На запитання, які перспективи для аграрної галузі відкриває Угода про асоціацію з ЄС, давав відповідь у день підписання документа в стінах Кабінету Міністрів міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка. Завдяки підписаному 15 травня Меморандуму про узгодження дій між Мінагрополітики та молокопереробними підприємствами щодо забезпечення стабільної цінової ситуації на ринку молока та молочних продуктів Аграрний фонд закупить у молокопереробних підприємств, які взяли участь у підписанні цієї угоди, до кінця липня по 10 тисяч тонн знежиреного сухого молока та вершкового масла. Відповідно до вимог Закону «Про державні закупівлі», фонд  підготував, затвердив і направив для оприлюднення оголошення та документацію конкурсних торгів.

Раціон наших військових може бути доповнено молокопродуктами. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Відбувається процедура оцінки поданих пропозицій. «Проведення цих закупівель дасть змогу уникнути різкого зниження закупівельних цін на молоко, пов’язаного із сезонними коливаннями та проблемами в торгівлі з РФ, зняти з ринку надлишкову пропозицію продуктів переробки молока», — пояснив Ігор Швайка.

Він також розповів, що Україна постачатиме молочні продукти до Росії, допоки та не ставитиме бар’єри на ввезення. За іншого сценарію буде змушена збільшити внутрішнє споживання продуктів. Наприклад, Мінагрополітики опрацьовує питання внесення змін до раціону харчування Збройних сил, Нацгвардії і МВС.

До слова, в ході брифінгу міністр оприлюднив ще й поточну інформацію про хід польових робіт. Дані станом на 27 червня засвідчили про збирання ранніх зернових та зернобобових культур у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Вінницькій, Київській, Полтавській, Черкаській, Закарпатській областях на площі 557 тисяч га. Врожайність — 27,9 центнера з гектара (у 2013 році показник становив 24,9 центнера з гектара). Зібрано 1556 тисяч тонн зерна нового врожаю: ячменю обмолочено 497 тисяч гектарів (за врожайності 28,4 центнера з гектара) та намолочено 1411 тисяч тонн; пшениці обмолочено 59 тисяч гектарів (врожайність 24,3 центнера з гектара), а намолочено 142 тисячі тонн; ріпаку обмолочено 41 тисяча гектарів (врожайність 16,2 центнера з гектара), намолочено 66 тисяч тонн.

Говорив міністр і про задовільний стан посівів сільськогосподарських культур. Ранні зернові (озима пшениця, озимий ячмінь), а також озимий ріпак перебувають у фазі дозрівання. Кукурудза залежно від строків сівби — у різних фазах листоутворення. На більшості площ посівів соняшнику утворюються суцвіття.