ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА

Оскільки на споживчому ринку України спостерігається певне зростання цін, зокрема й на продовольчі товари, фрукти та овочі, у багатьох викликає здивування той факт, що на Черкащині ціни на основні продукти лишаються стабільними, а середні роздрібні ціни на рис, яловичину, свинину, птицю, кисломолочний сир, яйця курячі нинішнього року навіть знизилися на 1-4 відсотки. Як пояснив заступник голови облдержадміністрації Василь Корнієнко, він вважає, що на цінову ситуацію впливає, по-перше, стабільна економічна ситуація в регіоні, а по-друге - достатня пропозиція вироблених товарів, які реалізовуються в умовах здорової конкуренції. Крім того, вживаються заходи щодо наповнення торговельної мережі продовольчими товарами місцевих виробників за більш доступними для населення цінами, а також проводиться їхній постійний моніторинг. Свій оздоровчий вплив на ситуацію справляє й жорсткий контроль місцевих органів влади. Приміром, спеціальні робочі групи облдержадміністрації, до яких увійшли податківці, представники державної цінової інспекції, фінансисти та інші фахівці, виявляють порушників правил торгівлі, зокрема, в містах обласного підпорядкування. Вже після дводенної роботи цих робочих груп у магазинах мережі "АТБ" та "Фуршет" з'явилася гречка по 13 грн. 90 коп. за кілограм. Саме завдяки такому підходу ціни на окремі продукти якщо й зростають, то темпи такого підвищення є нижчими, ніж загалом по державі.

Певний час тому з'явився ажіотажний попит на гречку за цінами, нижчими від пропонованих окремими торговельниками. Зрозуміло, дехто одразу захотів скористатися ситуацією -ціна її миттєво підскочила. Але місцева влада відреагувала також блискавично: вже сьогодні на ринках області з'являється несмажена гречка з регіонального резерву за ціною 15-16 гривень. Аби на майбутнє убезпечити область від дефіциту цієї крупи, нинішнього року площі під її посівами значно збільшать, довівши їх до 15 тисяч гектарів проти шести тисяч гектарів минулого року.

Аби не допустити можливого підвищення цін на хліб масового вжитку, розблоковано запас регіонального зернового фонду, з якого за ціною 1200 грн за тонну зерно постачається найбільшому виробнику хліба та хлібобулочної продукції в області - ВАТ "Черкасихліб". Це, як зауважив Василь Корнієнко, дасть змогу утримувати ціни на тому ж рівні.

В області триває створення м'ясо-молочних та багатофункціональних кооперативів, які закуповуватимуть продукти безпосередньо у виробників сільськогосподарської продукції. Також реалізовується програма будівництва оптового ринку, що дасть можливість здешевити продовольчі товари та не допускати необгрунтованого підвищення цін на основні продукти харчування.