На електронну мапу сміттєзвалищ, яку Міністерство екології та природних ресурсів розмістило у вересні 2016 року, громадяни надіслали майже 5 тисяч повідомлень про виявлені негаразди. Найбільше їх надійшло з Київської (1125), Харківської (380) та Дніпропетровської (350) областей.

Третій рік поспіль у цих регіонах громадяни найактивніше користуються відомчим сервісом, який дає змогу боротися зі стихійними сміттєзвалищами, розповів профільний міністр Остап Семерак.

Із наведеної кількості сміттєзвалищ місцева влада спромоглася прибрати близько половини, понад 1000 заявок перебуває на стадії виконання, у майже 700 випадках прострочено терміни виконання і ще 1000 потребує підтвердження заявником.

«Прошу всіх, хто користується електронною мапою сміттєзвалищ, стежити за розглядом їхніх заявок. Сучасні технології та функціонал мапи дають змогу відстежувати, на якому етапі перебуває звернення. Місцева влада має місяць, щоб належно відреагувати на звернення громадян. Інформація про прибране сміття з’являється на мапі на підставі даних, отриманих саме від місцевої влади. Мінприроди фізично не може проконтролювати якість виконання кожної заявки. Саме тому ми свого часу передбачили можливість для громадян самим оцінювати якість виконаної роботи», — пояснив міністр.

Найгірше заявники відстежують якість видалення відходів на Буковині. Там виявлено 153 такі сміттєзвалища. Місцева влада звітує про їх видалення, проте у 124 випадках заявники не підтвердили, що сміттєзвалища насправді не існує.

А взагалі ігнорують електронну мапу сміттєзвалищ на Хмельниччині, де місцева влада не ліквідувала жодного із 49. Така сама ситуація на Кіровоградщині, де не прибрано жодного смітника із 46 заявлених громадянами. 196 заявок із 203 протерміновано й на Херсонщині.

Не поспішають ліквідовувати сміттєзвалища на Полтавщині: із 97 виявлених прибрано лише сім, на Одещині — тільки два зі 136, повідомляє прес-служба Мінприроди.

Найбільше смітників протягом двох років ліквідовано у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Миколаївській та Черкаській областях. З осені 2016 року на підконтрольних Україні територіях Донеччини та Луганщини громадяни виявили близько 100 сміттєзвалищ. На Донеччині прибрано майже 93% із 52 заявлених. На Луганщині — близько 55% із 48 заявлених у зверненнях.

Електронний сервіс Ecomapa.gov.ua — інтерактивна карта сміттєзвалищ України. Крім геолокаційних даних про них, на карту додають інформацію про стан їх ліквідації. Дані карти постійно оновлюються. Додати інформацію про сміттєзвалище може будь-який громадянин України. Для цього достатньо завантажити мобільний додаток «Екомапа» з функцією онлайн-сповіщення про виявлені сміттєзвалища (завантажити мобільний додаток можна в Google Play), сфотографувати виявлене сміттєзвалище, надіслати фото через додаток «Екомапа» із вказаним місцем стихійного сміттєзвалища.

Існує й інший шлях: сфотографувати виявлене сміттєзвалище, зайти на сайт, зареєструватися на ньому, надіслати звернення. Модератори оперативно опрацьовують інформацію та наносять її на карту. Після цього вона надходить від Мінприроди до органів місцевої влади з вимогою їх ліквідувати. Кожен громадянин може бачити процес усунення порушень в оновлених статусах, передбачених додатками.

Відділ новин
«
Урядового кур’єра»