Торік Україна експортувала в Євросоюз 19,9 тисячі тонн м’яса птиці, а лише за 5 місяців 2015-го — 13,5 тисячі, переважно у Німеччину та Нідерланди. Цьому сприяли надані Євросоюзом квоти на безмитну поставку 36 тисяч тонн м’яса птиці. Зокрема на 16 тисяч тонн  із «м’яса птиці в асортименті» та 20 тисяч тонн заморожених цілих тушок курчат-бройлерів. Про це «УК» розповів  виконавчий директор Асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко.

Нині ЄС імпортує з різних країн 840 тисяч тонн курятини, уточнив експерт. Найбільше (500 тисяч тонн) закуповує Бразилія і 250 тисяч тонн — Таїланд (теж за квотним принципом). Україна могла б збільшити поставки в ЄС, якщо уряду вдасться домовитися з Єврокомісією про збільшення квоти для «м’яса птиці в асортименті» до 100 тисяч тонн, яке має попит серед європейців і його повністю вибирають експортери. Натомість квоту на морожені тушки курчат-бройлерів можна зменшити, бо вони не затребувані на євроринку.

«У 2014 році ЄС імпортував з третіх країн лише 10 тисяч тонн такої продукції. Квоту ж з «м’яса птиці в асортименті», навпаки, вибираємо повністю. Працювати поза межами квоти не можемо, бо не отримаємо прибутку. За умови ввізного мита 1,5—2 євро за кілограм, експортної ціни тушки 1,2—1,6 долара за кілограм та філе 1,9—2,6 долара за кілограм неможливо конкурувати з європейцями», — пояснив Сергій Карпенко, уточнивши, що перегляд квот потребує мандата ЄС (директив Ради Європи та узгодження з усіма державами-членами ЄС). А це тривалий і складний процес. Якщо ж змін не буде, то на збільшення експорту в ЄС розраховувати не варто, переконаний він.

Нині Україні вдалось покрити повну втрату російського ринку завдяки експорту в європейському напрямі та розширенню старих торговельних майданчиків (Ірак і країни Західної та Північної Африки).

«Якщо у 2013 році ми експортували в Російську Федерацію 35 тисяч тонн м’яса птиці, у 2014-му 8 тисяч тонн, то нинішнього — практично нічого, — 350 тонн», — продовжив експерт. Він також уточнив, що загальний експорт м’яса бройлерів за сім місяців 2015 року зріс до 91 тисячі тонн, тоді як за аналогічний період 2014-го становив 85,7 тисячі тонн. При цьому найбільші поставки здійснювали в Ірак (23 тисячі тонн), Казахстан (8,5 тисячі тонн), Нідерланди (7,6 тисячі тонн), Узбекистан (7 тисяч тонн).

На переконання експерта, Україні потрібно зосередитися на відкритті нових ринків: країн Близького Сходу, у першу чергу Саудівської Аравії, Китаю, Японії, Південної Африки. Слід зазначити, що світові експерти розглядають нашу державу як одного з головних експортерів м’яса птиці з істотним збільшенням його виробництва. Перешкодити цьому може тільки політична нестабільність у країні. «За сприятливих умов Україна вже в найближчі три роки зможе збільшити експорт м’яса птиці до 350 тисяч тонн», — переконаний Сергій Карпенко.

На сьогодні Україна вже почала торувати шлях на ринок Саудівської Аравії, яка щороку імпортує 840 тисяч тонн м’яса птиці (з них 650 тисяч — з Бразилії, 120 тисяч — з Франції, 30 тисяч — зі Сполучених Штатів Америки). Першочерговим кроком у цьому напрямі стане зняття заборони на постачання продукції птахівництва, запровадженої через спалах пташиного грипу в 2008 році в АР Крим, розповів Сергій Карпенко. Вкрай важливе також і відкриття ринків Японії, яка щороку імпортує близько 900 тисяч тонн м’яса птиці, та Китаю. Щодо останнього, то тут рішення приймає політична партія, а не бізнес, зауважив експерт, і в цьому складність. Оскільки конкуренція на міжнародних ринках щороку посилюється, нашим виробникам треба приділити максимум уваги підвищенню якості продукції та зниженню її вартості, а дипмісіям і державним органам активніше працювати, аби просувати нашу продукцію на міжнародні ринки.

Щодо яєць та яєчного порошку, то тут обсяги експорту на минулорічному рівні: 556 мільйонів штук (Ірак, Об’єднані Арабські Емірати) і 1800 тонн (Данія, Саудівська Аравія, Єгипет, Таїланд, Йорданія) відповідно.  На сьогодні, за словами експерта, виробникам м’яса птиці, яєць та продукції з них вигідніше працювати на зовнішніх ринках, аніж на внутрішньому.

«Внутрішня ціна і ціна експорту однакова. Ціна тушки становить 1,2—1,6 долара за кілограм, філе — 1,9—2,6 долара, коробка із 360 яйцями — 20 доларів, яєчний порошок — від 4 до 5,5 долара за кілограм. Але у разі експорту ми завозимо валюту, йде відшкодування ПДВ. Тому продукцію виробникам вигідніше експортувати», — пояснив він. А також зауважив, за сім місяців внутрішній ринок просів майже на 15%, порівняно з відповідним періодом минулого року. «Якщо долар ростиме й надалі, то він звужуватиметься», — спрогнозував експерт.

КОМПЕТЕНТНО

Олексій ПАВЛЕНКО,
міністр аграрної політики  та продовольства:

— Україна постачає м’ясо птиці приблизно в 70 країн світу і має значний потенціал до розширення географії і обсягів експорту. З початку року наша держава піднялась із четвертого на третє місце з експорту м’яса птиці в Європу та з восьмого на сьоме у світі. З-поміж останніх хороших новин: днями міністерство отримало офіційну пропозицію від Єгипту, який готовий закупити понад 12 тисяч тонн української курятини. Крім того, завершено перемовини щодо поставки двома українськими підприємствами столових яєць в Ізраїль. Тамтешні фахівці проінспектували сім наших підприємств-виробників столових яєць і дійшли висновку, що українська продукція відповідає всім вимогам і її можна експортувати в Ізраїль.

Україна готова посилювати свої позиції на зовнішніх ринках і відкривати нові торговельні майданчики, зокрема Саудівської Аравії, Китаю.