СПІВПРАЦЯ

ЄБРР зацікавлений реалізовувати в Україні спільні проекти

За понад 20-річну співпрацю України з Європейським банком реконструкції та розвитку реалізовано чимало хороших проектів. Із цим у ході зустрічі погодилися Прем’єр-міністр Микола Азаров і президент ЄБРР Сума Чакрабарті.

«Ми дуже високо оцінюємо рівень взаємовигідного співробітництва між Україною та ЄБРР. За час співпраці реалізовано 300 проектів на суму 7,5 мільярда євро», — наголосив Микола Азаров.

У 2013 році Україна продовжить реалізацію різних інфраструктурних проектів, зокрема і за угодами з Європейським банком реконструкції та розвитку. Це, скажімо, будівництво повітряної лінії 750 кВт Запорізька АЕС — Каховка та метро у Дніпропетровську, поліпшення транспортного сполучення автомобільними дорогами. Крім того, підкреслив Микола Азаров, Україна високо оцінює можливість досягнення згоди щодо проекту «Комплексна програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних станцій». Також, за його словами, для нас важлива співпраця в рамках фонду європейського партнерства.

«На 2013 рік у нашому портфелі цілий ряд проектів. Ми могли б запропонувати банку проект будівництва високовольтної лінії Новоодеська — Арциз, метрополітену в Харкові й низку інших цікавих об’єктів», — додав Прем’єр-міністр.

Крім того, Микола Азаров висловив вдячність ЄБРР за допомогу Україні у реалізації проектів з подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

У свою чергу Сума Чакрабарті наголосив, що лише торік реалізовано 35 нових проектів на загальну суму інвестицій 950 мільйонів євро. Він висловив зацікавленість банку й у подальшому співпрацювати з Україною за умови досягнення прогресу з поліпшення інвестиційного клімату та підвищення боротьби з корупцією. 

«У нас є багато перспективних інвестиційних проектів, які ми готові реалізовувати. Зокрема у сфері розвитку інфраструктури, підвищення атомної безпеки. Це також муніципальна інфраструктура, автомобільні дороги та залізниця», — сказав президент ЄБРР.

У цьому контексті Микола Азаров запевнив співрозмовника, що в Україні триває велика робота для поліпшення інвестиційного клімату та подолання корупції. «Інвестиційний клімат в Україні абсолютно нормальний», — наголосив Микола Азаров, додавши, що свідчення цього — нещодавнє підписання великої інвестиційної угоди з компанією Shell щодо розробки Юзівського родовища газу. «Обсяг інвестиції становить 10 мільярдів доларів», — сказав він.

За словами Миколи Азарова, в Україні реалізується національний план структурних реформ, виконання якого забезпечує уряд. Торік країна підвищила рейтинг із привабливості ведення бізнесу майже на 50 позицій. А за рейтингом Doing Business-2012 піднялася на 16 позицій. Цього року Україна планує ввійти у сотню країн з легкості ведення бізнесу.

Україна також співпрацює з різними міжнародними організаціями з економічних питань, серед яких зокрема Американська торговельно-економічна палата, Європейська бізнес-асоціація та інші. Триває велика робота щодо підтримки та захисту прав інвесторів і бізнесу.

Микола Азаров зазначив, що бізнес позитивно сприйняв запровадження змін у контексті ухвалення нових Податкового та Митного кодексів. Він повідомив, що в Україні податок на прибуток становить 19%, діє автоматичне повернення податку на додану вартість, розв’язано низку проблем з митним оформленням вантажів. Спрощено й умови ведення бізнесу. Крім того, ухвалено новий Кримінальний процесуальний кодекс, проведено судову реформу, створюються центри з надання адміністративних послуг.

Прем’єр-міністр запевнив співрозмовника, що в Україні також ведеться велика боротьба з корупцією. «Існує ціла програма, яка з одного боку робить прозорими механізми прийняття рішень, а з іншого — підвищує відповідальність адміністративних осіб за корупційну діяльність», — сказав він.

Крім того, уряд завжди готовий до зустрічей з бізнесом і вирішення проблемних питань.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»