Я — донор крові зі стажем. З 1985 року здавав кров більше 60 разів.  І як же прикро стало, коли звернувся до місцевого медичного закладу, аби отримати підтверджуючу довідку про те, що я є донором, а мені в цьому  відмовили. Мотивували тим, що начебто архів згорів і ніде взяти таку  інформацію. Але що мені тепер робити, якщо мені дуже потрібна така довідка? Невже я заслужив на таке ставлення? Куди мені звернутися, чи може хтось допомогти? Дуже прошу не відкладати мого листа у довгу шухляду.

О. МОСКАЛЕНКО,
с. Плесецьке Київської обл.

Микола ХОБЗЕЙ,
директор департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ:

— Облік донорів та донацій проводиться за встановленими формами медичної облікової документації. Наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР від 07.08.1985 року № 1055 «Про затвердження форм первинної медичної документації для установ служби крові» була затверджена «Облікова картка донора», термін зберігання якої 5 років.

Відповідно до вимог пунктів  2.3 та 2.4 розділу 2 Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів, затвердженого наказом МОЗ від 01.08.2005 року № 385 і  зареєстрованого в Міністерстві юстиції 16.08.2005 року за № 896/11176 «2.3. Облікова картка донора (ф. 423/о) заповнюється у двох примірниках, один з яких залишається в медичній установі, закладі переливання крові, другий передається в обласний (міський) заклад переливання крові. 2.4. Облікові форми зберігаються в реєстратурі донорського відділу протягом трьох років, після чого передаються в архів установи або закладу, де зберігаються протягом 75 років. При знятті донора з обліку в первинних документах робиться  позначка про причину зняття і проводиться узагальнення (підсумок) кількості взятої крові або її компонентів за весь період донорства».

Також облік донацій проводиться відповідно до записів у посвідченні донора крові та (або) її компонентів. Порядок видачі посвідчення донора крові та (або) її компонентів регулює Положення про порядок видачі посвідчення донора крові та (або) її компонентів, затверджене постановою Кабінету Міністрів від 15 грудня 1997 року № 1407.

Враховуючи викладене, при відсутності картотеки в закладі охорони здоров’я посвідчення донора крові та (або) її компонентів є документом, який підтверджує давання крові та її компонентів та не потребує підтвердження довідкою.