ВРОЖАЙ

Кампанія збору ранніх зернових  набирає обертів.
Уже є перші мільйони тонн зернових     
              

СУМЩИНА.  Нарешті жнива розпочалися і на північному сході України. Станом на 14 липня ранні зернові обмолочені на площі понад 16 тис. гектарів. До засіків відправлено майже 40 тис. тонн збіжжя, в тому числі до хлібоприймальних підприємств — 4 тис. тонн.

Як розповів на прохання кореспондента «Урядового кур’єра» начальник головного управління агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації Володимир Івченко, в косовицю і обмолот включилися всі без винятку 18 районів. Цьогорічною особливістю стало те, що і на півдні, і в північній зоні жнива стартували майже одночасно, що  не є типовим для  Сумщини. Але не це головне. На щастя, не збуваються песимістичні прогнози стосовно низької врожайності і незадовільної якості збіжжя через рясні дощі, що не обминали  зернові масиви. Поки що на круг виходить понад 26 центнерів, увесь урожай має щонайменше третій клас і доволі високі хлібопекарські якості. Відтак залишаються всі підстави для одержання  1,9 — 1, 95 мільйона тонн, як і прогнозувалося. 

А перший сніп на Сумщині обмолотили хлібороби фермерського господарства «Урожай» Роменського району. Як вважає його керівник Михайло Шевченко, і цього року на ланах вродило дорідне збіжжя. От тільки погода  тривалий час намагалася вставити палиці у жнивні колеса. Втім, хліборобам до цього не звикати, і сьогодні вони старанно роблять свою звичну справу.

«Урожай» — велике господарство. Землі, яких понад 8700  гектарів і які, до речі, всі засіяні,  розташовані в радіусі до 50  кілометрів. Це вимагає особливої оперативності. Маючи 26 комбайнів, повний набір сільськогосподарського реманенту, тут уміло ним варіюють і розпоряджаються. Ось і зараз визначили хлібні масиви, на яких колос повністю визрів, і взялися за їх обмолот. Перші снопи доволі вагомі — на круг виходить до 30 центнерів. Утім, це лише початок і є всі підстави розраховувати на вищу врожайність.

Переконана в цьому і завідуюча током Ніна Письменна. Очолюване нею господарство повністю готове до приймання зерна. Враховуючи дощову погоду, включили в цілодобову роботу дві сушарки. До речі, вже третій рік поспіль ця техніка працює на соломі. Відмовившись від природного газу, тут значно скоротили витрати на вирощуванні збіжжя, що неодмінно позитивно позначиться на виробничій рентабельності.

Якщо ж жнивну картину узагальнити, то вона доволі оптимістична. Насамперед, забезпеченість дизельним пальним та бензином становить відповідно 86 та 85 відсотків — доволі високий показник, який дає змогу підтримувати високі темпи косовиці і обмолоту. Вистачає і техніки. Всього будуть задіяні  понад 1600 зернозбиральних комбайнів, ще близько 200 надійдуть з південних регіонів України. Готові до зберігання врожаю хлібоприймальні підприємства. Тобто, що стосується підготовки до збиральних робіт, тут немає жодних гострих проблем. Усього ж  хліборобам області належить зібрати ранні зернові з площі трохи більше 400 тис. гектарів, а загалом зернова група займає 665 тис. га.

Добре «почуваються»  і технічні культури. Зокрема розширення площі під цукровим буряком відкриває перспективи перед заводами. Передбачається, що в переробку солодкої сировини включаться щонайменше 2-3 підприємства. Принаймні  урожай з понад 20 тис. га дає змогу ефективно використати переробне обладнання.

ДНІПРОПЕТРОВЩИНА.  Тут аграрії  очікують цього року зібрати врожай зернових на рівні 3 млн  тонн. За результатами першої декади липня ранніх зернових зібрали вже на площі 57,8 тис. га (а намолотили — 144,3 тис. тонн). Зокрема озимої пшениці — на площі 14,6 тис. га (43,8 тис. тонн), ячменю — 41,8 тис. га (98,3 тис. тонн). Усього ж ранні зернові треба зібрати на 841,6 тис. га. Їх середня врожайність на сьогодні становить  25 ц/га, зокрема пшениці — 30 ц/га.

Як повідомляють в головному управлінні агропромислового розвитку, до жнив підготувалися  добре: техніку відремонтували (17,1 тис. тракторів,  3285 комбайнів та 1548 жниварок), пально-мастильними матеріалами господарства області повністю забезпечили. 

Складські приміщення в області загалом можуть вмістити на зберігання 3,8 млн тонн зернових та технічних культур.  Функціонують 52 сертифіковані зернові склади. Їх місткість становить 2,2 млн тонн. Ще 1333 зерносховища місткістю 1,6 млн тонн перебувають у власності сільськогосподарських підприємств області.

З початку року виробництво валової продукції сільського господарства на Дніпропетровщині порівняно з минулорічним  аналогічним періодом збільшилось на 4,2%, у сільгосппідприємствах області — на 6,1%.

МИКОЛАЇВЩИНА. Хлібороби краю вже поповнили скарбницю держави на один мільйон тонн зерна. На підході — півтора мільйона. Лідери — хлібороби Баштанського, Вознесенського, Березнегуватського, Снігурівського та Новоодеського районів, які вже намолотили по перші сто тисяч тонн зерна нового врожаю і обробили більшу частину посівних площ. Як зазначив у вітальній телеграмі на честь «стотисячників» голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов, «хай і надалі щедро колосяться Ваші ниви на радість Вам і Вашим родинам, а досягнутий результат надихає Вас на примноження внеску в коровай Миколаївщини й України». Північні райони області мають менші цифри через несприятливі погодні умови. Всього зернових зібрано на площі 346,9 тис. га, що становить 45% від усіх збиральних площ. При цьому середня врожайність становить 29,2 ц/га. Це на рівні  показників минулого року. Паралельно триває підготовка грунту та насіння під урожай наступного року. Традиційно допомагають миколаївцям збирати врожай колеги з Вінницької та Черкаської областей, надаючи у користування зернозбиральні комбайни.

Олександр ВЕРТІЛЬ,
Наталія БІЛОВИЦЬКА,
Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»