Засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації на Донбасі завершилося безрезультатно. Проект заяви щодо мінських домовленостей, який запропонував постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін, Радбез не підтримав. Під час засідання не обійшлося без уже звичних словесних баталій між представником РФ та заступником міністра закордонних справ України Вадимом Пристайком.

Принципова розбіжність позицій

У заяві Москви росіяни запропонували закликати до повного виконання комплексу заходів, передбачених мінськими домовленостями, а також наголосити на необхідності завершити розслідування подій в Одесі 2 травня 2014 року. Вадим Пристайко схвалив першу частину документа, а другу запропонував розширити, наголосивши на необхідності розслідувати події в Криму. «Я думаю, що пропозиція Росії — нечесна спроба висвітлити трагічні події в Одесі», — зауважив український дипломат.

У відповідь Віталій Чуркін звинуватив українську владу в державному перевороті в 2014 році, у розстрілах учасників Майдану, у невиконанні тодішньою опозицією домовленостей від 21 лютого 2014 року з екс-президентом Віктором Януковичем. Представник МЗС України нагадав російському послу, що саме під цими домовленостями, які своїми підписами засвідчили представники Німеччини, Польщі та Франції, спецпредставник президента РФ свій підпис так і не поставив. Крім того, Вадим Пристайко наголосив, що датою анексії Криму Москва вважає 20 лютого 2014 року, оскільки саме її викарбувано на медалі РФ «За возвращение Крыма», тобто Росія вже «святкувала» окупацію Криму за день до підписання згаданих домовленостей. Отже, Кремль заздалегідь планував загарбання Криму, і домовленості Заходу з Віктором Януковичем були тут ні до чого, розповів з трибуни ООН український дипломат.

Вадим Пристайко поінформував про безпекову ситуацію на непідконтрольній Україні частині Донбасу. У цьому регіоні перебуває 34-тисячний контингент російських військ. За даними української сторони, окуповані території Луганської та Донецької областей контролюють 470 російських танків, 970 БТР, 450 одиниць ствольної артилерії, 190 «градів» із Росії. «Ми були б вдячні, якби РФ очолила рух і сказала своїм дорогим сепаратистам скласти всі ці смертельні іграшки на російській території», — слушно зауважив український дипломат.

Стабілізація безпеки на Донбасі — головна передумова проведення місцевих виборів на окупованих територіях, чого активно вимагає Москва. Проте Вадим Пристайко ООН відповів, що хоча Україна готова до проведення цих виборів, але лише тоді, коли безпекова ситуація у регіоні стабілізується. Україна наполягає на розміщенні міжнародної озброєної місії в Донецькій і Луганській областях на час проведення виборів і закликає РБ ООН і ОБСЄ реалізувати цю ініціативу.

Проте ця пропозиція, яку останній місяць активно озвучують представники української влади на міжнародних майданчиках, спричиняє жорсткий супротив Москви. І російський постпред в ООН заявив, що Кремль не збирається підтримувати цю ініціативу. «Від української влади виходять дедалі нові ідеї щодо розгортання на Донбасі то миротворчих сил ООН, то поліцейських з важкою зброєю. Адже це дуже зручно: спочатку спеціально нагнітати напруженість, а потім пропонувати варіанти вирішення, які не мають жодного стосунку до реальності», — «праведно» обурювався Віталій Чуркін.

Що ховають бойовики від ОБСЄ?

Заступник Держсекретаря США Вікторія Нуланд, яка цього тижня перебувала у Києві з візитом, заявила, що для проведення виборів на Донбасі має бути виконано принципові положення мінських домовленостей, які б дали змогу місцевим жителям зробити вільний демократичний вибір. Цю позицію Вашингтона озвучила і постійний представник США в ООН Саманта Пауер. За її словами, нинішня ситуація на Донбасі не відповідає необхідним вимогам для проведення виборів, які мають відбутися згідно з українським законодавством і міжнародними стандартами. «Для проведення демократичних виборів громадяни й спостерігачі потребують безпеки, щоб мати змогу вільно пересуватися, висловлювати свою думку, збиратися без ризику для життя», — пояснила американський дипломат. Ті обставини, які наразі склалися на сході України, цим вимогам жодним чином не відповідають, констатувала вона.

Обмеження пересування й доступу по всій території Донбасу, які створюють для спостерігачів ОБСЄ проросійські терористичні угруповання, обурюють міжнародну спільноту. «Коли Росія та підтримувані нею сепаратисти не надають доступу неупередженим спостерігачам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, починаючи від Криму і завершуючи тією територію, де впав літак MH17, що вони там приховують? Чому їх так лякають співробітники СММ? Чому ви ускладнюєте їхнє пересування? Чому ви націлюєте на них свою зброю?» — з цими риторичними запитання Саманта Пауер звернулася до Віталія Чуркіна.

Світ ніколи не пробачить анексії Криму

Яскравим і емоційним був виступ посла Великої Британії при ООН Метью Рікрофта, який заявив, що Росія має негайно повернути Крим Україні і змусити бойовиків на Донбасі припинити вогонь. «Припинення вогню — основа мінських угод, і, гадаю, всі ми прекрасно знаємо, на кому лежить головна відповідальність за їх невиконання, — на сепаратистах, яких підтримує Росія», — заявив Метью Рікрофт.

Він також наголосив, що СММ ОБСЄ неодноразово засвідчувала факти, що саме сепаратисти переслідують спостерігачів, нагнітають ситуацію і отримують зброю, боєприпаси від своїх російських союзників. «Ця підтримка Росії підживлює нестабільність на сході України», — додав британський посол. Він згадав і про так звані гуманітарні конвої, які Росія, без узгодження з українською стороною, направляє на окупований Донбас. За словами дипломата, ці «гуманітарні конвої» перетинають кордон, порушуючи територіальну цілісність і суверенітет України.

Представник Великої Британії також заявив, що світ ніколи не пробачить Росії незаконну анексію Криму, якою вона порушила всі міжнародні угоди і зобов’язання. «Наша позиція щодо цього акту агресії ніколи не зміниться: Росія мусить повернути Крим Україні, і доки вона цього не зробить, доти зіштовхуватиметься з наслідками своїх незаконних дій», — такий меседж почув Віталій Чуркін від офіційного Лондона.