ГРОШІ

Збільшиться надбавка з догляду за дитиною-інвалідом та заробіток працівників екстреної медичної допомоги 

Передбачену держбюджетом-2013 матеріальну допомогу ветеранам, малозабезпеченим сім’ям, сім’ям з дітьми та дітьми-інвалідами виплачуватимуть у повному обсязі. Своєчасно гроші отримуватимуть і пенсіонери. На цьому під час відеоконференції в Кабміні наголосив заступник міністра фінансів Сергій Рибак.

Він нагадав, що цього року одноразова допомога при народженні першої дитини досягне майже 31 тисячі гривень, другої — 62, третьої — 124. Порівняно з 2012-м, у 2,6 раза (до 650 мільйонів гривень) виросли субвенції на забезпечення грошима сімей з інвалідами 1—2 груп внаслідок психічного розладу, а для ветеранів передбачено виплати в обсязі 300 мільйонів. Уряд щороку поліпшує соціальні стандарти, зауважив чиновник. Так, закладене в держбюджеті-2013 зростання прожиткового мінімуму (6,9%) в 1,5 раза перевищує показник інфляції (4,8%).

Щодо пенсійного забезпечення Сергій Рибак зауважив: закидам про незначний ефект пенсійної реформи уряд може протиставити бюджетні видатки на ці виплати. Вони в цьому році зросли на 20 мільярдів гривень.

Також велика увага приділяється медичній реформі. За державні кошти продовжують будувати діагностичні та перинатальні центри. Виділяються додаткові ресурси на реалізацію закону про екстрену медичну допомогу. Тому не буде звільнень та погіршення медичного обслуговування, запевнив заступник міністра.

За словами начальника управління фінансів охорони здоров’я та соціальних програм Мінфіну Сергія Діденка, заплановано виділити кошти на оновлення парку медичного транспорту. Він нагадав, що за дорученням Прем’єр-міністра протягом 2013—2014 років для кожної області мають закупити тисячу автомобілів «швидкої допомоги». Крім того, Мінсоцполітики розробило проект урядової постанови щодо підвищення оплати праці працівників екстреної медичної допомоги. Ймовірно, документ набере чинності з 1 липня цього року. 

Додаткові витрати обгрунтуйте 

Під час відеоконференції з’ясувалося, що Одеській та Дніпропетровській областям не вистачить грошей на виплату допомоги з догляду за інвалідами 1—2 групи внаслідок психічного розладу. Наприклад, на Дніпропетровщині вже профінансовано майже 57% річних призначень (понад 12 мільйонів гривень) і, з огляду на кількість отримувачів допомоги, потрібно ще 21,5 мільйона.  

Сергій Діденко нагадав представникам області, що міжбюджетні трансферти Мінфін формував саме за даними регіонів. Останні й повинні були запланувати кількість людей, які звертатимуться по таку допомогу. Тепер для збільшення фінансування міністерство знову збиратиме з областей необхідні дані й ретельно вивчатиме  заявки. 

Одеські чиновники наголосили, що виплата з догляду зросла більш ніж удесятеро, тому й з’явилося більше претендентів на ці гроші. Активізувалося переоформлення саме на цю інвалідність. Якщо торік в області таку допомогу отримували 411 осіб, то нині — 1117. Хоч її розмір досі не відповідає реальним потребам людини з такою складною хворобою. До речі, місцева влада пообіцяла перевірити роботу медкомісій, які переоформляють інвалідність.

Директор департаменту фінансів соціальної сфери Мінфіну Олександр Шнипко повідомив, що в 2013-му заплановано збільшити надбавки з догляду за дітьми-інвалідами з найтяжчим ступенем втрати здоров’я  (таких мінімум 15 тисяч). За його словами, для дітей віком до 6 років вони зростуть з 486 до 729 гривень, до 18 років — з  605 до 907.

Матеріальну допомогу сім’ї з дітьми-інвалідами отримуватимуть в повному обсязі.
Фото з сайту sunriseschool.com

Кредити для підземки   

Харкову та Дніпропетровську потрібні кошти на будівництво метрополітенів, зауважили чиновники областей.  Крім того, з минулого року залишилася кредиторська заборгованість за проведені роботи в дніпропетровській підземці.  

Заступник директора департаменту місцевих бюджетів та інвестицій Мінфіну Сергій Макацарія констатував, що всі питання щодо взятої на облік у Держказначействі кредиторської заборгованості буде вирішено. А за інформацією управління комунікацій міністерства, на добудову метрополітену в Дніпропетровську держава цього роу залучить кредит Європейського банку реконструкції та розвитку — 99 мільйонів гривень. Також міністерство готує пакет документів щодо підписання кредитної угоди з Європейським інвестиційним банком на суму 1 мільйон гривень.