Лідери  Німеччини, США, Японії, Канади, Франції, Італії та Британії зібралися у баварському замку Ельмау 7 червня і вкотре нагадали нашому північному географічному сусідові, що розмір і велич — це різні речі.  Також Президент США Барак Обама і канцлер Німеччини Ангела Меркель зробили спільну заяву про те, що санкції проти Росії мають залишатися чинними доти, доки Москва не виконає своїх зобов’язань за мінськими домовленостями щодо припинення бойових дій на сході України.

На баварському альпійському курорті Гарміш-Партенкірхен  лідери двох країн обговорили кризу в Україні й погодилися, що термін чинності санкцій має бути чітко прив’язаний до виконання Росією мінських домовленостей і поваги до суверенітету України,  посилається на  заяву Білого дому, оприлюднену після зустрічі американського й німецького лідерів, Бі-бі-сі.

А тим часом у замку Ельмау... Фото Укрiнформу

Незважаючи на те, що питання конфлікту на сході України не було в офіційному порядку денному зустрічі, саме його кермачі наймогутніших держав були змушені розглядати. «Посприяв» цьому президент Росії Володимир Путін. Вочевидь, втративши реальність, російський президент в інтерв’ю одному з італійських видань заявив, що, мовляв,  саме США винні у воєнному конфлікті на сході України. За його словами, нерозумна політика американців, спрямована на досягнення першості на світовій політичній арені, змусила Росію до відповідних кроків.

Експерти зазначають, що десь у глибині політичної душі більш-менш адекватних представників РФ таки жевріла надія, що санкції може бути скасовано або бодай пом’якшено. Однак  події останніх днів під Мар’їнкою на Донеччині, які не могли бути просто стихійним сплеском активності, а найсправжнісінькою розвідкою боєм, заздалегідь спланованою і не без благословення Кремля, зробили неможливим навіть натяк на прогрес.

Господиня саміту G7 Ангела Меркель бачить нездоланний на даний момент бар’єр у відносинах із Росією.  Про це канцлер ФРН заявила в неділю в ефірі телеканалу ARD. На думку пані Меркель, анексією Криму Росія протиставила себе і «Сімці», і загалом демократичним цінностям. За таких умов повернення країни у формат не видається можливим. 

І хоч  «Велика сімка» обговорює  широку міжнародну проблематику,  російсько-український конфлікт був у порядку денному не лише зустрічі за «круглим столом», а й більшості двосторонніх перемовин. Лідери Канади, Німеччини та Великобританії підтвердили важливість підтримки єдиної позиції країн G7 щодо ситуації в Україні.  Вони наголосили:  Росія повинна поважати і виконувати мінські угоди.

А  президент Європейської Ради Дональд Туск  зауважив:  «Якщо хтось із присутніх хоче обговорити будь-які зміни режиму санкцій стосовно Росії, то на даний момент може йтися  лише про їхнє продовження і посилення. Євросоюз, як і всі члени «Великої сімки», надалі обстоює незалежність і суверенітет України. Ідеться не про радикалізацію. Мабуть, я перший представник Євросоюзу, який сподівається, що Росія стане партнером, а не ворогом і проблемою світового масштабу. Але нині у нас немає іншого вибору», — зазначив європосадовець.

Прикро лише, що в Росії досі думають, що вона велика не лише за розміром.  І навіть «прикупили» кілька екс-політиків, які заявляють, що виключення  РФ з «Великої вісімки» було помилкою…