Упродовж багатьох років жителі селища міського типу Шевченкове та прилеглих до нього територій жили неначе на пороховій бочці. Адже неподалік їхніх осель  був склад ракетного палива Сухопутних військ України, зокрема й токсичний його компонент — меланж. Ця суміш могла в будь-який момент спричинити екологічну катастрофу в регіоні з чималими людськими жертвами, адже цієї отруйної речовини  тут було понад 5 тисяч тонн, а технології її зберігання, як і сам склад, давно застаріли.

Позбуватися її на Харківщині почали рік тому в рамках Міжнародного проекту Україна — ОБСЄ. За цей час із  Шевченкового вивезли більш як 4 тисячі тонн хімічної отрути. Останню партію — 760 тонн меланжу — завантажили днями  у спеціальні цистерни й під наглядом фахівців та охорони відправили, як і попередні вантажі, в Росію, в місто Дзержинськ. Саме там розташоване федеральне державне підприємство «Завод імені Свердлова», яке виграло тендер на утилізацію  українського рідкого ракетного палива. Протягом місяця фахівці підприємства  розвантажать його і перетворять на продукти для промисловості, які застосовуватимуть для виготовлення мінеральних добрив, фарб, додатків до палива тощо.

 — Роботу над проектом утилізації меланжу ми розпочали за запитом уряду України ще в 2005 році, — розповідає менеджер ОБСЄ і керівник проекту Антон Мартинюк. — А вже 2009-го розпочалася активна фаза утилізації. Відтоді з 16 тисяч тонн, які зберігалися на різних військових об’єктах України, вивезено 13,5 тонни.   Повністю звільнено вже 5 із 6 сховищ.

Усі роботи з вивезення меланжу проводили згідно з інструкціями. Фото автора

Найважче проводити роботи, за словами Антона Мартинюка, було на базі в Шевченковому, оскільки вона найбільша в Україні. Тож вивезення рідкого ракетного палива з неї проходило у два етапи. Перший розпочався навесні й завершився до проведення Євро-2012. Тоді було вивезено 2 тисячі тонн з найбільш небезпечних резервуарів, які піддалися корозії. А вже восени того самого року розпочався другий етап, під час якого (з врахуванням останнього вивезення), зроблено десять рейсів до Росії. До місця призначення потяг з отруйною речовиною добирається приблизно за тиждень.

Слід також зазначити, що за 4 роки реалізації програми витрачено вже майже 20 мільйонів євро. Фінансування забезпечували Данія, Іспанія, Німеччина, Норвегія, Польща, Швеція, США та інші країни. Україна також розділила відповідальність  і в рамках державної програми профінансувала транспортування меланжу від військової частини до кордону з Російською Федерацією. На ці потреби українська сторона виділила майже 1 мільйон євро.

Щодо  військової частини у Шевченковому, то, як поінформував генерал-майор Юрій Толочний, заступник командувача Сухопутних військ України з логістики, після вивезення хімічної речовини тут розпочнуть очищувати територію й утилізують цистерни з-під меланжу. Також займуться вирішенням долі 110 військовослужбовців, яких, вірогідно, переведуть в інші частини та місцеві підприємства.