НЕБЕЗПЕКА

З початку купального сезону на водоймах України загинуло понад 600 осіб,
водночас санітарним вимогам відповідають лише 38% зон відпочинку 

 

Лариса ВЕЛИЧКО
для «Урядового кур’єра»

Хто з нас не любить провести літню відпустку чи вихідні дні біля природного водоймища. Тільки-но пригріє сонечко, як береги заповнюються сотнями бажаючих позасмагати і покупатися. Але чи розуміємо ми, яка небезпека очікує на нас під час такого відпочинку?

Порятунок — справа самих потопаючих

Понад 600 осіб загинуло в країні з початку купального сезону, з них 84 дитини, повідомив заступник голови Державної інспекції техногенної безпеки України Ігор Гасек. А всього у 2011 році загинуло 849 людей, з них 104 дитини. І основною причиною нещасних випадків на воді є купання у нетверезому стані. Помічник начальника Головного управління МНС України у Харківській області Ігор Лупандін, аналізуючи причини загибелі людей, підкреслив: «90% — це люди не просто напідпитку, а конкретно п’яні громадяни. 10% — це ті, хто купається у незнайомих місцях або залишені без догляду діти».

Але нетверезі відпочивальники — це тільки частина проблеми. За даними тієї ж Держінспекції техногенної безпеки, в Україні створено 122 аварійно-рятувальні служби. Це дуже мало для порахованих ними 2,3 тисячі місць масового відпочинку на воді. Тому порятунок потопаючих все ще залишається справою самих потопаючих. Із загальної кількості пляжів країни тільки 1,7 тисячі узяті органами виконавчої влади на відповідний облік. «На середину купального сезону у державі паспортизовано лише 38% пляжів, — повідомив голова Держінспекції техногенної безпеки Ернест Улинець. — Найгірша ситуа?ція скла?лася в Києві — 3%, в Черкаській області — 5%, Дніпропетровській — 17%, Київській — 21%, Запорізь?кій — 23%, Донець?кій — 25%. Лише 48% водних об’єктів уклали угоду на постійне та обов’язкове обслуговування з державними аварійно-рятувальними службами. У Закарпатській, Сумській  областях взагалі відсутні рятувальні пости.

Що вже казати про так звані «дикі» пляжі в провінції, якщо у Києві паспортизовано лише один пляж і тільки 10 мають рятувальні пости. На більшості з них не встановлені стенди із правилами безпеки і способами надання першої невідкладної допомоги. А за цим іноді може стояти людське життя.

Морські купання… у стоках

Тим часом працівники прокуратури затримали заступника головного державного санітарного лікаря Криму Катерину Серебреникову. Як повідомляє ТСН, за службову недбалість, що призвела до забруднення Чорного моря в районі Феодосії стічними водами у 2010 році. Підприємство, яке отримало дозвіл на скидання стічних вод, протягом трьох кварталів відправило в море тонни неочищених стоків. Ви не відпочивали часом минулого року на феодосійських пляжах?

Вчора надійшло повідомлення про закриття пляжів в районі Великої Алушти та двох пляжів у Пісчаному Бахчисарайського району. За словами в.о. завідуючого відділенням республіканської СЕС Ленура Алімова, це пов’язано із збільшенням умовно-патогенної флори і штормами, що мали місце останнім часом. На якість води також вплинув стан місцевих очисних споруд. Купання заборонено на тиждень для самоочищення моря. Якщо проби води будуть в межах норми, пляжі відкриють.

А Донецька обласна СЕС, за повідомленням РБК-Україна, вчора підтвердила ще один випадок захворювання на холеру у Маріуполі. Захворів 36-річний чоловік. Тут вже зафіксовано 24 випадки хвороби і 12 носіїв вібріону. Продовжують лікуватися 2 хворих і 3 носії вібріону. Як відомо, причиною холери в місті теж стали каналізаційні стоки.

То може варто дослухатися до попереджень про небезпеку і не ризикувати своїм життям і здоров’ям навіть попри спеку і величезне бажання зануритися у прохолодну воду?..