МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ

Медики, екологи та вчені з понад 10 країн світу одностайні: контрольоване використання хризотил-азбесту є нешкідливим

Інститут медицини праці Академії медичних наук України зібрав у Києві плеяду вчених, щоб на високому науковому рівні обговорити проблеми, пов’язані з видобуванням і використанням природного мінералу — хризотилового азбесту, його впливом на здоров’я людини й довкілля. Ця зустріч відбулася на фоні загострення у світі дискусії (триває з 2004 року. — Авт.) щодо повної заборони застосування цього захисно-ізоляційного матеріалу.

Вивчене замінити недослідженим?

Витіснення з ринку природного хризотил-азбесту автоматично відкриє дорогу штучним замінникам, створеним західними хімічними концернами, які інвестували в їхню розробку мільярди доларів, наголосив директор Інституту медицини праці Юрій Кундієв. За його словами, чимало з них не вивчені, а ті, що вивчені, дуже канцерогенні. 

Не впливає на здоров’я людини і зберігає тепло в будівлі. Фото з сайту megakat.info

Щодо менш канцерогенного хризотил-азбесту, то його біологічний вплив аналізували й продовжують аналізувати науковці з України, Росії, Бразилії, США, Польщі, В’єтнаму, Китаю, Індії та інших країн. Результати їхніх досліджень озвучені в тому числі під час міжнародної конференції. Всебічно оцінивши ризики, експерти дійшли висновку: контрольоване (за дотримання гігієнічних норм щодо концентрації пилу — хризотилових волокон — у повітрі) використання цього мінералу безпечне.

Тобто наукового обгрунтування його заборони немає і виготовленими з нього шифером, трубами й тормозними колодками можна користуватися, резюмував Юрій Кундієв. Як відомо, світ відмовився від іншого різновиду азбесту — амфіболового, який взагалі не виводиться з організму, тільки після об’єктивної біологічної та медичної оцінок.

Інститут медицини праці розпочав свої дослідження 5 років тому. Вивчено умови виробництва на всіх 11 підприємствах вітчизняної азбестоцементної галузі, де використовується виключно хризотил-азбест. З’ясувалося, що концентрація пилу на робочих місцях на рівні жорсткого світового регламенту — 0,1 волокна на кубічний сантиметр. Серйозне клінічне обстеження майже 4 тисяч працівників засвідчило: рівень захворювання на рак легенів серед цього контингенту не вищий, ніж в середньому по Україні. А випадки профзахворювання — азбестозу — поодинокі. Здавалося б, докази досить безпечного застосування хризотил-азбесту є. Але прихильники його заборони не сприймають аргументів українських учених.    

Ігноруються й результати масштабніших досліджень у Бразилії (1996—2010 рр.) і Росії (1997—2011рр.). У цих державах, на відміну від України, хризотил-азбест не лише переробляється, а й видобувається і збагачується. Тобто вплив на людей та довкілля мав би бути значно більший. Але, за словами Еріксона Багатіна, професора-епідеміолога із Сан-Паулу (Бразилія), під час обстеження 10 тисяч гірників і робітників підприємств, які працювали в галузі з 1981 по 2010 роки, виявили лише один випадок захворювання на рак легенів, який не був пов’язаний з азбестом. Це при тому, що у 1940-му, коли в країні стартував видобуток цього мінералу, його концентрація на робочих місцях була занадто високою — 2 хризоліт-азбестових волокна на кубічний сантиметр, а нинішній рівень, завдяки ефективним програмам колективного захисту, — менше 0,1.

У Росії азбест видобувається і переробляється в однойменному місті в Свердловській області вже три століття. У цій високоприбутковій експортній галузі (сировина йде в тому числі в Україну) зайнято півмільйона працівників. За словами Миколи Ізмєрова, академіка Науково-дослідного інституту медицини праці (Росія), в Азбесті смертність від раку не вища, ніж в області загалом, а довгожителів, навпаки, більше.

Отже, учасники конференції ініціюватимуть проведення міжнародного дослідження впливу хризотил-азбесту на здоров’я людей та довкілля. А щоб світ визнав результати, наполягатимуть на залученні представників Всесвітньої організації охорони здоров’я. Бо дозвіл чи заборона мають грунтуватися на об’єктивних даних, а не слугувати комерційним інтересам.