Офіційний візит Прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо передбачав не тільки формат зустрічей і переговорів. Перед тим як розпочати зустріч урядових делегацій, він разом з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом вшанував пам’ять Героїв Небесної Сотні. На місці загибелі синів України високопосадовці разом із представниками делегацій поклали квіти.

Поміж себе прем’єри обговорювали першочергові кроки щодо поглиблення економічної співпраці. Володимир Гройсман зазначив, що угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою — це нова сторінка двосторонніх економічних зв’язків. І Україна намагатиметься зробити таке партнерство ефективнішим, розвиваючи торгівлю, залучаючи інвестиції тощо. Скажімо, наша держава виступає з пропозиціями щодо створення спільних із Канадою проектів в аерокосмічній галузі.

Володимир Гройсман і Джастін Трюдо вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Фото з Урядового порталу

Україна має бути сильною

Як і решта високоповажних гостей, Прем’єр-міністр Канади почув від Володимира Гройсмана інформацію про реформаторські дії Кабінету Міністрів. У цьому переліку виокремлювалися такі пункти: формування потрібної бази для ефективної боротьби з корупцією, відкриття електронних реєстрів, проведення децентралізації, реформування державної служби, судової системи, енергетичного сектору, системи державних закупівель, публічна приватизація державних підприємств.

Окремо глава уряду наголосив на важливості  надання Канадою підтримки у підготовці Збройних сил України в умовах воєнної агресії.

Усі чекають на економічне зростання

Володимир Гройсман завважив про необхідність розширення співпраці країн в оборонному секторі: «Наше завдання — створити належний рівень оборони для того, щоб будь-кому, хто має агресивні плани, не спадало на думку атакувати Україну. Україна має бути сильною».

Потужним поштовхом для розвитку економічних відносин країн став Українсько-канадський бізнес-форум, що відбувся у Торонто 20—21 червня.

«Я глибоко вірю в те, що з кожним роком наші відносини міцнішатимуть. Ми зможемо відкрити нові можливості нашої економічно-торговельної співпраці, поєднати наші культурні традиції. Ми назавжди будемо стратегічними партнерами, які довіряють, підтримують та з розумінням ставляться одне до одного», — з такими словами Володимир Гройсман звертався до Джастіна Трюдо під час їхньої неформальної зустрічі з представниками ділових кіл.`Глава уряду подякував своєму колезі за рішучу позицію Канади щодо підтримки суверенітету України на міжнародній арені та в просуванні реформ, назвав цей візит свідченням особливого ставлення Канади до України.

Відтак Джастін Трюдо відповів: «Україна зіткнулася з велетенськими викликами, та все одно ми чекаємо на економічне зростання». Виклики воєнної агресії на сході країни він вважає тягарем для всього світу. Також Прем’єр Канади висловився за активізацію роботи канадських інвесторів в Україні та українських у Канаді.

«Ми докладемо всіх зусиль, щоб Україна йшла вперед», — цитує його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

PS Другий день офіційного візиту Джастін Трюдо розпочинав на Львівщині. Він відвідав Міжнародний центр миротворчості та безпеки Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗСУ (Яворівський полігон), аби побачити на власні очі, як канадські інструктори у складі військ НАТО навчають українських військовослужбовців, пересвідчитися в матеріально-технічній базі найбільшого в Європі полігона. Вже у Львові Прем’єр Канади спілкувався з представниками місцевої влади. Начальник Генерального штабу ЗС Канади генерал-полковник Джонатан Ванс також ознайомився з перебігом підготовки українських підрозділів за участі іноземних інструкторів у межах «Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки — Україна» (JMTG-U).