Порушник законів, правил і норм моралі шкодить рівно стільки, скільки йому дозволяють. Схоже, в столиці таким дали зелене світло. От і діють вони за принципом: «Посади свиню на лавку, а вона й ратиці на стіл». Особливо це добре видно навесні, коли відкрились усі приховані смітники і нанесені місту рани нахабними його жителями.

Настав час прибирання: влада оголошує суботники, аврали, повідомляє про мільйони гривень, виділених на благоустрій. Але мовчить про головне: «Чисто не там, де підмітають, а там, де не смітять». З цим у столиці найбільша проблема. Народжена вона безкарністю тих, хто за рахунок ближніх облаштовує власний комфорт.

Щоб переконатися в цьому, навіть не треба йти на околиці. В серці столиці — на Майдані Незалежності — розбещені безкарністю порушники облаштували автостоянку біля фонтанів. Звичайно, на відновлення покриття шукатимуть бюджетні кошти. Але чому за зло і збитки, які чинять конкретні люди, має розплачуватись бюджет? І не лише на Майдані. В багатьох районах автовласники перетворили газони в територію, яка нагадує танкодром. Винуватці стоять там же. Чому не вони, а бюджет має розплачуватись за нанесені місту збитки?

Спеціалісти стверджують, що економічний занепад розпочинається з морального. Столиця, зокрема, це підтверджує. Мабуть, усе від того, що в ній зосередилось дуже багато людей, котрі вважають себе політиками, проте немає господарів. Влада схожа на пожежну команду, яка то снігу боїться, то від води збирається захищатись. Але не робить головного: не вимагає від підпорядкованих служб виконання своїх обов’язків. Не займається виховною і профілактичною роботою. Скажімо, тим же Майданом Незалежності ходять не лише рядові байдужі міліціонери, а й високопосадовці, яких чин зобов’язує у все вникати. Не бачать і не чують нічого. А можливо, ті, що відповідають за порядок, лише в автомобілях їздять і реалій міського життя не знають? Отож зло і пустило коріння дуже глибоко.

Так склалось, що відповідальних посадовців за нанесені місту збитки не знайдеш. Нахаби користуються моментом, носять сміття під чужу хату.

Весна оголила проблеми. І поки не приберемо сміття зі свідомості тих, хто звик чужим жити і вже нездужає робити, нам не очистити та не впорядкувати столицю.