ВІДНОСИНИ

Євросоюз може тимчасово запровадити дію положень зони вільної торгівлі до набуття чинності  Угоди про асоціацію

Україна та Європейський союз повністю парафували політичну частину Угоди про асоціацію, розділи, що стосуються юстиції та внутрішніх справ, а також секторального співробітництва. У частині документа, що стосується створення зони вільної торгівлі, було парафовано першу  та останню сторінки. Про це повідомив журналістам заступник міністра закордонних справ — керівник апарату МЗС Павло Клімкін.

Так, за його словами, сторони узгодили текст угоди, зокрема закріпили зміст частини, що стосується ЗВТ. Відтепер робота триватиме над технічною вичиткою тексту (узгодження термінології, лінгвістичних нюансів тощо). Павло Клімкін зазначив, що текст угоди має бути перекладений 21 мовою країн Євросоюзу та ратифікований усіма національними парламентами об’єднання. У цьому контексті дипломат зауважив: практика ЄС показує, що Угода про асоціацію з Україною може набути чинності за кілька років. Втім, за словами Павла Клімкіна, в Євросоюзі існує механізм, згідно з яким угода може стати чинною ще до її ратифікації.

В умовах вільної торгівлі українським трубам на ринок ЄC потрапити буде легше. Фото з сайту dndz.ua

Посадовець припустив, що ЄС застосує тимчасовий механізм імплементації щодо зони вільної торгівлі з Україною. Таке рішення сприяло б прискоренню адаптації вітчизняного законодавства до вимог Євросоюзу та доступу української продукції до європейського ринку. При цьому Павло Клімкін підкреслив, що угода про ЗВТ містить унікальне положення, згідно з яким Україна інтегрується до спільного ринку ЄС. Так Україна підпадатиме під дію принципу чотирьох свобод: вільного руху товарів, осіб, капіталу та послуг. 
 

ДУМКА ЕКСПЕРТІВ 

Олексій ПЛОТНІКОВ,
голова підкомітету з питань міжнародної економічної політики
Комітету Верховної Ради з питань економічної політики:  

— Парафування Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом — це важлива подія, що свідчить не лише про технічне погодження тексту, а й про євроінтеграційне просування України. Процес погодження тексту документа завершено, тож Євросоюз та Україна наближаються до наступного кроку — підписання і ратифікації Угоди про асоціацію та ЗВТ. Це свідчить про втілення в життя євроінтеграційних прагнень України, що відповідає Закону «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», де чітко прописано європейський курс нашої держави.

Щодо парафування першої та останньої сторінок частини угоди про створення зони вільної торгівлі, то це свідчить про повне узгодження змісту документа. Залишилися робочі моменти. Також вважаю реальним часткове використання механізмів угоди про ЗВТ до її підписання та ратифікації. Можливо, запрацюють положення про стандарти, квоти на українську продукцію, товарні марки тощо. Це б однозначно пішло на користь Україні. Якщо ж говорити про перспективи набуття чинності Угоди про асоціацію, включно із ЗВТ, то її підписання можливе до кінця року. З ратифікацію процес трохи триваліший.  

  Олександр ПАЛІЙ, 
експерт з питань зовнішньої політики:

— Парафувавши Угоду про асоціацію, Україна зафіксувала свою європейську ідентичність та зробила серйозну заявку на підписання та ратифікацію цього документа та його складової — зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Це вкрай важливо, адже ЗВТ — це серйозна обіцянка і матеріальний бонус українській конкурентоспроможній промисловості від ЄС. Було б ідеально, якби Європа пішла на те, щоб механізми зони вільної торгівлі запрацювали тимчасово до набуття угодою чинності.

Нині існують думки, що Україна згаяла час з активізацією євроінтеграційних процесів, на відмінну від країн Східної Європи та Балканського півострова (де було кілька воєн), які нині є членами Європейського Союзу. Проте вважаю, що краще пізно, ніж ніколи.

На мою думку Угода про асоціацію та створення ЗВТ може набути чинності десь за рік. Слід зважати, що потрібен час на технічні доопрацювання. Крім того, восени вибори до Верховної Ради, за якими ЄС уважно стежитиме і робитиме висновки щодо процесу та результатів волевиявлення.