КУРС

Нацбанк корегуватиме правила обміну грошей

«22 вересня, до набрання чинності постанови правління Нацбанку щодо змін до здійснення валютно-обмінних операцій, населення України здало в банки еквівалент 69 млн грн, при цьому попит становив  222 млн, а сальдо — 153 млн», - повідомила на прес- конференції у Нацбанку  директор департаменту кредитно-грошової політики НБУ Олена Щербакова. За її словами, наступного дня, коли документ набрав чинності,  населення здало в банки еквівалент майже 52 млн грн при попиті 98 млн грн (сальдо - близько 46 млн грн). Тобто, кількість тих, хто купував  іноземну валюту  23 вересня у порівнянні з попереднім днем, зменшилася майже втричі. Як вважає керівництво регулятора, фактично Нацбанк «відрізав» псевдовалютні операції.    

Як підкреслила О. Щербакова, НБУ зробив більш жорсткою норму щодо резидентності, закладену  «Декретом про валютне регулювання» ще 1993 р., що не є нововведенням на ринку банківських послуг. Тепер банки, які  є агентами валютного контролю, мають бути більш підготовленими і не створювати незручності для населення. До кінця дня, в який проводилася прес-конференція, в НБУ мали прокоментувати, які саме документи потрібно надавати при обміні суми до 50 тис. грн. Цьому також присвятять окремий інструктивний лист. А поки що, якщо у населення є запитання або скарги стосовно зловживань з боку пунктів обміну валюти, можна звертатися за телефонами гарячої лінії НБУ —  253-42-22, 230-18-63 .

Представники НБУ зробили 26 вересня рейдову перевірку, під час якої «ніяких черг та ажіотажу не зафіксували». Директор департаменту контролю, методології та ліцензування валютних операцій Надія Пасенова  заспокоювала журналістів, що інформацію про резидентність банки зберігають, як будь-яку іншу,  відповідно до статей 60 і 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність». Фінансовий стан клієнта є банківською таємницею і тому третім особам така інформація не надається (лише за рішенням суду). Щоправда, особисто для себе я вирішила, що користуватися пунктами валютного обміну  поза банками не варто. Їх касири можуть і не зберегти вашу таємницю. І де гарантія, що через якийсь час ви раптом не станете володарем якогось кредиту, взятого під ксерокопію ваших паспортних даних?

Наразі ж НБУ готує інформаційний лист, в якому чорним по білому буде написано, що «при обміні валюти на суму до 50 тис. грн  копіюється лише перша сторінка паспорта. Громадянин України може пред’явити і свій закордонний паспорт, але касир перевірятиме, чи не виїжджає він  на постійне місце проживання за кордон. Для негромадян України, які тут проживають, достатньо буде довідки про постійне місце проживання. «Про резидентність можуть свідчити водійські права, пенсійне посвідчення, військовий білет, але краще орієнтуватися на паспорт», - підкреслила Н. Пасенова.  

Занепокоєність Нацбанку станом валютного ринку пояснюється його намаганням зберегти гривню від ймовірного тиску, пов’язаного з девальваціонними очікуваннями населення. За 8 місяців цього року обсяг купівлі валюти перевищив обсяг його продажу майже на $7,8 млрд, тоді як за весь 2010 р.  — на  $9,7 млрд. Така тенденція до зростання свідчить про збільшення тінізації економіки.  Якщо раніше рівень дохідності банків забезпечувався за рахунок операцій з валютою, то наразі вони мають зосередити зусилля на кредитуванні.

А кошти з валютного ринку мають бути перерозподілені в  інші інструменти, зокрема, фондового ринку,  інвестиційні монети. Скорочуватиметься і частка готівкових операцій.