Мені 85 років, інвалід війни ІІ групи. За останні 6 років уперше вирішив спробувати узяти путівку на лікування до Трускавця. В середині літа подав усі необхідні документи до місцевого управління праці та соціального захисту (лише довідка від лікаря коштувала 250 гривень). Просив замовити мені путівку на вересень-жовтень. І мені її пообіцяли.

Справно чекав, а як прийшов час — зателефонував. Спочатку сказали, буде путівка, але трохи пізніше. А потім — що взагалі жодної путівки до Трускавця не дали.

Телефонував до різних інстанцій, пояснював, що за останні 6 років ні путівки не просив жодного разу, ні компенсації не отримував. А мені раптом кажуть, що я… сам винен. Начебто пізно заявку подав. Що на наш район уже дали 4 путівки, і маю там з’ясовувати, чому її дали не мені.

Знову телефоную в район, а там кажуть, що немає путівок, то мене дезінформували. Бо вони б не могли тоді мені не дати, адже я — людина похилого віку та інвалід війни.

І ось коло замкнулося. Чиновники кивають одне на одного, а я врешті залишився без путівки. Хіба це справедливо?

І. ПОТАПЕНКО,
с. Вища Дубечня Київської обл.

Ірина ТАРАБУКІНА, 
директор департаменту  соціальних послуг  Мінсоцполітики:

— Відповідно до Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 22.02.2006 року №187, путівки до санаторіїв видаються інвалідам, ветеранам війни, особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», за місцем реєстрації згідно з установленою чергою в органах праці та соціального захисту населення в міру надходження путівок, відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг, встановлених для конкретної категорії осіб.

Питання забезпечення санаторно-курортним лікуванням пільгових категорій осіб належить до компетенції місцевих органів праці та соціального захисту населення та розглядається за умови надання заявником заяви та відповідно довідки медичного закладу форми 070/о.

Ветерани війни забезпечуються санаторно-курортними путівками до санаторіїв, підпорядкованих Мінсоцполітики, а саме «Перемога» (м. Київ), «Батьківщина» (м. Трускавець), «Салют» (м. Одеса), «Ветеран» (м. Алушта), «Слава» (м. Миргород), ім. М.О. Семашка (селище Сімеїз).

Місцеві органи виконавчої влади (управління праці та соціального захисту населення районних державних адміністрацій) також мають можливість придбати санаторно-курортні путівки для ветеранів війни за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг для ветеранів війни, до інших санаторіїв, розташованих по всій території України.

За повідомленням Головного управління праці та соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації, ви як інвалід війни  2 групи з 08.06.2012 року перебуваєте на обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення Вишгородської районної державної адміністрації для забезпечення санаторно-курортним лікуванням за профілем захворювання органів травлення. Станом на 10.08.2012  року ваша черга №4 серед осіб даної категорії за вказаним профілем захворювання, рекомендований курорт — м. Трускавець.

Протягом вересня-жовтня 2012 року вам пропонували санаторно-курортну путівку до санаторію «Слава» (м. Миргород) з терміном лікування з 18.09.2012 року по 11.10.2012 року, та до санаторію «Україна» (м. Ворзель), від яких ви відмовилися. Враховуючи зазначене, вас буде забезпечено санаторно-курортною путівкою в установленому порядку відповідно до медичних рекомендацій.