Україна має невідкладно провести ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС, щоб уникнути можливого скасування торговельних преференцій, наданих Євросоюзом у березні. Про це на семінарі «Угода про асоціацію — можливості для українського бізнесу» заявив керівник управління програм допомоги в Представництві ЄС Ендрю Разбаш.

Як відомо, ця поважна організація планує підписати економічну частину Угоди про асоціацію з Україною 27 червня.

Європосадовці почали поспішати: ще зовсім нещодавно вони очікували ратифікації цього документа Верховною Радою України лише у вересні 2014 року.  Ендрю Разбаш пояснює такі дії тим, що необхідно встигнути завершити цю важливу справу до серпня, бо 1 листопада спливає термін дії пільгового режиму, введеного ЄС для потрапляння українських товарів та послуг в європейські країни.

Та на сьогодні чимало експертів упевнені, що європейці поспішають, побоюючись сильного політичного тиску на нашу країну з боку Росії, або того, що, можливо, до осені буде розпущено Верховну Раду.

Бути ближчими до Європи хочуть і молоді, і літні люди. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

За словами директора департаменту європейської інтеграції Мінекономрозвитку В’ячеслава Цимбала, з підписанням цієї важливої частини угоди урядовці очікують розширення експортних можливостей не лише традиційних видів товарів, а й тих, які ще не були на європейському ринку.

«Вимоги до якості товарів у ЄС дуже високі. Чимало з українських продовольчих товарів вже давно відповідають стандартам цієї організації. Проте є  й такі, яким не допоможуть навіть великі квотування на експорт. Це, наприклад, молочні продукти. Як відомо, вони ще не відповідають європейським стандартам», — зазначив посадовець.

Однак В’ячеслав Цимбал вважає, що ці питання цілком можна вирішувати на кожному окремому підприємстві, тим паче на допомогу прийде нещодавнє ухвалення закону про метрологію та стандартизацію.

А голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що український бізнес повинен переорієнтуватися на ринки ЄС, однак повністю замінити для нього російський ринок Європа навряд чи зможе.

«Європейський ринок не є недосяжним для українських компаній. Очевидно, що відносини з Росією залишаться тим чинником, який впливатиме на нашу політику й економіку. Однак певну компенсаторну допомогу за умов складнощів просування наших товарів та послуг на російський ринок Європа може виконати», — констатував він.

Експерт також вважає, що підписання угоди відкриває лінії фінансування та доступи до ресурсів, однак багато залежить від того, як ми зможемо цим користуватися.

Слід сказати і про реакцію російських можновладців на останні європейські «приготування» України. Так, днями перший віце-прем’єр РФ Ігор Шувалов заявив, що, якщо Україна все-таки підпише Угоду про асоціацію з ЄС, то Росія займатиметься захистом внутрішнього ринку самостійно. За його словами, російські відомства відстежуватимуть ситуацію, щоб продукція країн ЄС, яку імпортуватиме Україна, не потрапляла реекспортом на територію держав СНД.

Росія також вже підрахувала і щорічні збитки України, які начебто стануть наслідком підписання економічної частини Угоди з ЄС. Так, за словами голови Інституту сучасного розвитку РФ Ігоря Юргенса, вони становлять космічну цифру — 33 мільярди доларів, або 19% ВВП країни.

Хоч українці прекрасно знають, як можна довіряти російській статистиці, думці та взагалі сучасній РФ.

У цьому контексті слід зазначити, що, за прогнозами фахівців ЄС, доходи України від підписання цього важливого документа збільшуватимуться на 1,2 мільярда євро щорічно. Цифра хоча і не така велика, вона, на відміну від російського показника, набагато ближча до істини.