ПАТРІОТИЗМ

В Одесі захисники парків палять будинки та «вішають» забудовників

У переддень річниці визволення Одеси від німецько-фашистських загарбників, котру місто відзначило 10 квітня, близько десятка молодих людей із Всеукраїнської організації «Молодіжна єдність» повісили опудало та спалили паперовий макет новобудов на знак протесту проти забудови території меморіального комплексу 411-ї батареї. Мета протестувальників — не допустити забудови місцини, що має для одеситів символічне значення та водночас є одним з небагатьох місць їхнього відпочинку на лоні природи. В районі 411-ї батареї приватні особи через суд ще від 2006 року намагаються привласнити чималу ділянку землі. Незважаючи навіть на втручання прокуратури, котра порушила карну справу щодо фальшування документів, скоєного під час оборудки, доля святої для кожного одесита землі наразі не вирішена.

Шукачі «святої землі» можуть підійти впритул до цього бронепоїзда. Фото надано автором

Активісти кажуть, що аби не пустити сюди забудовників, вони готові йти на крайні заходи — ламати паркани, блокувати будівництво.

Лідер одеської «Молодіжної єдності» Антон Давидченко зауважує, що «просто відстояти парк — це мало, треба покарати людей, які зазіхнули на святу землю».

Надійною профілактикою таких зазіхань мали б стати чітко визначені кордони нечисленних одеських парків (так зване «винесення в натуру»), котрі вказували б, куди забудовникам однозначно зась.

Нині ці кордони ще не встановлено, і до кінця квітня, всупереч анонсам одного з депутатів міськради, вони не з’являться, повідомили нам у мерії. Більше того, меморіалу 411-ї батареї в переліку одеських парків просто немає. Ділянка, яку захищають одеські активісти, перебуває фактично на території Таїровської селищної ради Овідіопольського району. Тож на офіційному рівні забудові чинить опір передусім Овідіопольська райдержадміністрація та тамтешня прокуратура, котра порушила проти забудовників кримінальну справу.

А до одеської влади активісти можуть апелювати хіба що у плані моральної підтримки та при вирішенні питання парків загалом.

Нечисленність учасників акції на 411-й батареї Антон Давидченко пояснив тим, що акція була не більш ніж попередженням. Масовий протест анонсовано на час однієї з найближчих сесій міськради — якщо переконливих кроків на захист меморіалу не буде зроблено.

411-та берегова батарея була одним із ключових пунктів героїчної оборони Одеси від німецько-фашистських загарбників восени 1941-го. У 1975-му самі одесити — громадські організації та трудові колективи — запропонували увічнити подвиг батареї, і лише згодом їхню ініціативу підтримала влада. Нині це традиційне місце проведення «фронтових привалів», якими вшановують одеських ветеранів у День Перемоги.

А також меморіал цінний для городян тим, що кожен клаптик зеленої території міста — на вагу золота. Мільйонна Одеса — найбільш густозаселене місто України. На  квадратний кілометр території тут припадає 6,3 тисячі жителів — ледь не вдвічі більше, ніж у Києві. Тож одесити і справді готові битися за кожну п’ядь неурбанізованої землі.