ЗНАТИ ПРАВДУ

Проблемну АЕС рятують п'ятдесят камікадзе

Частина з них добровольці, дехто залишився за наказом. Їх справді п'ятдесят, охрещених "камікадзе", безіменних героїв, які понад два тижні борються з найбільшою техногенною катастрофою нинішнього століття. Вони працюють позмінно, бо умови роботи такі, що дози опромінення можуть виявитися фатальними: п'ятьох вже чекає краща доля у наступному житті, кілька чоловік перебувають у радіологічному центрі Токіо. А на місце вибулих заступають нові професіонали, серед яких є військовослужбовці сил самооборони, поліцейські, пожежники і просто бажаючі врятувати країну від великої біди.

Уроки обходяться дорого

Звісно, ця цифра непорівнянна з численною армією українських ліквідаторів Чорнобильської трагедії, але, як з'ясувалося, не всі уроки Чорнобиля засвоєні добре.

Зокрема, японська експлуатуюча організація "ТЕРСО", яка раніше вустами одного з працівників приголомшила інформацією, про те, що радіоактивне забруднення на Фукусімі перевищує норму в 10 млн разів, згодом визнала: це була помилка і йдеться про перевищення у 100 тисяч разів. Генеральний секретар японського кабінету міністрів Юкіо Едано негайно вказав на неприпустимість таких помилок і застеріг від спотворення правди у майбутньому.

Втім, компанію-оператора АЕС критикують не лише за брак прозорості й погане забезпечення інформацією, а й за низку помилок в організації рятувальних робіт. Скажімо, в перші дні після аварії працівники не були забезпечені належним спорядженням. І певний час навіть перебували у воді без обов'язкових високих гумових чобіт.

А вибрати заражену воду, виявлену в будівлі другого реактора, сьогодні завдання номер один: увійшовши в землю або потрапивши в море, вона наробить багато біди. За словами фахівців, сам факт того, що на АЕС у Фукусімі зафіксовано воду з високим рівнем радіації, свідчить про часткове розплавлення стрижнів з ядерним паливом в одному з реакторів.

У зв'язку з цим японський уряд ухвалив рішення розширити радіус зони тимчасового відселення жителів з двадцяти до тридцяти кілометрів.

А що у нас?

Українські АЕС працюють штатно, контроль радіаційної обстановки здійснюється в режимі он-лайн, підвищення рівня потужності дози гама-випромінювання на території країни не спостерігається, повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України.

При цьому зазначається, що з 25 березня у тридцятикілометрових зонах спостереження навколо АЕС у Рівненській, Хмельницькій та Миколаївській областях пости автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки почали фіксувати мікроскопічні мінімально вимірювані концентрації ізотопу йоду-131 в повітрі, на рівні від 0,00005 Бк/м3 до 0,000008 Бк/м3. В 30-км зоні спостереження навколо АЕС в Запорізькій обл. концентрація ізотопу йоду-131 перебуває нижче порога чутливості приладів постів АСКРО. Ріст вмісту ізотопу цезію-137 у повітрі в 30-км зонах спостереження навколо діючих АЕС України встановити неможливо через наявність на території країни ізотопу цезію-137 чорнобильського походження.

ДОВІДКА "УК"

Зіверт - одиниця вимірювання еквівалентної дози будь-якого виду випромінювання, що створює такий самий біологічний ефект, як і поглинена доза в один рентген зразкового рентгенівського випромінювання.

Одиниця названа на честь шведського медичного фізика Рольфа Зіверта за його дослідження біологічної дії радіації на живі істоти.

  1 Зв = 100 бер. (Легка променева хвороба з виліковуванням. Збільшення ймовірності смерті від раку. Стерилізація чоловіків на 2-3 роки, жінок - назавжди. Природний радіаційний фон становить від 0,05 до 0,2 мікрозіверта на годину.)
 

OФІЦІЙНO

Вітчизняні AЕС - сейсмостійкі

В Україні АЕС спроектовані і побудовані так, що здатні витримати землетрус 6 балів - максимальний, що може статися на нашій території, заявив у понеділок міністр надзвичайних ситуацій Віктор БАЛОГА.

Він зокрема зазначив: українські атомні електростанції відповідають усім вимогам МАГАТЕ з безпеки. Це висновок експертів агентства, спеціалістів ЄС та українського "Енергоатому" за підсумками неодноразових всебічних перевірок.

За його словами, є такий спеціальний термін - "максимальний розрахунковий землетрус", який може статися раз на 10 тисяч років. У ньому закладені сейсмологічні характеристики конкретної території. "В Україні АЕС спроектовані і побудовані виходячи з того, що максимальний розрахунковий землетрус - 6 балів. А головні споруди станцій - реакторне та турбінне відділення, спецкорпус, резервна дизельна електростанція - здатні витримати 7 балів коливання грунту".

Віктор Балога також зазначив, що негативний вплив на світову екологію від землетрусу в Японії, звісно, є, оскільки рівень радіації постійно збільшується. Спеціалісти МНС отримують дані від колег з низки європейських держав. Але прогноз розвитку обстановки залежить від багатьох змінних факторів, наприклад, сили та напрямку повітряних потоків, інтенсивності опадів тощо. Тому оцінка станом на сьогодні може істотно відрізнятися від того, як поведе себе заражене середовище завтра.

Коментуючи заяви деяких експертів та екологів, які лякають людей екологічними наслідками для України від аварії на японській атомній станції, міністр наголосив: загрози для вітчизняного довкілля від радіаційного зараження в Японії на сьогодні немає.