БУДІВНИЦТВО 

Завдяки підписаному Президентом закону всі статті програми «Доступне житло» стали фінансово захищеними
 

Із серпня очікується збільшення активності громадян з отримання іпотечних кредитів за 3% ставкою. Це станеться завдяки підписаному 3 серпня Президентом Віктором Януковичем Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння іпотечному кредитуванню». Ним фактично внесено зміни до Бюджетного кодексу, і всі статті фінансування іпотечної програми стали захищеними державою. Саме це було основним лейтмотивом «круглого столу», присвяченого підсумкам і  сподіванням у цій царині.

«Тож відпало як неактуальне питання, що завжди непокоїло людей: чи не припиниться видача коштів за погашення позик», — зазначив заступник директора департаменту державних програм розвитку житлового будівництва Мінрегіону Володимир Височин.

За його словами, нині у цій програмі беруть участь 258 будинків і людям пропонують 11 тис. квартир. За даними Мінрегіону, майже стільки ж охочих (11,2 тис. громадян) надали заявки на отримання іпотечних кредитів за ставкою 3% річних. Утім, отримали такі позики станом на 14 серпня лише 202 особи. Та слід зазначити, що цей процес справді активізувався в останні півмісяця саме завдяки дії згаданого закону. В. Височин також повідомив, що розглядається вирішення таких питань, як скорочення частки першого внеску у банк, обмежень за площею квартир тощо. У програмі можуть брати участь громадяни, які хочуть звести приватний будинок площею, не більшою 94 кв. м. Однак таких охочих по всій Україні ще не було.

Кредит можна брати і під зведення невеликого будинку. Фото з сайту mustknowinvesting.com

20—23 серпня в Українському домі відбудеться форум з доступного житла, де будуть представлені банки, компанії-забудовники, державні та місцеві органи влади, які дадуть вичерпні відповіді на всі запитання відвідувачів, зазначили під час заходу.

Директор Іпотечного центру в Києві та області Сергій Комнатний повідомив, що середньостатистична родина, яка придбала житло із допомогою 3% пільгового кредитування, має щомісячний дохід 7 тис. грн. «Ми досліджували причини відмови громадян від участі у президентській програмі: 13% — відсутність квартир належної площі, 15% — відмова банків брати участь, 25% — нестача суми грошей у людини для першого внеску», — додав він.

Як відомо, у квітні—травні Президент наголошував, що до кінця 2012 року має бути надано 35—40 тис. кредитів. Утім, як зазначив директор департаменту роздрібного банкінгу «Укргазбанку» Антон Косторніченко, навряд чи такої цифри буде досягнуто.  Однак і назвати певну кількість таких позик до кінця року ніхто з присутніх на «круглому столі» не наважився.

С. Комнатний додав, що у програмі виявило бажання брати участь 10 комерційних банків (тепер її фінансують лише державні фінустанови). Втім, як кажуть, бажання залишилося лише бажанням і не дійшло до певних конкретних зрушень.  Але програма «крокує» і набирає обертів. Як зазначають експерти, чимало забудовників нині намагаються отримати право на зведення житла за ініціативами Президента.