КОНТРОЛЬ. Антимонопольний комітет України (АМКУ) закликав молокопереробні підприємства до діалогу для попередження необгрунтованих цінових коливань на ринку молока. Про це заявив заступник голови АМКУ Михайло Русинський під час зустрічі з представниками Молочного комітету Європейської бізнес- асоціації (ЄБА), повідомила прес-служба АМКУ.

У заході взяли участь керівники молокопереробних компаній, зокрема Вімм-Білль-Данн, Данон України, Мілкіленд, Лакталіс України і Bel.

Представники Молочного комітету ЄБА детально ознайомилися з механізмами здійснення органами Комітету контролю за дотриманням підприємцями вимог конкурентного законодавства у молокопереробній галузі. За результатами зустрічі прийнято протокольне рішення, яке визначає конкретні заходи щодо усунення недоліків у функціонуванні цього ринку, що виникають при формуванні цін на молочну продукцію.

Крім того, сторони вирішили створити при комітеті робочу групу для детального дослідження ситуації, пов’язаної з коливанням ринкових цін на молоко.

Заступник голови АМКУ зазначив, що увага органів комітету на ринку молока залишається прикутою до попередження і припинення змов, зловживань монопольним становищем, випадків недобросовісної конкуренції.

Нагадаємо, згідно з повідомленням АМКУ від 4 серпня, Сумське та Житомирське обласні територіальні відділення АМКУ оштрафували на понад 100 тис. грн низку виробників молочних продуктів за здійснення антиконкурентних узгоджених дій: підприємства одночасно встановили і утримували на однаковому рівні закупівельні ціни на молоко коров’яче незбиране у межах визначених населених пунктів. Такі дії, вважають в АМКУ, призвели до ущемлення інтересів здавачів сировини в названих областях.