ДАТА

Професіонали відзначили 40-річчя заснування галузі промислового виробництва свинини

Рідко, дуже рідко вони святкують, мають вихідні. Тваринництво — галузь, яка вимагає повної самовіддачі. А останні двадцять років ще й самопожертви. Саме завдяки їй і став можливим ювілей, який зібрав у системі представників усіх регіонів. Людей, які не говорять про інновації, а впроваджують їх і розвивають. Патріотів, які своєю професією обрали не розповіді про любов до України (таких патріотів у нас — греблю гати), а роботу по зміцненню її економічної та інтелектуальної могутності. Все це — професіонали які очолюють господарства, що входять до корпорації «Укртваринпром».

Заснована 12 квітня 1972 року, вона здійснила справжнісінький злет у сферу промислового виробництва свинини. Будувались потужні комплекси, де використовувалась найсучасніша техніка і технології.

Господарства зберегли керівники, які думали не про особисту наживу, а про людей і державу. Серед них — Герой Соціалістичної Праці Володимир Погорєлов, який уже 40 років беззмінно очолює державне підприємство «Племрепродуктор «Степове» у Миколаївській області. Тож патріарха галузі на урочистому зібранні з нагоди ювілею «Укртваринпрому» вітали щиро й захоплено. Не лише за здобутки в господарстві. За вміння допомагати іншим. А його позиція дуже цінувалась, коли у найважчі часи господарства тримались корпорації.

— Кожен поодинці, — каже її генеральний директор Сергій Гнатюк, — тоненька беззахисна лозинка, а всі ми разом — віник, який не зламати і який вимітає негаразди, що навалюються на галузь.

Останні двадцять років — щоденна боротьба за виживання, без підтримки влади. За умов шаленого тиску неконтрольованого імпорту. Вони вистояли. Зберегли Україні імідж держави, що йде шляхом інноваційного розвитку. Вони не лише самі працюють, а й створюють умови для розвитку машинобудування, ефективнішого, ніж експорт, використання зерна на фермах. У господарствах корпорації середньодобові прирости тварин значно вищі, ніж в цілому по Україні, а витрати кормів нижчі. Корпорація виробляє 31 відсоток української свинини. Такої, що може успішно конкурувати із зарубіжною.

Як і годиться, вшановували колег. Зокрема, багато теплих слів пролунало на адресу керівника ТОВ «Агропромислова компанія» Запорізької області Валентини Попової, яка стала справжнім лідером галузі. За відданість справі дякували директору агрофірми «Дністровська» Одеської області Івану Кістолу та директору ТОВ «Гранум» Луганської області Дмитру Козацькому, який відродив племінну ферму, а заодно й віру селян у те, що не все ще втрачено.

Учасники зібрання не лише згадували минуле. Життя — це мить між минулим і майбутнім. От і аналізували, і пропонували, як зробити так, аби започаткована сорок років тому добра справа розвивалась.

АВТОРИТЕТНО

Володимир Погорєлов,
Герой Соціалістичної
Праці директор державного підприємства
«Племрепродуктор «Степове»
Миколаївської області:

 — Сорок років тому держава визначала інноваційний шлях розвитку галузі. Для мене і колег він став сенсом життя. Зроблено було багато. Нарощувалось не лише виробництво свинини. Зростав інтелектуальний потенціал села. Адже комплексам потрібні були найрізноманітніші спеціалісти з вищою і середньою спеціальною освітою. Відкривалась нова перспектива для населених пунктів.

З відомих причин, що привели до руйнації, вистояли найсильніші. Справжні професіонали. Наша сила в тому, що не зрадили колективи, які очолюємо, не прагнули за їхній рахунок нажитись. А ще — в єдності. Корпорація — це об’єднання однодумців, які вважають за честь зберегти людську і професійну гідність.

Сорокаріччя корпорації — подія не галузевого, а загальнодержавного значення. Адже йдеться про інноваційний розвиток, який визначає наше майбутнє. Коли це усвідомлять не лише фахівці, а й керівники всіх регіонів, тоді Україна не імпортуватиме, а експортуватиме продукцію тваринництва.