СТИХІЯ

Мільйони — на захист від води

Це стало можливим завдяки тому, що останнім часом Кабінет Міністрів України спрямував у поліський регіон 22,5 млн грн на реалізацію заходів, що мають зробити життя поліщуків комфортнішим, а їхні поля — родючішими.

Специфіка Волинської області полягає в тому, що на її території не тільки 265 озер та 130 річок, а  й 417 тис. га осушених земель. Із них майже через 20 тис. км меліоративних каналів щороку навесні й після сильних дощів відводиться надлишок води. У деяких населених пунктах із життєдайної сили вона періодично перетворюється на серйозну загрозу. Аби врятувати своє село від затоплення повеневими водами, жителі Підгір’я Ратнівського району, наприклад, цієї весни за одну ніч змушені були наповнити піском і вкласти в захисну греблю біля свого села дві тисячі мішків.

Завершення робіт на цьому об'єкті зробить життя полішуків бепечнішим і комфортнішим. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

— Запобігти підтопленню значно легше, ніж боротися із наслідками. І тому на запобігання надзвичайним ситуаціям цього року виділено грошей у сотні разів більше, ніж у попередні, — розповів заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк, який і організував робочу поїздку, аби проконтролювати хід виконання робіт. — Тому маємо не тільки постійно стежити за дотриманням технологій...

Перша вельми гостра розмова із представником підрядника, який виграв тендер на виконання захисних робіт, відбулася у селищі Любешів. Приватна будівельна організація, що спеціалізується на прокладанні газогонів, взялася тут за реалізацію проекту. Попри те, що роботи на спорудженні насосної станції тривають, виявилося: тут немає ні графіка виконання їх, ні термінів установлення обладнання. Виникли побоювання, що здача важливого об’єкта до кінця року може зірватися.

Значно веселішою була «картинка» на спорудженні захисної системи, що має убезпечити село Люб’язь від весняних та паводкових розливів річки Прип’ять. Тут удосталь техніки, людей і панує ділова атмосфера, яку підсилюють уже готові відвідний канал та сформована гребля, що й захистить селян. Кипіла робота на спорудженні захисної греблі на ще одному об’єкті цього району — поблизу села Гречища.

Системно до вирішення питань захисту від підтоплень підійшли й у Камінь-Каширському та Ратнівському районах. Упродовж останнього року тут проведено величезний обсяг робіт з очистки від дерев і чагарників внутрігосподарської мережі, яка, власне, і «стягує» до магістральних каналів надлишок води.

— Чотири мільйони гривень держава виділила на проведення очистки русла річки Прип’ять, яка у нашому районі виконує роль головного водоприймача. Ще півмільйона — на лісову меліорацію. Порівняно з минулими роками це космічні суми! — розповів начальник Ратнівського міжрайонного управління водного господарства В. Лавренюк. — Таке фінансування дасть змогу значно поліпшити ситуацію із пропуском повеневих вод через район і убезпечить від підтоплення десятки тисяч гектарів сільгоспугідь.

Ревізія об’єктів, під час якої спідометр нашого автомобіля накрутив 650 км, показала, що заплановане впорядкування внутрігосподарської мережі виконано майже стовідсотково, а будівництво об’єктів-мільйонників — на 40-60%. Але якщо із своєчасністю  і якістю розчистки 20-ти кілометрів русла Прип’яті нині ще є певні проблеми, то лісова меліорація на всіх оглянутих об’єктах виявилася на висоті. Завдяки допомозі держави і виконанню меліоративних робіт цього року в лісах області буде відремонтовано і споруджено майже 90 км доріг. А наступного року цей показник заплановано подвоїти.