ПРОТЕСТ

Місцеві жителі вимагають перенесення шкідливих для екології міста робіт з місцевого морпорту
в інше місце

Місяць тому за приписом Азово-Чорноморської екологічної інспекції у Керченському морському торговому порту було призупинене вантаження вугілля. Городяни скаржилися на забруднення навколишнього середовища вугільним пилом. А цього тижня мітингують уже одесити, протестуючи проти розвантажувальних робіт, що шкодять здоров’ю громадян, в Одеському морському порту.

«Останні кілька місяців ми часто помічаємо хмари пилу над містом, які йшли з акваторії порту, — розповідає Олег Латко, один з учасників екомітингу. — Як з’ясувалося, це не просто пил. Під час перевантаження в порту залізорудного концентрату, окатишів, вугілля в повітря потрапляє велика кількість шкідливих речовин. А вони потім осідають у наших легенях».

Обробка вантажів, які утворюють пил, тепер відбувається майже в центрі міста. Фото надане автором

Аби привернути увагу громадськості до проблеми, 50 молодих активістів-екологів почали мітингувати біля пам’ятника Дюку. Вони вдягнули на обличчя ватно-марлеві пов’язки і на невеликих саморобних плакатах написали: «Дихати не видно!», «Дайте Дюку повітря», «Ми хочемо легше дихати». Розповідають, що екологія в місті щороку погіршується: замість лісосмуг і зелених зон швидко з’являються парки автівок. Як наслідок, чимало одеситів останнім часом скаржаться на погіршення самопочуття.

За словами організаторів мітингу, обробка вантажів, які утворюють пил на відкритих складах, за санітарними нормами має здійснюватися не менш ніж за кілометр від житлової зони. А Одеський морський порт розташований практично в центрі міста. Фактично в санітарній зоні, зі шкодою для здоров’я, де ростуть, гуляють і вчаться діти.

Аби привернути увагу громадськості до проблеми, 50 молодих активістів-екологів почали мітингувати біля пам'ятника Дюку

«До дитсадка №141 та 2-ї гімназії — 300 метрів, близько і до парку відпочинку імені Шевченка, — продовжує Олег Латко. — Міські та спеціалізовані держслужби нагляду та контролю, Мінохоронздоров’я мають здійснити заміри і негайно призупинити цю діяльність. Влада мала б замислитися про здоров’я жителів».

Мітингувальники розповідають, що раніше в Одеському морпорту не здійснювали перевантаження вантажів, що утворюють пил. Та нещодавно цього нібито домоглися кілька приватних підприємств, і над портом час від часу здіймається курява і стовпи пилюки. Одесити вже підготували відповідне звернення до природоохоронної прокуратури з вимогою перевірити, чому в морпорту проводять небезпечні з точки зору екології роботи. Якщо прокуратура з’ясує, що там справді пересипають вантажі, які створюють небезпечний пил, громадськість вимагатиме перенесення виробництва за межі міста.

«Одеський порт — не єдиний в окрузі, — каже екологічний активіст Сергій Демченко. — Але він розташований майже в самому центрі міста, і його робота позначається на житті тисяч людей. Тому обробку пилових вантажів варто було б перенести в інше місце. Скажімо, в той самий Іллічівський порт, що поза житловою зоною».