ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ

Президент Латвії пообіцяв, що його країна допоможе нам на шляху до підписання Угоди про асоціацію з ЄС

Дводенний візит до України Президента Латвійської Республіки Андріса Берзиньша, на думку глав обох держав, був необхідним. Адже як Україна, так і Латвія висловили намір ефективніше розвивати торговельно-економічне співробітництво, розширити взаємодію у фінансовому секторі та працювати над покращенням інвестиційного клімату.

У ході українсько-латвійських переговорів Президент Віктор Янукович зазначив, що країни працюють над виконанням Програми економічного двостороннього співробітництва на 2012—2013 роки. У цьому контексті він відзначив позитивну динаміку торгівлі між країнами та збільшення товарообігу майже на 28%. «Першочерговим завданням для урядів обох країн має стати закріплення цієї позитивної динаміки», — наголосив він.

За словами глави держави, розширенню подальшої взаємодії в цьому напрямку сприятиме робота Українсько-латвійської міжурядової комісії з питань економічного, промислового, науково-технічного співробітництва та Українсько-латвійський бізнес-форум.

Віктор Янукович та Андріс Берзиньш засвідчили бажання плідно співпрацювати. Фото Михайла МAРКIВA

Віктор Янукович звернув увагу і на позитивну динаміку політичних контактів. Передовсім  високо оцінив підтримку Латвією України на шляху до Європи. «Цей рік вирішальний, і ми сподіваємося, що в листопаді у Вільнюсі буде підписано Угоду про асоціацію між Україною і Євросоюзом», — сказав він.

А Президент Латвії відреагував на це готовністю надавати допомогу Україні порадами, зокрема й щодо адаптації законодавства до норм ЄС.

Домовленості сторони скріпили підписанням двосторонніх документів. Віктор Янукович та Андріс Берзиньш підписали Спільну заяву, а потім у їх присутності було підписано угоду про основні напрямки співробітництва у сфері захисту прав споживачів; протокол про наміри між Міністерством аграрної політики і продовольства та Міністерством землеробства; протокол про наміри між Міністерством інфраструктури і Міністерством сполучення про співробітництво у сфері розвитку транспортного коридору між Балтикою і Чорним морем. До речі, цей документ дає змогу розширити взаємовигідне співробітництво в галузі транспорту та логістики, розвивати конкурентоспроможність транзитного коридору між Балтійським і Чорним морями на базі діючих контейнерних поїздів, включаючи можливості спільного контейнерного поїзда «ZUBR».

Вже під час спілкування з представниками ЗМІ Віктор Янукович сказав, що цілком задоволений результатами офіційних переговорів, маючи на увазі обговорення питань, пов’язаних із розвитком торговельно-економічних відносин та інвестиційної взаємодії. Повідомив Президент і про домовленість підтримувати регулярний міждержавний діалог та вкотре подякував своєму латвійському колезі за внесок у конструктивний розвиток діалогу між Україною та ЄС. «Для нас важливе подальше сприяння латвійської сторони у ключових питаннях нашого порядку денного відносин з Європейським Союзом. Приємно відзначити, що керівництво Латвійської держави поділяє наше бачення щодо необхідності якомога скорішого підписання Угоди про асоціацію», — сказав він.

У свою чергу, Андріс Берзиньш подякував Україні за її незворотну позицію — бути в Євросоюзі. «ЄС — це 500 мільйонів осіб. Бути в ньому чи ні — питання важливе. Я дуже позитивно оцінюю європейський напрямок розвитку, який для себе визначила Україна, — сказав він та зауважив: якщо підтримка людей буде велика та якщо Україні вдасться продемонструвати прогрес у реформах, жодна з країн ЄС не зможе ставити перепон для того, аби ми стали членом ЄС.

Президент Латвії у цьому контексті назвав нашу країну державою, яка має сильних спеціалістів, і висловив сподівання, що вона зможе провести всі реформи та справді інтегруватись до євроспільноти. Для обох країн, за його словами, важливе значення мають підписані угоди щодо розвитку транспортного коридору. Тому другий день свого візиту до України Президент Латвії присвятить огляду Одеського та Іллічівського портів, аби оцінити можливості співпраці в цьому напрямку.

А ще Андріс Берзиньш пообіцяв допомагати 188 українським студентам, які навчаються в його країні, та запросив Віктора Януковича приїхати у 2014 році до Риги — наступного року вона буде європейською культурною столицею.