ІГРАШКИ

Їх випуск відроджують приватні підприємства

Хіба можна уявити дитинство без улюбленої ляльки, плюшевого ведмедика чи яскравої машинки? Колись ці нехитрі іграшки приносили нашим батькам невимовну радість. Дітвора нового тисячоліття захоплюється сучасними забавками, які далеко не завжди позитивно впливають на розвиток і дитячу психіку.

Цяцькова антологія

Іграшка з'явилася ще в стародавні часи і спочатку призначалася для різних обрядів і культових ритуалів. Як свідчать розкопки, глиняні фігурки тварин сягають своїм віком епохи фараонів. Окремі частини фігурок навіть могли рухатися за допомогою механізму з дроту. У давній Греції новонародженим дарували брязкальце. Цяцька слугувала не лише для гри, а і оберігала від злих духів. Римська імперія, наприклад, донесла до нас дерев'яних коників з колісницями. Та найхарактернішою іграшкою усіх часів і народів є лялька. Її найстаріша попередниця теж з'явилася в Єгипті. Але популярності вона зажила вже у Середньовіччі. Лялька слугувала взірцем краси й моди і була доступною лише дітям з найзаможніших родин. Вони індивідуально замовляли керамічну або дерев'яну красуню у відомих майстрів. Трохи пізніше і хлопчики почали вишиковувати олов'яних солдатиків.

Приємні та пухнасті друзі дитинства - м'які іграшки -завоювали дитячі серця лише у другій половині ХІХ століття. Матусям і няням постійно доводилося вигадувати нові забавки своїм дітлахам. Отож і придумали шити з клаптиків тканини й набивати соломою чи тирсою симпатичних м'якеньких ведмежат, лисичок, кроликів, білочок... Згодом відкрилися цехи й фабрики з виготовлення набивних улюбленців. Наші українські пращури можуть похвалитися багатою колекцією іграшкових виробів. Які тільки матеріали не ставали у пригоді для їх майстрування: глина, солома, дерево, тісто, нитки, тканина, лоза, мотузки, навіть гарбузи. Варто згадати народні казки про Солом'яного Бичка чи Колобка. Нині ці іграшки не викликають інтерес у підростаючого покоління і якщо з'являються у когось вдома, то швидше як сувенір.

За часів радянської влади дівчатка і хлопчики гралися іграшками, що носили здебільшого ідеологічний характер та відображали ту епоху. Наприклад, іграшкова військова техніка або лялька-піонер. Пригадую, як мені і моїм подружкам подобалися ляльки, в яких відкривались і закривались очі, а коли їх нахиляли вперед-назад, вони видавали звук, схожий на дитячий плач. Ми навіть не уявляли, що можуть бути такі іграшки, як зараз.

Дитячі кумири

Здається, що сучасний іграшковий світ безмежний. Іграшки різних розмірів, кольорів і форм, інтерактивні, нашпиговані новомодною електронікою ваблять і захоплюють не лише дітей, а й дорослих. Іграшка особливо важлива для раннього розвитку та виховання дитини. Вона допомагає формувати характер, уподобання, здатна змінювати настрій, впливати на емоційний стан.

Ось вони, сьогоднішні іграшкові кумири, виставлені на огляд на полицях супермаркетів. У відділі для дівчаток усіх "вітає" королева ляльок - Барбі. Вона постає у різноманітних іпостасях з усіма деталями: від принцес, русалок, фей, наречених до ділової леді. До неї можна придбати модний гардероб, сучасні жіночі аксесуари, меблі, будинки, яхти, машини тощо. Особливо популярні нині суперниці Барбі - ляльки Братц. Такі собі головастики з великими очима, яскравими губами, в ультрамодному "прикиді" і теж із необхідними аксесуарами. А далі йдуть інтерактивні пупси, звичайні ляльки, побутова техніка, посуд, медичні набори тощо.

Відділ для хлопчиків не менше вражає своїм асортиментом. Тут виставлені машини різних моделей, залізниці, кораблі, електронні роботи, монстри, набори піратів, індіанців, спецназівців, пістолети й усілякі сучасні приколи. Полиці інших відділів містять безліч конструкторів, наборів з кубиками, пазлів... Великі, маленькі, різнокольорові, м'які пухнастики терпляче чекають на своїх покупців. Але, на жаль, сьогодні не їхній час. Не користуються великим попитом і настільні ігри: лото, доміно, ігри з кубиком та фішками...

Нині дитячою увагою повністю заволоділи сучасні мультяшні й кіношні герої. І китайська та західна індустрії іграшок не скупляться на свої вироби. І все нічого, якби це були милі, лагідні персонажі. Сьогодні кумири наших дітей - Людина-павук, Шрек, Бетмен, бакугани (кульки-монстрики). Навряд чи цих героїв можна назвати милими і добрими. Діти прагнуть бути схожими на них і хочуть здійснювати такі самі "подвиги".

Сергій КАСПАРОВ,
провідний інженер лабораторії випробування
іграшок науково-дослідного центру випробувань
продукції ДП "Укрметртестстандарт":

- Ми вже перевірили чимало дитячих іграшок. На жаль, їхня якість залишає бажати кращого. До того ж, розкручене ім'я дитячого магазину чи супермаркету не є гарантом якості. Трапляється, що непогані та недорогі іграшки можна придбати на базарі, а в магазині за захмарними цінами - не дуже.

