БЕЗ ПАНІКИ

До літнього замору риби на Азовському узбережжі у Запорізькій області готуються завчасно і оперативно ліквідовують його наслідки

Місцеві жителі звичні до цього явища — замору бичка в Азовському морі. Це трапляється, залежно від літньої спеки, два-три рази за сезон. Коли хвилі масово викидають на берег мертву рибу, люди беруться за відра й лопати і швиденько її прибирають.

А в курортників від звалища дохлої риби на пляжах — справжня паніка. Не розуміючи, що відбувається, вони впадають у відчай: відпустка пропала…

«Жах, що відбувалося!»

Саме так мені охарактеризували побачене мешканці санаторію «Бердянськ» в однойменному місті-курорті.

— Вийшла на пляж, щоб поплавати в морі, а на піску повно мертвого бичка, — розповіла  Ірина з Донецька. — Вся прибережна смуга вкрита  рибою, що плаває на поверхні води догори животиком. А сморід такий, що мусила якнайшвидше бігти в парк, щоб подихати свіжим повітрям.

Багато мертвої риби зафіксували в ці дні не тільки на Бердянському узбережжі Азовського моря, а й на інших курортних територіях Запорізької області. Постраждали й Кирилівка у Якимівському та прибережні селища у Приазовському районах. Спочатку відпочивальники в Примпосаді буквально голими руками ловили  поодиноких бичків. Та невдовзі вони прибували до берега, мляві, майже заснулі, масово, а через деякий час море вже викидало їх на берег дохлих.

А скоро і бичків не буде. Фото Наталії ЗВОРИГІНОЇ

«Рибу потруїли!»

Ця версія спала на думку першою, бо щойно у пресі з’явилась інформація про викиди у балці  Бодрова  в Бердянську, що забруднили акваторію.

«Бердянська природоохоронна міжрайонна прокуратура перевіряє, чи потрапив стік до затоки Азовського моря через зливову канаву в балці Бодрова. Пролив стався під час промивки фільтрів водопостачання комунальним підприємством «Бердянськводоканал» Бердянської міської ради. Прокуратура направила відповідні доручення до санітарно-епідеміологічної та екологічної служб», — повідомила начальник відділу прокуратури Запорізької області Катерина Сляднєва.

Утім, як з’ясували фахівці (а спеціалісти міської СЕС та екологічної інспекції Азовського моря прибули на місце надзвичайної події і взяли проби води для лабораторних дослідів  уже через кілька годин, як вона сталася), екологічної катастрофи не відбулося. Та й не могло бути. Бо, за свідченням директора «Бердянськводоканалу» Валерія Семенюти, яке підтвердив головний санітарний лікар Бердянська Микола Гордієнко, в акваторію вилилося не більше 9 кубометрів води для промивки водопровідних фільтрів, а зовсім не каналізаційні стоки. Інших же промислових викидів в акваторію моря не фіксували. Отож  про техногенний замор бичків уже не йшлося.

 Пам’ятник бичку-годувальнику

Цей замор — корисний

За словами заступника директора Інституту Азовського моря Костянтина Дем’яненка, масову загибель риби фіксують майже щоліта протягом останніх десятиріч. Головна причина цього процесу — зменшення кисню у воді Азовського моря через природні явища. Глобальне потепління, рясні опади знижують якість морської води, тому й гинуть живі організми, зокрема донні види риби. В Азовському морі першими страждають бички: вони підходять до берега і викидаються на сушу. Лише у червні в акваторії Азовського моря зафіксовано масовий замор риби: 12 і 21 — в Білосарайській затоці, 22 та 23    в Обіточній.

— Таке природне явище, як замор донних видів риби за погіршення умов їхнього природного середовища — підвищення температури води та зниження рівня її насичення киснем, спостерігається у всіх басейнах південних морів, — пояснює іхтіолог Бердянського територіального відділу Азоврибохорони Олексій Сухий. — Маємо можливість відстежувати ситуацію тільки у межах України, втім, нам уже відомо про аналогічні події зокрема у Таганрозі. Причому гине не тільки бичок, а й тарань, камбала, інші види. Цей природний процес пов’язаний також і з наднормовим розмноженням популяції риби. Адже кількість особин у популяції може коливатися з року в рік. До речі, у 2005 році, коли бичка у морі було дуже мало, у нас не відбувалося його замору.

Слід пам’ятати, що море — живий організм із власними засобами саморегуляції й самоочищення. Тож природні випадки замору для нього більше на користь, ніж на шкоду. Адже у морі живе безліч організмів, які потребують відповідного поживного середовища.

