Консультує Олег ТІМОХОВ,
адвокат, голова правління громадської організації
«Центр захисту і відновного правосуддя» (м. Харків)

Чи має право ветеран праці безоплатно запломбувати зуби, без оплати за витратні матеріали? 

Костянтин КУЦЬКИЙ,
Рівненська область

— Статтею 7 Закону «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» визначені пільги ветеранам праці, серед яких — першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування із дорогоцінних металів). Тож ветеран праці має право на безкоштовне лікування та протезування зубів позачергово в стоматологічних закладах державної і комунальної форм власності, без оплати за витратні матеріали.

Зауважу, що теоретично ветеран праці при зверненні до стоматологічного закладу і підтвердженні свого статусу пільговика повинен отримати якісну безоплатну позачергову медичну допомогу з лікування або протезування зубів.

Однак практично скористатися зазначеною пільгою у сучасних реаліях досить складно.

Річ у тому, що чинним законодавством держава гарантує пільгове безоплатне зубне лікування і протезування, крім ветеранів праці, ще тринадцяти категоріям громадян.

В умовах хронічного недофінансування медичної галузі і неспроможності місцевих бюджетів самостійно покривати всі витрати склалися величезні черги із позачерговиків-пільговиків, які роками не можуть скористатися цією пільгою.

Мені відомо, що, наприклад, у Тернополі склалася така ситуація. За даними міської ради, у зв’язку з обмеженими фінансовими можливостями міста, відсутністю фінансування з Державного бюджету та широким колом осіб, які належать до пільгових категорій, в 2011 році в місті існувала черга з 9516 осіб, які мали отримати безкоштовну зубопротезну допомогу. Представники деяких пільгових категорій чекають 8–9 років. Міський голова Тернополя звернувся до Прем’єр-міністра України з проханням надати цільове адресне фінансування для ліквідації, або хоча б зменшення існуючої черги. Для надання допомоги 9516 особам необхідно майже 10 мільйонів гривень.

Але свої права, попри всі негаразди в державі, необхідно обороняти.

У разі відмови стоматолога у безкоштовному пільговому лікуванні радимо вам як ветерану праці подати скаргу керівникові медичного закладу про невиконання ст. 7 Закону «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні».

Якщо керівник медичного закладу не сприяє реалізації вашого законного права на безоплатне лікування, його бездіяльність можливо оскаржити безпосередньо в суді.

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», ви можете надіслати його за адресою: 01008, м. Київ, вул. Садова,1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua