Прибережна захисна смуга Кременчуцького водосховища потерпає від численних порушень, зокрема і в землекористуванні. Як розповів на черговому засіданні обласної комісії з питань додержання вимог земельного та водного законодавства заступник начальника управління з контролю за використанням та охороною земель Держсільгоспінспекції в Черкаській області Андрій Лобунець, є приклади численних порушень, допущених при виділенні в оренду земельних ділянок, і навіть незаконного привласнення землі в адміністративних межах Свидівоцької сільської ради Черкаського району.

Близько десятка протоколів про адмінпорушення вже передано до прокуратури області, чимало клопотань з вимогою усунення порушень законодавства стосовно багатьох земельних ділянок інспекція передала для реагування безпосередньо сільській раді. Власники окремих ділянок уникають спілкування з перевіряючими, тож довелося залучити до перевірок працівників міліції. Є чимало подібних порушень і в Золотоніському, Канівському, Чигиринському районах та обласному центрі.

І хоч деяких порушників законодавства вже притягнуто до відповідальності, а декого навіть до кримінальної, все-таки, як вважають члени комісії, викоренення хамського ставлення до природокористування, зокрема в межах прибережних захисних смуг, відбувається надто повільно. Як наголосив перший заступник голови Черкаської обласної ради, голова комісії Володимир Вовченко, ретельні перевірки додержання вимог земельного та водного законодавства в межах прибережної захисної смуги Кременчуцького водосховища найближчим часом будуть на території решти адміністративних одиниць, які розташовані біля Дніпра, зокрема Коробівської сільської ради Золотоніського району.

Певних результатів вдається досягти об’єднаними зусиллями громад, контролюючих служб та правоохоронців. За повідомленням прес-служби Черкаської міжрайонної екологічної прокуратури, Золотоніський міськрайонний суд задовольнив недавно позов Черкаського міжрайонного екологічного прокурора про визнання недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку площею 1,21 гектара, що розташована в межах прибережної захисної смуги Кременчуцького водосховища, та повернення її до власності держави. Вартість ділянки — 242 тисячі гривень.

Як встановлено прокурорською перевіркою, у 2008 році згадану земельну ділянку райдержадміністрація незаконно надала у приватну власність. У землевпорядній документації водний об’єкт (Кременчуцьке водосховище) зазначався як штучно створений канал, внаслідок чого стало можливим відведення земельної ділянки на відстані 10 метрів, а не 100 метрів від урізу води, як визначено законодавством. Суд погодився з доводами прокурора та зобов’язав громадянина повернути земельну ділянку державі.

Однак є й протилежні приклади. В селі Будище Черкаського району й досі пам’ятають, як  суд скасував припис повернути самовільно зайняту земельну ділянку загальною площею близько гектара. У ситуації, коли багато хто, в тому числі й керівні особи, просто ігнорує встановлені законом норми, дуже непросто досягати ефективного очищення прибережної захисної смуги від незаконних користувачів. Та все-таки робота триває.