НА ЧАСІ

Всі непридатні для використання отрутохімікати на Харківщині  обіцяють знищити  до Євро-2012


Від слів уже  взялися до діла. Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб, утилізація отрутохімікатів у регіоні  розпочалася  за домовленістю з Державним фондом охорони довкілля. На сьогодні в Харківській області  є 759 тонн непридатних для використання пестицидів і отрутохімікатів. Вони зберігаються в 60 сховищах, з яких лише одне у хорошому, 33 — в задовільному і 25 — в незадовільному стані. Саме з огляду на це, за словами Валентина Дулуба, керівництво облдержадміністрації ухвалило рішення просити Міністерство охорони довкілля і Кабінет Міністрів про те, аби до Євро-2012 провести комплекс робіт з ліквідації всіх складів пестицидів і отрутохімікатів на території Харківщини. Їхнє прохання не лише розглянули, а й  підтримали, щоправда,  за умови, що область виділить 6 млн грн зі свого екологічного фонду, а 12-13 млн виділить міністерство. В результаті спільних зусиль вдасться позбутися своєрідного арсеналу мін уповільненої дії, який складається з надмірних залишкових запасів, непридатних для використання  пестицидів та отруйних агрохімікатів уже в нинішньому році.

Валентин Дулуб розповів, що раніше в області щорічно утилізувалося від 3 до 10 тонн пестицидів, але вони все одно накопичувалися за рахунок тих хімікатів, які не застосовуються аграрними підприємствами. За підрахунками фахівців, щорічно для потреб сільгоспвиробників у регіон завозиться  до двох тисяч тонн пестицидів та 80 тисяч тонн агрохімікатів. Більшість цих отруйних речовин — іноземного виробництва, які відразу ж використовуються. Однак залишок, термін придатності якого вже минув,  і надалі поповнює небезпечні запаси і загострює ситуацію. Наразі таке  хімічне «добро», за висновками фахівців, найгірше зберігається у Близнюківському, Вовчанському, Великобурлуцькому, Зміївському і Нововодолазькому районах. Там деякі склади не паспортизовані, і приміщення  їх потребують  ремонту, і тара, в якій зберігаються пестициди, здебільшого негерметична. Є потенційна небезпека  негативного впливу на здоров’я людей та забруднення навколишнього середовища. Тож  роботи з вивезення 278 тонн хімікатів розпочали саме зі  складів чотирьох   названих та ще  13 районів  області і міста Первомайського.

Поки що утилізація, за словами Валентина Дулуба, проводитиметься за рахунок 6 млн грн з обласного бюджету. А тільки-но розпочнеться фінансування з державної скарбниці —  візьмуться за повну ліквідацію пестицидів у Нововодолазькому районі, де їх найбільша кількість — 420 тонн зосереджено  у підземному сховищі на території колишньої бази обласної «Сільгоспхімії», а також у Валківському районі, де на восьми складах міститься 78 тонн пестицидів.

Загалом у нинішньому році на Харківщині за рахунок коштів з державного фонду охорони довкілля планують знищити 482 тонни пестицидів і отрутохімікатів.