ПРОМИСЛОВІСТЬ

Прикарпаття стає центром переробки полівінілхлориду на теренах СНД

Вітчизняні експерти вважають уведення в експлуатацію ТОВ "Карпатнафтохім" сучасних виробничих установок вагомим кроком у відродженні нафтохімічної галузі України.

До кінця 2011-го на його проммайданчику планується переробляти в готові вироби до 20 тис. тонн ПВХ-суспензійного і реалізовувати на ринку різноманітні профілі та сайдинги. Зважаючи на зростання цін на енергоресурси в Україні та країнах СНД, виробництво і використання енергозберігаючого ПВХ-профілю набуває особливої актуальності.

На думку фахівців, попит на енергозберігаючі пластикові вікна, які виробляються з такого якісного полівінілхлориду, зросте не менш ніж на 20 відсотків. Постійне здорожчання енергоносіїв стимулює бажання економічно активного населення осучаснити свої житла, зробивши їх енергоощадними. Отож відоме на Івано-Франківщині в 70-90-х роках минулого століття місто хіміків Калуш разом зі своїм модернізованим бюджетоутворюючим підприємством знову стає на рівні ноги і допомагає спинатися іншим.

Дещо з історії хімкомбінату

На початку 90-х виробничі технології Калуського хімкомбінату застаріли. З розпадом Союзу і РЕВ країн соцтабору спорожніли внутрішні та зовнішній експортний етиленопровід з Калуша до Угорщини. Мало хто вірив, що тут буде щось більше, ніж сумнозвісне Домбровське хвостосховище соляних розсолів, яке зосталось від колись потужного підприємства.

Зрештою, як сказав під час торішньої ділової поїздки і зустрічі з господарським активом Прикарпаття Президент Віктор Янукович, навіть у 2004-му, коли він як Прем'єр повів мову про великі інвестиції сюди ВАТ "ЛУКОЙЛ", це сприйняли як передвиборну агітацію. Сьогодні це вже реальність.

Транснаціональна компанія настільки глибоко ввійшла в економіку краю, що відступати, як кажуть, нікуди. Розмір вкладень тільки першого етапу її соціально-економічної програми становить понад 250 млн доларів. Другий і третій передбачає мільярд.

Навіть у складних кризових умовах 2008-го керівництвом ТОВ "Карпатнафтохім" та його управляючої компанії було прийнято рішення впровадити таку інвестиційну програму, яка дасть змогу створити на Прикарпатті підприємство європейського рівня та якомога безболісніше долати негаразди у світовій економіці.

Найважливішим його продуктом є поліетилен високої густини - потужність виробництва 100 тисяч тонн за рік. Другим за важливістю вважається вінілхлорид мономер - повна потужність виробництва 300 тисяч тонн за рік. Проведена великомасштабна реконструкція цих виробництв і завершене в грудні минулого року будівництво установки для глибшої їх переробки - вінілхлориду у полівінілхлорид суспензійний - забезпечили стійкий попит на готову продукцію із ПВХ-С, а модернізація потужностей хлору та каустичної соди -беззбиткову роботу і отримання прибутків.

Що чекають від Калуша сусіди і Європа?

Будівництво нового сучасного виробництва хлору потужністю 200 тис. тонн та каустичної соди - 180 тис. тонн за рік мембранним методом (ХіКС-М) та полівінілхлориду суспензійного (ПВХ-С) здійснено за проектом і технологією німецької фірми UHDE. Це збалансувало технологічні процеси, виключило екологічні ризики. Введення в експлуатацію нової установки переробки вінілхлориду дає змогу виготовляти на українських підприємствах до 300 тисяч тонн суспензійної смоли ПВХ, яка раніше завозилася з-за кордону, створити жителям міста ще понад сотню робочих місць.

За технічним поступом, стверджує начальник цеху виробництва етилену і поліетилену Микола Ковальчук, не забувають, що "кадри вирішують все". У пошані тут трудові династії, в яких акумулюється щире вболівання за своє підприємство, що годує і єднає сім'ї спільністю інтересів.

Протягом місяця прийняли на роботу в цех бизько 50 молодих людей, в основному дітей своїх працівників з освітою, побачивши в них щирий інтерес до виробництва, віру в свої можливості і в майбутнє заводу.