Море моніторять тричі на день

Головне завдання створеної за ініціативи облдержадміністрації в приморських районах Запорізької області спеціальної комісії з представників обласної та районної влади, фахівців санітарної служби, ветеринарної медицини, рибоохорони — контроль за якістю води та мінімізація наслідків загибелі риби. Тричі на день члени комісії здійснюють моніторинг води Азовського моря щодо можливого зниження в ній рівня кисню. Якщо його показники мають тенденцію до зниження, вживають заходів щодо меліоративного вилову риби, тобто створюють умови для його максимального збільшення. Зокрема у Бердянському районі за таких умов до вилову риби залучили 17 риболовецьких суден, а ще 8 суден працювали у приморських районах. Завдяки цьому в Бердянському районі під час останнього масового замору бичка вилов становив 510 тонн, у Приазовському — 108 тонн. За словами фахівців, цей захід дав змогу стабілізувати ситуацію.

Понад 55 тонн викинутого на берег Бердянської коси бичка зібрали  бердянські комунальники за чотири дні. Прибирали її всі бази відпочинку, орендарі пляжів, прокатники плавзасобів. Мішки з рибою виносили на дорогу, а комунальні підприємства «Бердянське узбережжя» і «Екотранс» вивозили її для утилізації в Токмак: у суботу — понад 20 тонн, у неділю — понад  30. Понад 80 тонн бичка за три дні утилізували на Токмацькому державному ветеринарно-санітарному заводі.

Утилізують рибу в спеціальних контейнерах, де її просто спалюють, після чого не залишається жодних продуктів для подальшого використання. Тож ситуація під контролем.

— Ми теж збирали мертву рибу на пляжі, — розповіла власниця приватної бази відпочинку Зінаїда. — Хоч я офіційно сплачую комунальникам за свої 20 ліжко-місць щомісяця 6 тис грн за прибирання зони відпочинку на узбережжі, мусила все кинути і навести лад на 100-метровій ділянці, закріпленій за нашим підприємством.

На узбережжі все спокійно

— Ви тільки не дуже лякайте людей, що збираються до нас на Азовське море на відпочинок, — попросила мене пані Зінаїда. — Замор бичка  — то ж природне явище. Море наше вже чисте. А яке тепле! Курортникам ми раді — зустрінемо як рідних.

Щодо повної екологічної безпеки на узбережжі запевнив і заступник начальника Азовської морської екологічної інспекції Геннадій Сиромятников.

У черговому рейді працівники ветеринарної міліції ГУМВС України в Запорізькій області припинили діяльність підпільного цеху з переробки риби. 36-річний господар приватного будинку в Шевченківському районі Запоріжжя розгорнув цей незаконний бізнес на власному подвір’ї: зі своєю дружиною засолював, в’ялив та коптив салаку, бичка і оселедці в антисанітарних умовах. Ветеринари в погонах, оглянувши цей міні-цех, виявили в холодильниках майже тонну риби, на яку не було документації. Цю продукцію сумнівної якості на загальну суму майже 20 тисяч гривень вилучено з обігу і направлено на утилізацію.

Як повідомив заступник начальника відділу ветеринарної міліції ГУМВС України в Запорізькій області Андрій Федоров, на правопорушника складено адміністративний протокол за ст. 107 КУпАП (Порушення правил щодо карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог), що тягне за собою накладення штрафу до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Матеріали справи готують до передачі у Запорізьку міжрайонну природоохоронну прокуратуру для винесення остаточного рішення.

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Олександр ПЕКЛУШЕНКО,
голова Запорізької обласної державної адміністрації:

— Маємо запитання до Міністерства фінансів: за рахунок яких коштів Запорізька область мусить щороку розв’язувати проблему загибелі риби? Ця ситуація не підпадає під жодну екологічну програму. Ми навіть не маємо змоги задіяти кошти резервного фонду. І повинні продумати, як збирати, вивозити та утилізувати мертву рибу. Технічно та фінансово Запорізька область самостійно не в змозі розв’язати ці питання. Все лягає на плечі обласного бюджету. Але ж це проблема не Запорізької області, а державного рівня.

Анатолій СЕВАЛЬНЄВ,
головний санітарний лікар Запорізької області:

— Із 200 проб, відібраних в акваторії моря, в жодній не зафіксовано ні бактеріологічного, ні хімічного забруднення. З епідеміологічної точки зору ситуація в акваторії Азовського моря безпечна. Усі дитячі оздоровчі табори, бази відпочинку працюють у штатному режимі. Надзвичайних ситуацій не зафіксовано, спалаху захворюваності немає.

Валентина СТУЛОВА,
начальник управління ветеринарної медицини
в Запорізькій області:

— Масову загибель риби спричинив кисневий голод. Щоб запобігти продажу мертвої риби, організували перевірки неофіційних ринків із залученням правоохоронних органів.