ДИВО

На ДМЗ виготовили унікальний прорізний дзвін

Так тутешні майстри відзначили своє професійне свято — День металурга, а також десятиріччя створення на підприємстві спеціальної дільниці лиття дзвонів.

За ці роки тут виготовили більше 1,5 тис. дзвонів, які зараз використовуються в храмах багатьох країн світу (один із них подає голос навіть в далекій Антарктиді). Втім, нинішній екземпляр, на переконання фахівців, таки особливий. «Ми керувалися професійним азартом: мовляв, невже не зможемо зробити краще, ніж наші предки, які колись створили три подібні дзвони? — розповідає майстер-ливарник Сергій Самойлов. — А ще загорілися бажанням створити щось унікальне до ювілею нашої дільниці та професійного свята. Працювали два з половиною місяці й тепер ось маємо диво-дзвін!»

На 388-кілограмовому екземплярі, відлитому з бронзи, є зображення чотирьох ікон, а також чотири прорізні хрести. Тут же — ажурний орнамент, логотип заводу та підпис майстра. Вже зараз донеччани висловлюють упевненість, що диво-дзвін увійде в історію заводу поряд із гербом області — «Пальмою Мерцалова», яку в позаминулому столітті викував коваль підприємства. В цьому зокрема переконує не тільки зовнішній вигляд дзвона, а його найголовніша якість — голос.

До речі, до свого професійного свята металурги регіону підготували собі ще один непоганий подарунок — нарощування темпів виробництва. Адже за п’ять місяців металургійні підприємства Донецької області в порівнянні з цим періодом минулого року збільшили обсяг виробництва товарної продукції на 13,4 %. «Ваші виробничі успіхи дозволяють Донеччині підніматися на новий рівень технологічного розвитку, займати гідні позиції на світовому рівні, — зазначив у своєму привітанні голова Донецької обласної держадміністрації Андрій Шишацький. — Саме ви добре знаєте, «як загартовувалася сталь», і у ваших руках секрет успіху та досягнень Донеччини».