ЗМІНИ

Податківці задоволені новими акцизами на тютюн і алкоголь 

Уже місяць у нашій країні діє нова реформована система акцизів на алкогольні й тютюнові вироби. Коли цю систему тільки запроваджували, лунали панічні заяви про можливе зростання контрабанди сигарет в Україну і непоправні збитки для українських виробників.

Але як бачимо, ситуація після набуття чинності Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» (№5503) повністю стабільна. Державна податкова служба, керівники профільних комітетів парламенту говорять про зростання доходів держави від акцизів і про відсутність істотної контрабанди алкоголю і сигарет в Україну.

І навіть ті галузі бізнесу, яких торкнулося підвищення акцизу, сприйняли нові зміни з розумінням. Так, на зустрічі 18 січня Прем’єр-міністра України Миколи Азарова із представниками Європейської Бізнес Асоціації чотири найбільші тютюнові компанії, які в 2012 році сплатили до держбюджету понад 20 мільярдів гривень податків і зборів, оцінили новий закон цілком нормально. Єдине, про що вони просили уряд, — посилити боротьбу з підробними сигаретами (ця проблема існує вже не перший рік), а також дозволити їм займатися благодійністю (заборонено з вересня 2012 р.).

Серйозних змін у новому законі кілька, про що нагадує директор департаменту оподаткування юридичних осіб Державної податкової служби України Лілія Павелко.

— По-перше, — каже вона, — збільшено специфічну ставку акцизу і мінімальне акцизне податкове зобов’язання (які не залежать від ціни сигарет) при одночасному зменшенні впливу адвалерної (відсоток від ціни) складової акцизу. По-друге, підвищено ставки акцизу на тютюнову сировину, тютюнові відходи, нюхальний та жувальний тютюн. По-третє, було підвищено акцизи на пиво та алкогольні напої — з урахуванням інфляції. По-четверте, запроваджено авансову сплату акцизу виробниками тютюнових виробів ще на стадії придбання акцизних марок.

— Чи підтримує Державна податкова служба ці зміни?

— Так, ми їх підтримуємо, бо саме вони руйнують схеми мінімізації з акцизного податку, дають можливість застосовувати однаковий підхід в оподаткуванні до всіх платників податку, що відповідає принципам, закладеним в основу податкового законодавства України (зокрема ст. 1 Податкового кодексу). Крім того, підвищення ставок має на меті забезпечити таку систему оподаткування, яка не заохочуватиме споживачів переключатися на дешевші тютюнові вироби або їхні замінники у відповідь на підвищення ставок акцизу.

— Коли ухвалювали закон, лунали заяви, що через нього може зрости контрабанда алкоголю і сигарет до України з Росії чи Молдови.

— Це навряд чи станеться. І ось чому. По-перше, ми врахували, що в Росії, Білорусі, Молдові з цього року також передбачається істотне підвищення акцизів на тютюнові вироби, що не дасть можливості притоку нелегальних сигарет в Україну. Що стосується алкоголю, то ставки зросли неістотно — з урахуванням індексів споживчих цін і цін виробників промислової продукції. Тож так ми забезпечили відповідність розмірів ставок акцизу, які існують, інфляційним процесам в економіці, як того вимагають зокрема норми розділу ХІХ Податкового кодексу.

— Як новий закон відіб’ється на доходах держбюджету?

— Ми очікуємо їх підвищення. Автори закону планували зростання доходів на рівні до 1,5 мільярда гривень. Цьому сприятиме й удосконалення адміністрування податків (зокрема, акцизу) органами державної податкової служби.

КОМПЕТЕНТНО

Корупції і податковим маніпуляціям перекрили кисень

Голова Комітету Верховної Ради
з податкової та митної політики
Віталій ХОМУТИННІК:

— Проведене підвищення акцизів на тютюнові й алкогольні вироби відповідає загальносвітовим тенденціям. Зокрема в Євросоюзі, згідно із Директивою «Про зближення оподаткування сигарет», з 2014 р. також має зрости мінімальний акциз на сигарети. У Росії акциз із кожної пачки сигарет уже зріс із 7 до 10 рублів і запроваджено індексацію акцизу на 2013 — 2015 рр.

Заступник голови
Комітету Верховної Ради
з питань бюджету
Олександр ВОЛКОВ:

— Реформування акцизної системи і підвищення цін на сигарети і алкоголь повністю узгоджується з поступовою інтеграцією України в Євросоюз. Запропонована нова акцизна система збільшить надходження до держбюджету і скоротить куріння. Закон складено так, що він і контрабанду не посилить, і споживачів на іншу шкідливу продукцію (наприклад самокрутки) не переключить.

Перший заступник
голови Комітету Верховної Ради
з податкової та митної політики
Оксана ПРОДАН:

— Акцент на специфічній частині акцизу у формі фіксованої ставки на одиницю продукції (1000 штук цигарок) є виправданим з урахуванням зручності в адмініструванні та вигідним із фіскальної точки зору. Адвалерна частина акцизу складніша і дорожча в адмініструванні, дає змогу зменшувати податкові платежі шляхом маніпулювання цінами, а отже стимулює корупцію в податковій сфері.