки житлового фонду міста Стаханова — з метою виявлення квартир, які не мають альтернативних джерел опалення.

Співробітники МНС роздають чай потерпілим від вибуху. Фото УНIAН

Харків:  Потерпілих розселять у готелях

Надзвичайна подія у першій столиці трапилася минулої неділі о 17:45 поблизу станції метро «Імені О. С. Масельського». Вибух пролунав в одній із квартир 16-поверхового будинку на Московському проспекті, 248г. Загинуло троє людей, усі — жителі десятого поверху, який став епіцентром вибуху. Ще четверо потерпілих госпіталізовано у відділення політравми й опікове Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги імені професора О. І. Мещанінова. Їхньому життю нині нічого не загрожує; їхній стан, як запевняють міські чиновники й лікарі, стабільний. Ще п’ятеро постраждалих, які скаржилися лише на невеликі травми та подряпини, звернулися в лікарню амбулаторно.

Для з’ясування всіх обставин, через які виникла надзвичайна подія, створено слідчо-оперативну групу. Як поінформував головний прокурор Харкова Євген Попович, слідчі ретельно оглянуть місце події, призначать відповідні експертизи і назвуть причину вибуху й заподіяний збиток. Він також зазначив, що є очевидець, який вважає, що в квартирі, яка стала епіцентром вибуху, стояв газовий балон. Цю інформацію слідчі також перевірять. Крім того, допити свідків допоможуть з’ясувати, як саме загинули жертви події.

— Слава Богу, що наша квартира розташована в іншому крилі, — радіє крізь сльози літня мешканка постраждалого будинку Інна Карлівна, яка проживає в трикімнатній квартирі на 11 поверсі. — Але вибух був настільки сильний, що дуже нас налякав. Ми чули, як люди кричали: «Допоможіть!» Було дуже страшно. У нашу квартиру просочилося багато диму, і якби ми не здогадалися вийти на балкон, де й дочекалися рятувальників, напевне, задихнулися б. Спасибі всім людям, які нам допомагають. Дуже вдячна працівникам МНС, які допомогли мені з хворими ногами зійти вниз з одинадцятого поверху й дістатися до школи. Низький уклін усім за поміч і співчуття!

Сусіди постраждалих і мешканці довколишніх будинків, як тільки почули про нещастя, почали зносити до школи № 72, яка стала першим притулком для потерпілих, теплий одяг, ковдри, взуття та інші необхідні речі. Також сюди привезли гарячу їжу та напої.

— До цього ми годували людей бутербродами й напували чаєм, — говорить заступник директора школи № 72 Віра Кулик. — Надворі ж не лише зимова темінь, а й 18-градусний мороз, і з нашого боку ніхто не залишиться обділеним увагою.

Президент України Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів вжити вичерпних заходів щодо необхідної допомоги постраждалим у результаті вибуху, а правоохоронним органам — провести оперативне та повне розслідування всіх обставин інциденту.

Президент також доручив керівництву Харківської ОДА забезпечити належне лікування постраждалих і підтримку громадян, які залишилися в результаті вибуху без житла.

Харківський міський голова Геннадій Кернес пообіцяв постраждалим всю необхідну підтримку і оперативне відновлення будинку: «Зараз найголовніше — питання допомоги жителям, зокрема їхнє тимчасове розміщення й подальше повернення додому. Ми проведемо комплекс відновлювальних робіт, людей на цей час відселимо. Масштаб робіт ми дізнаємося після того, як фахівці оцінять пошкодження. Ми знаємо, хто будував цей будинок, знаємо проектантів, отож у нас на руках буде проектна документація».

А доки пошкоджений вибухом 64-квартирий будинок обстежуватимуть та відновлюватимуть, його мешканців розселять у готелях «Турист» і «Меркурій».