ФІНАНСИ

Рейтингові агентства внесли чи не найбільший «вклад» у  паніку на світових біржах

Повідомлення з фондових ринків світу починають нагадувати зведення з поля бою про чергові втрати. Нагадаємо, минулого четверга фондові торги у США завершились рекордним зниженням провідних індексів на тлі побоювань щодо надто повільних темпів зростання економіки країни. А п’ятницю взагалі охрестили чорною через повторення американського сценарію вже у Європі, в тому числі в Україні. 

Емоції учасників торгів зашкалюють. Фото з сайту stock-exchange.com

Понеділок виявився не кращим за п’ятницю

Початок цього тижня, не зважаючи на оптимістичні прогнози із США щодо зниження рівня безробіття, істотного поліпшення  не приніс. Падіння продовжилось. Минулого понеділка, в ході торгів найрейтинговіші  фондові індекси провідної країни світу «просіли» в межах 5,40-6,80%. Індекс DJIA за їх підсумками знизився на  5,55% або 634,7 пункту, індекс високотехнологічних компаній NASDAQ —  на 6,9% або 174,72 пункту, S&P 500 —  на 6,7% або 79 пунктів.   Для Dow Jones це рекордно низьке падіння з 2008 року. Впали й у ціні акції провідних промислових велетів: Alcoa —  на 9,3%, Chevron — на 5,8%. Усього за минулий тиждень, вважають фінансові аналітики, з фондового ринку пішло приблизно 2,5 трильйона доларів. 

Цього ж дня, у понеділок, торги на Токійській фондовій біржі почалися з різкого падіння котирувань акцій. Індекс Nikkei, що віддзеркалює курси акцій 225 провідних компаній Японії, знизився на 1,19%, а індекс Topix втратив 11,26 пункта і впав до позначки 789,70. Не обійшли ці негативні процеси стороною і російський ринок. Індекс РТС в понеділок знизився до позначки 1762,71 (- 2,0%), а індекс ММВБ опустився до рівня 1541,55 (- 2,86 %). Продовжив своє різке падіння, яке почалося минулої п’ятниці, також індекс українських акцій (індекс UX). За підсумками торгів 8 серпня на «Українській біржі» він впав на 8,28% — до 1952,59 пункту, індекс ПФТС знизився на 6,19% — до 780,73 пункту.

Оптимізм від Європейського центробанку

У Європі минулого понеділка  зранку фондові індекси  також знизилися. Однак заява Європейського центробанку про те, що він купуватиме іспанські та італійські боргові папери додала торговим майданчикам з цінних паперів оптимізму. Як результат,  Британський FTSE 100  виріс на 0,05%, CAC 40 — на 0,73%, DAX – на 0,06%, італійський FTSE MIB злетів на 3,44%, іспанська IBEX 35 — на 2,87%. Проте експерти вважають, що це тимчасова реакція ринку, оскільки борги проблемних країн нікуди не поділися, і ці борги як і раніше ростуть. Більше того, дехто з них починає порівнювати останні події на світових біржах з початком минулої глобальної кризи. Мовляв рівень падіння такий же,  з якого вона починалася три роки тому. І звертають увагу на те, що особливо різко пішли в «піке» акції великих сировинних компаній.

Учора, внаслідок значного падіння котирувань акцій на Нью-Йоркській фондовій біржі, що відбувся напередодні, індекс Сеульської фондової біржі KOSPI впав на 84,76 пункту або 4,53% вже через 5 хвилин після відкриття ранкової торговельної сесії. У зв’язку з цим обвалом торги  тимчасово призупинили. А на Сіднейській фондовій біржі індекс S&P/ASX200 впав на 81,4 пункту або 2,0% . Провідний японський біржовий індекс Nikkei 225 знизився на 4,43%.          

Як відомо, лідерами падіння на торгах в Нью-Йорку вийшли представники банківського сектору. Не уникли такої ж долі акції компаній нафтогазового сектору. Падіння цін на нафтові ф’ючерси  продовжується через побоювання можливого повторення глобальної економічної рецесії, що призведе до різкого зниження попиту на нафту і похідні енергоносії. У свою чергу погіршення ситуації на світових фондових ринках і падіння цін на нафту нижче 100 доларів вкрай згубно позначилися на курсі рубля. Зокрема, торги у валютній секції ММВБ Росії учора відкрилися з чергового сильного падіння курсу російської валюти до євро, долара і бівалютного «кошика» (0,55 дол. і 0,45 євро). У результаті російська валюта за лічені хвилини поступилася долару 80 коп., а євро — більше рубля. Нестабільність на нафтовому ринку викликана нещодавнім пониженням кредитного рейтингу США. При цьому, курс долара легко і невимушено закріпився істотно вище за відмітку 29 рублів за  долар, а євро короткочасно взяв планку в 42 рублі.

На горіхи дісталося аналітикам

У принципі, такий маятник на фондових біржах спостерігався неодноразово. Однак, на цей раз він має свої особливості. Вперше за всю історію існування у  нагнітанні паніки та нестабільності звинуватили рейтингові агентства. Зокрема Банківський комітет сенату США виступив з різкою критикою дій агентства Standard & Poor’s, що знизило 5 серпня кредитний рейтинг цієї країни. Голова комітету Тім Джонсон назвав їх «безвідповідальними» по відношенню до США. Ще раніше представники адміністрації Білого дому заявили, що S&P прийняло рішення по рейтингу на підставі помилкових розрахунків, незважаючи на попередження американського Мінфіну про те, що агентство помилилося в розрахунках на 2 трлн доларів. А італійська прокуратура здійснила обшуки в офісах місцевих міжнародних рейтингових агентств Moody’s і Standard & Poor’s, розслідуючи об∂рунтованість зниження суверенних рейтингів Італії. Італійська влада звинувачує обидві компанії в тому, що їхні оцінки призвели до негативних процесів на міжнародних ринках і як наслідок, до збільшення боргової кризи в Італії. Багато експертів також дотримуються думки, що після того як S & P оголосило про зниження раніше бездоганного  рейтингу США, впали абсолютно всі фондові ринки — на Близькому Сході, в Азії та Європі.

На думку ж фінансових аналітиків, цей обвал триватиме доти, доки влада США не оголосить про новий виток кількісного пом’якшення QE3 (нової емісії долара).  Може йтися про обсяги до $ 1 трлн. Учасники ринку очікують цього  вже восени.  А   провісником цього пом’якшення стали плани Європейського центрального банку  скуповувати борги Іспанії та Італії  обсягом 2,5 млрд євро в день. ЄЦБ, на відміну від ФРС США, не може чекати, оскільки прибутковість облігацій Італії наближається до критичних 7%. Європейський центробанк вже зараз змушений почати друкувати гроші для порятунку економік проблемних країн.  Загалом оптимісти вважають, що на фондових ринках немає ніякого колапсу:  банки не впали, компанії не розорилися. Тому  говорити про початок другої хвилі кризи рано. Мова не про падіння, а про стагнацію. А наступний розвиток подій може бути і позитивним і негативним — залежно від прийнятих рішень провідними країнами світу.