СИТУАЦІЯ

Хворі можуть не дочекатися, доки листування між відомствами  переросте в реальні справи

Про рівень розвитку суспільства свідчить не лише його економічна могутність та високі технології, а  й ставлення до тих, хто в силу різних причин не може жити повноцінним життям та відчувати себе сповна щасливим. Приміром, у США чиновник  не скаже людині, яка стала інвалідом внаслідок участі у воєнних операціях, щось на кшталт «я тебе туди не посилав». Бо після цього  швидко розпрощається зі своєю посадою, оскільки  ветеранів в країні шанують насправді, а не лише на словах. У нас же колишні учасники, наприклад, війни в  Афганістані не раз стикалися з бездушністю чиновників, небажанням навіть просто вислухати. І це при тому, що  права учасників бойових дій  захищені законом. А що вже говорити про людей, які не можуть жити повноцінним життям через різного роду важкі захворювання?  Про один з таких випадків, хоча їх безліч, розповів мені колега-журналіст з Криму.

Його приятель, який живе в Євпаторії, опинився в безвиході внаслідок захворювання —  хронічної ниркової недостатності. Через день йому потрібно їхати до Сімферополя для проходження процедури  гемодіалізу — очистки крові. Дорога і сама процедура забирає фактично цілий робочий день. А він буквально кілька місяців тому одержав непогану посаду. Однак керівництво фірми вже дало зрозуміти, що не збирається тримати працівника, який буває на роботі через день. На жаль, цей випадок не  виняток, коли врахувати, що сьогодні в Україні більше 4,5 тисячі хворих живе лише завдяки гемодіалізу. Але статистика умовчує  скільки людських життів передчасно згасло через неможливість проходити лікування. І не від доброго життя батьки, приміром, через ЗМІ звертаються за допомогою врятувати  дитину, якій діагностували  цю страшну хворобу. Хто не хоче змиритися зі страшним вироком, шукає різні шляхи, щоб допомогти собі,  зберегти життя  рідним, близьким людям. Таким же шляхом пішли євпаторійці, звернувшись до народного депутата України Олексія Федуна.  Оскільки  наша держава гарантує своїм громадянам право на лікування, то євпаторійці просять  парламентарія  посприяти  у відкритті в місті відділення, де хворі могли б проходити лікування методом гемодіалізу.

У свою чергу Олексій Леонідович звернувся з відповідним листом в МОЗ України та АР Крим. Відповідь, яка на початку серпня надійшла народному депутату від першого заступника міністра МОЗ України Раїси Моісеєнко була обнадійливою. В ній вказано, що Мінохоронздоров’я Криму дано доручення забезпечити жителів Євпаторії та Сакського району необхідною медичною допомогою. Керівник кримської медицини Ігор Шпак своїм листом Олексію Федуну підтвердив, що його міністерство планує відкрити відділення гемодіалізу в західному регіоні Криму, а також в Євпаторії. Однак, враховуючи усталену практику, що у нас плани не завжди стають реальністю, а тендерні процедури по закупівлі необхідного обладнання і препаратів можуть тривати досить довго, народний депутат зайнявся пошуком  інвесторів.  Після того, як надійшла позитивна відповідь від одного з них — представника  світового лідера в цій галузі медицини  - компанії «Фрезеніус Медикал Кер» (Німеччина), Олексій Федун звернувся до першого заступника керівника уряду АРК П. Бурлакова. У своєму листі парламентарій, зокрема, зазначає, що, враховуючи об’єктивні труднощі, пов’язані не лише з відкриттям відділення, а й зі станом технічного обладнання, заміною основних фондів, він запропонував вищеназваній компанії запровадити відповідні медичні інвестиційні проекти в АРК. Керівники, які представляють її в Україні, підтвердили свою готовність взяти участь у програмі лікування хворих не лише в Євпаторії, а також в інших районах та містах Криму.

Те, що компанія є світовим лідером в цій галузі, а не якоюсь «сірою конячкою» легко перевірити, оскільки дані про неї загальнодоступні. Близько 55% апаратів для гемодіалізу  в світі виготовляє саме «Фрезеніус Медикал Кер». Вона ж постачає і діалізні витратні матеріали власного виробництва. За твердженням народного депутата, підставою для якого є офіційний лист дочірньої компанії Фрезеніусу в Україні, вона готова своїм коштом встановити необхідну кількість найсучасніших гемодіалізних апаратів в клініках Джанкоя та Євпаторії, а також  в інших містах Криму у кількості, достатній для задоволення потреб охорони здоров’я.   Обладнання останнього покоління дає можливість не просто проводити процедуру гемодіалізу, а й найсучаснішу процедуру гемодіафільтрації, що не лише покращить  самопочуття, а також забезпечить соціально активне життя пацієнтів.  У комплексі з апаратами компанія пропонує безкоштовно встановити нові системи підготовки води для гемодіалізу власного виробництва. Вона проведе за свої кошти навчання медичного та інженерно- технічного персоналу, переоснащення відділень та забезпечить гарантійне обслуговування обладнання і безплатне сервісне обслуговування протягом усього терміну його функціонування. Останнє, до речі, дасть змогу зекономити сотні тисяч гривень бюджетних коштів, оскільки вартість обслуговування гемодіалізного обладнання інших компаній становить не менше 6-8 тисяч гривень на рік. Отже є всі підстави сподіватися на те, що ситуація з лікуванням хворих на хронічну ниркову недостатність в Криму вирішиться на користь хворих. Адже позитивне вирішення цього питання підтримують представники законодавчої та виконавчої гілок влади і потужний   іноземний інвестор.  Нині головне, щоб його не «заговорили» і щоб воно не загубилося в лабіринті кабінетних узгоджень.