У 2001-2010-му до бюджетів різних рівнів нафтохімічним підприємством сплачено понад 222 млн гривень. У цьому році планується вийти на докризовий рівень сплати податків.

Важливими позитивними критеріями його модернізації стало зменшення в 1,5 раза витрат енергоресурсів. Аналогів цьому виробництву немає сьогодні не лише в Україні, а й на теренах колишнього Союзу.

Потужний нафтохімзавод дає шанси нарощувати м'язи вітчизняним та зарубіжним суміжникам, налагоджувати біля себе товаровиробництво.

Як наголошує його керівник Сергій Чмихалов, розвиткові підприємства сприяє і вдале географічне положення - близькість з кордонами країн Східної Європи, наявність з тією ж Угорщиною етиленопроводу та продуктопроводу "Дрогобич-Калуш". Уведення в дію виробництва хлору та каустичної соди мембранним методом і виробництва ПВХ-С дає змогу вилучити з продажу такий проміжний продукт, як вінілхлорид, переробляючи його на місці. У Калуші функціонує трубний завод, де ПВХ-С перероблятиметься у готові вироби - труби діаметром 110-250 мм.

Сучасне виробництво поліхлорвінілу зацікавило багатьох підприємців краю та зарубіжжя.

Компанія та її підприємство "Карпатнафтохім" провели нещодавно в Калуші представницьку міжнародну технічну конференцію за участю 85 керівників та топ-менеджерів п'ятдесяти підприємств України, Росії, Східної Європи та Близького Сходу, які розраховують на нові потужності і продукцію калуських нафтохіміків. Український полівінілхлорид покриватиме дефіцит ринків ПВХ на цих теренах.

Один з російських учасників конференції Андрій Конаков наголосив: діяльність їхнього підприємства пов'язана з виготовленням віконного профілю та підвіконників. Сировину доставляють різні виробники. Побачене на "Карпатнафтохімі" переконало: з цим українським підприємством варто співпрацювати: продукції такої високої якості, виробленої за найсучаснішими технологіями, ще дуже мало в СНД і в Європі.

Oдна з азербайджанських компаній теж давно спостерігає за будівництвом у Калуші нового виробництва ПВХ-С. Маючи своє підприємство з переробки полівінілхлориду в Білій Церкві, дуже зацікавлені, щоб воно працювало на сировині з України.

Про соціальну сферу

Президент ВАТ "ЛУКОЙЛ" Вагіт Алекперов і голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк підписали угоду про співпрацю між компанією та Прикарпаттям. Йдеться про екологічні заходи експлуатації новозбудованих виробничих установок "Карпатнахтохіму", вирішення питань придбання ліцензії та розробки Верхньострутинського - сировинного для підприємства-родовища кам'яної солі, створення нових виробництв та реалізації наступних інвестпроектів, завдяки яким завод відмовиться від давальницької схеми переробки сировини, та про участь у соціальному розвитку Калуського і Рожнятівського районів.

"Карпатнафтохім" став першим у області підприємством, де запроваджено систему медичного страхування працівників. У разі захворювання застраховані отримують ліки та медичні послуги безкоштовно на 5,5 тисячі гривень і право на додаткові кошти за кожний день непрацездатності.

При заводському спортивному клубі, на який адміністрація спільно з профкомом виділяють щороку 600 тис. грн, діють спортивні секції для заводчан і жителів міста. У минулому році на оздоровлення працівників та їхніх дітей використано близько двох мільйонів гривень. Допомагають і своєму базовому навчальному закладу - Калуському політехнічному коледжу.

Медичним закладам міста "Карпатнафтохім" проплатив за нову медтехніку - апаратом для лікування хвороб хребта вартістю понад 120 тисяч гривень не може похвалитися жоден інший лікувальний заклад області.

ДOВІДКA "УК"

За статистичними даними, в Україну щорічно ввозиться 140-150 тис. тонн полівінілхлориду та виробів з нього. Споживання його на душу населення в розвинених країнах становить 15-18 кг. Найвищий показник споживання на Тайвані - 42 кг. В нас - всього 2,5 кг. Завдяки реалізації економічних проектів ТОВ "Карпатнафтохім" держава матиме власний полівінілхлорид суспензійний, що дасть змогу розвивати вітчизняну переробну галузь, виробляти профілі-панелі, кабельну продукцію, плівки, труби, упаковку для харчових продуктів, медичні вироби.