ПОЗИЦІЯ 

Віктор Янукович на засіданні Громадської гуманітарної ради наголошував на розвитку міжнаціональних відносин
 

Україні потрібні Концепція державної етнонаціональної політики та Стратегія боротьби з дискримінацією. Про це Президент Віктор Янукович сказав на засіданні Громадської гуманітарної ради. Глава держави нагадав, що нещодавно виповнилося 20 років прийняття Закону «Про національні меншини в Україні», окремі норми якого нині потребують удосконалення та модернізації.

Важлива думка  громадськості

«Торік Кабінету Міністрів доручено винести на розгляд парламенту зміни до згаданого закону. У відповідних напрацюваннях повинні бути враховані висновки Венеціанської комісії та інших європейських структур. Проте запровадженню цих змін має передувати прийняття Концепції державної етнонаціональної політики України. Вона вже внесена на розгляд Верховної Ради», — зазначив Віктор Янукович. Президент закликав членів Громадської гуманітарної ради взяти активну участь в обговоренні цієї Концепції.

Ще одним базовим документом у сфері протидії та запобігання проявам в українському суспільстві ксенофобії та нетерпимості глава держави назвав Стратегію боротьби з дискримінацією. «Вона відіграє дуже важливу роль на шляху лібералізації візового режиму з Європейським Союзом, наближення нашого національного законодавства до європейських стандартів», — наголосив Віктор Янукович.

У цьому контексті, зазначив Президент, зростає роль громадськості, яка також має проявити свою активну позицію та реагувати на виявлені факти дискримінації. Він висловив переконання, що органи державної влади повинні тісніше співпрацювати з організаціями та інституціями, зокрема міжнародними, які діють у сфері протидії проявам ксенофобії та нетерпимості.

У процесі реалізації державної етнонаціональної політики слід набагато більше враховувати й думку громадськості — тих, хто безпосередньо відстоює права представників національних меншин України. «Пропоную включити лідерів найвпливовіших громадських організацій національних меншин та національно-культурних товариств до складу робочої групи з міжнаціональних і державно-церковних відносин Громадської гуманітарної ради», — сказав Віктор Янукович.

Президент також наголосив на необхідності посилення роботи з реалізації державної етнонаціональної політики Міністерства культури як спеціально уповноваженого органу влади з цього питання.

Євро-2012 довело: в україні живуть толерантні люди. Фото УНІАН

Без расизму  і ксенофобії

Сьогодні, зазначив Президент, Україна завдяки унікальному географічному положенню є однією з важливих ланок глобальних міграційних процесів, тож етнічний склад населення зазнає постійних змін. «Одним із вагомих чинників розвитку сфери міжнаціональних відносин стають нещодавні мігранти та біженці. Суспільство і держава мають бути готовими до таких процесів, адекватно їх сприймати та, використовуючи світовий досвід, створювати умови для забезпечення прав і свобод представників усіх етносів, що проживають в Україні», — підкреслив глава держави.

У цьому контексті він зазначив, що влада поступово вирішує проблемні питання, пов’язані з переселенням та облаштуванням кримських татар. «Певні зрушення у цьому напрямі є. У першому читанні Верховна Рада прийняла Закон «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою». Але треба ще працювати, і багато», — наголосив Віктор Янукович.

Проведення в нашій державі чемпіонату Європи з футболу довело світові, що в нас нема расистських та ксенофобських настроїв. «Усі намагання дискредитувати Україну перед світовою спільнотою зазнали краху. Переконаний: багатотисячна армія вболівальників із різних куточків світу, представники інших культур і віросповідань були приємно вражені гостинністю наших громадян», — сказав глава держави. Він нагадав, що за час проведення чемпіонату не зареєстровано жодного злочину на міжетнічному чи міжрелігійному грунті. «Український народ укотре підтвердив свою миролюбність та терпимість», — заявив Президент. Він висловив переконання, що толерантного ставлення необхідно навчати ще у юному віці.

Влада  має допомагати

Сфера міжнаціональних відносин, що потребує виважених рішень, не повинна фінансуватися за залишковим принципом. На його думку, однією з проблем, що існують у сфері міжнаціональних відносин, є саме скорочення обсягів фінансування з  держбюджету низки програм, спрямованих на задоволення етнокультурних потреб національних меншин і закордонних українців.

«Вважаю, що виділення у 2012 році менше 5 млн грн на заходи, спрямовані на відтворення культури національних меншин, фінансову підтримку їхніх друкованих видань, встановлення зв’язків із діаспорою, є явно недостатнім», — сказав глава держави. Водночас він наголосив, що  за такого фінансування навіть не може йтися про створення органами влади перепон на шляху отримання цих коштів громадськими організаціями національних меншин для реалізації їхніх програм.

Президент звернув особливу увагу на високі ставки плати за оренду приміщень, що їх використовують громадські організації національних меншин для здійснення своєї статутної діяльності. «Звертаюся до місцевих органів влади: слід сприяти організаціям національних меншин в отриманні оренди приміщень державної та комунальної власності без застосування конкурсних процедур та на пільгових умовах», — сказав Віктор Янукович.

Президент також звернув увагу правоохоронців на важливість оперативної та жорсткої реакції на будь-які спроби силою розв’язати конфлікти на міжетнічному грунті. «Як глава держави хочу запевнити всіх, що питання реалізації прав осіб, які належать до національних меншин, і надалі перебуватиме на постійному контролі», — передає слова Президента його прес-служба.

Влада і в подальшому приділятиме значну увагу вирішенню проблемних питань національних меншин в Україні. Про це заявив Президент України Віктор Янукович у заключному слові на засіданні Громадської гуманітарної ради. «Питання, які ви порушуватимете, не залишаться без уваги держави, будуть відповідні доручення», — сказав глава держави, звертаючись до присутніх на засіданні представників національних громад. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»