Проте, незважаючи на місце їх продажу, завжди потрібно просити продавця надати сертифікат відповідності на конкретно взяту іграшку. Якщо продавець не може знайти такого документа або радить прийти за ним завтра, відмовтесь від покупки.

Щоб придбати безпечну м'яку іграшку, варто знати таке: перед тим, як купити, приміром, ведмедика, візьміть його в руки, помніть та понюхайте. Він має бути приємним на дотик і не відгонити фарбою. Якщо іграшка цей іспит витримала, то наступна дія - легенько посмикайте за лапки, вушка - таким чином перевіряємо шви. Якщо очі чи носик у ведмедика приклеєні, їх також треба спробувати відірвати: легко відриваються - не купляйте. Адже дитина, граючись, може випадково відкусити пластмасові деталі та проковтнути. Найстрашніше, що вони можуть застрягнути в горлі і маля тоді задихнеться. Тож якщо даруєте дитині до трьох років іграшку, то краще, щоб звірята мали вишиті очі, ротик, носик - їх уже не відкусити.

Далі слід промацати іграшку і з'ясувати, що саме всередині: нутрощі не мають бути сипучими чи колючими. Якщо промацуються дрібні гранули, вони повинні бути зашиті в мішечок, а вже потім вкладені всередину іграшки. Не варто забувати і про маркування. Інструкція до використання іграшки має бути написана зрозумілою для покупця мовою - українською чи російською. На коробці обов'язково повинен бути вказаний виробник або відповідальний імпортер та їхня адреса і номер телефону. Іграшки з неприємним та занадто голосним звуком теж не варто купувати. Вони можуть завдати шкоди дитячому слуху. Тільки дотримуючись цих правил, можна вберегти дитину від небезпечної іграшки.

БЛІЦ-ІНТЕРВ’Ю

Хто вирішує долю пупсиків

Вітчизняних іграшок небагато, але вони є. Невеликі приватні підприємства намагаються відродити українську іграшку. Адже у Радянському Союзі Україна посідала друге місце серед інших республік з виробництва іграшкової продукції. Про це розмова кореспондента "УК" з директором Державного музею іграшки, заступником голови Міжвідомчої художньо-естетичної ради з іграшок та навчально-наочних ігрових посібників при МОН України Людмилою ГЛАДУН.

- Яка ж іграшка у нас переважає?

- М'яконабивна. Порівняно з іншими іграшковими виробами, вона не вимагає великих витрат для виготовлення. У Західному регіоні виробляють досить пристойні дерев'яні іграшки та пластикові конструктори, що не поступаються якістю імпортній продукції.

Перед упровадженням вітчизняної іграшки у виробництво її зразок надходить до нашої Міжвідомчої ради, яка працює на базі музею іграшки та складається з представників двох міністерств - освіти й науки та охорони здоров'я, Держспоживстандарту, педагогів, психологів, художників тощо. Досліджуючи зразок майбутньої іграшки, фахівці ретельно перевіряють її безпеку, художньо-естетичне оформлення, відповідність віковому діапазону, функціональне призначення. Іграшка не повинна мати різкий, неприємний запах. Матеріал, з якого вона зроблена, не має липнути до рук і залишати сліди від фарби. Неприпустимий образ, що виражає злість чи агресію. Такі зразки не отримають дозволу на подальше впровадження.

- Чи підлягають експертизі імпортні іграшки?

- Із-за кордону товар надходить до нас вже у готовому вигляді, і щось змінити у ньому ми не можемо. Однак санітарно-медичну експертизу МОЗ та Держспоживстандарту легальна імпортна іграшка обов'язково проходить, що підтверджується відповідними документами. І ще хотілося б заспокоїти батьків з приводу китайської іграшки. Склався стереотип, що з Китаю везуть поганий та шкідливий товар. Насправді все не так. Чимало провідних світових іграшкових брендів відкрили у цій країні свої філії, де виготовляють нормальну якісну продукцію.

- Що ж мають знати батьки про іграшку для свого чада?

- Велику відповідальність за іграшки, якими граються діти, звичайно, несуть дорослі, батьки. Потрібно уважно дивитись і усвідомлювати, що ви купуєте. Аби малюк не зміг завдати собі шкоди, поранитись, звертайте увагу на зовнішній вигляд товару: на дотик він має бути приємним, без гострих країв і колючих виступів. Часто сучасні забавки оснащують звуковими ефектами. Слідкуйте, щоб вони були не надто голосними і не зовсім тихими. На упаковці повинна розміщуватися важлива інформація про товар: назва іграшки, з чого вона зроблена, комплектність, вікова адресованість, координати виробника. Не слід нехтувати застереженням на упаковці про те, що до трьох років іграшкою гратися заборонено, часто вона складається з дрібних деталей, а це для малюків небезпечно. Коли іграшка з якихось причин викликає сумнів, покупець має право звернутися до продавця-консультанта з проханням надати відповідні документи. Щоб не виникало проблем, раджу придбавати іграшки у великих супермаркетах, відомих магазинах, а не в місцях неорганізованої, стихійної торгівлі.