ПЕРСПЕКТИВА

 

У червні уряд затвердить Порядок використання коштів, одержаних згідно з Кіотським протоколом

 

Із затвердженням Порядку 160 млн євро від продажу екоквот Японії будуть спрямовані передусім на фінансування проектів зі зниження викидів парникових газів, а також екологічних та з енергозбереження, - повідомив журналістам перший заступник голови Державного агентства екологічних інвестицій України Іван Варга. За його словами, наразі агентство розглянуло до 1 тисячі проектів, з них 360 затверджено й ще стільки ж перебуває на розгляді. Загальна сума їх становить майже 2 млрд грн, прогнозовані щорічні скорочення викидів парникових газів - майже 113 тис. т.

Проаналізовані міжвідомчою робочою групою й очікують на узгодження японськими контрагентами 40 цільових екологічних інвестиційних проектів з реконструкції систем теплопостачання зі встановленням котлів, що працюють на соломі й твердому паливі (відходи деревини, брикети та гранули з рослинної сировини). Крім того, Прем'єр-Міністр України, Мінфін погодили з японською стороною проект "Будівництва очисних споруд з очищення шахтних вод шахти імені П. Войкова у м. Свердловську Луганської області" - його реалізація розпочнеться цього року.

Які ще проекти втілюватимуться спільно з провідними японськими інвестиційними компаніями? Це модернізація рухомого складу КП "Київський метрополітен"; створення енергопарку на основі вітрової та сонячної енергії в Дніпропетровську; запровадження відновлювальної енергетики та ефективного енергозбереження в "Артеку" та Націо?нальному технічному університеті "КПІ" та багато інших проектів.

Триває співпраця й з іспанськими компаніями. Уже завершується розробка проектів щодо утилізації твердих побутових відходів в Автономній Республіці Крим та утилізації й переробки біогазу на дослідній станції Національного університету біоресурсів і природокористування.

- Досі кошти, отримані від міжнародної торгівлі квотами, були практично не використані й лежать у казначействі без руху, - зазначив І. Варга. - Це наслідок відсутності самих проектів у 2009 р. і частково у 2010 р.

Кількість проектів, фінансування яких передбачається провести з використанням Кіотських коштів, із затвердженням Порядку можливо побільшає.

Як уже повідомлялося в пресі, у лютому цього року завершилася реконструкція першого об'єкта за гроші, отримані від продажу Японії парникових квот, - Кримського республіканського закладу "Клінічний госпіталь інвалідів і ветеранів війни".

А яка загалом ситуація з викидами парникових газів у нашій країні? У січні-березні 2011 р. зі стаціонарних джерел забруднення в повітря потрапило 1,1 млн т шкідливих речовин. За повідомленням Державного комітету статистики України, це на 59,6 тис. т, або на 5,5% більше, ніж за відповідний період попереднього року. Із сумарної кількості речовин, що потрапили в атмосферу, викиди метану й окису азоту (вони належать до парникових газів) становили відповідно 213 і 3,7 тис. т.

ДОВІДКА "УК"

Кіотський протокол - міжнародний документ, прийнятий у Кіото (Японія) в грудні 1997 р. як доповнення до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Він зобов'язує розвинені країни та країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів у 2008-2012 роках порівняно з 1990 р. на 52 %.

Тоді, коли одні країни повинні скоротити свої викиди (наприклад, Євросоюз на 8%, Канада та Японія на 6%), Україна має право зберегти середньорічні викиди на рівні 1990 р. Загалом на частку України припадає 2,3% загальносвітових кумулятивних викидів СО2 в атмосферу (до 22 млрд тонн СО2 еквівалента в абсолютних викидах).