СВИНАРСТВО 

У Дніпропетровську розглядали проект залучення пересічних селян до розвитку свинарства


Україна, яку знають у всьому світі як «батьківщину» сала, на жаль, сьогодні імпортує свинину. Тож розвиток тваринництва, зокрема свинарства, потребує особливої уваги з боку держави. Так підкреслив нагальність проведення наради «Перспективи залучення сільського населення до розвитку галузі свинарства» міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Хто може ефективніше і кому більше до душі виробляти м’ясо свинини? Українцям чи іншим країнам? Нас ідентифікують як любителів і фахівців з виробництва сала. Тобто це наше завдання, і ми повинні це робити обов’язково. Враховуючи національні особливості, зокрема те, що у сільській місцевості в Україні проживає 33% населення, а це понад 14 млн людей, які мають у своєму обробітку лише присадибних ділянок 3,5 млн гектарів, ми повинні знайти нову технологію і схему вирощування поголів’я та виробництва м’яса свинини», — зазначив міністр.

Поросята в хліві, радість в сім'ї. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Відповідну схему було презентовано в одному з дніпропетровських агропідприємств, де проходила нарада: вирощування та виробництво свинини із залученням підсобних господарств. Презентовані міні-ферми для вирощування свиней розраховані на посильне поголів’я для кожної сільської родини — 20-50 голів. Для їх створення селянину потрібні ангар з обладнанням, поросята, ветеринарне обслуговування, солом’яні підстилки, корми. Держава може допомогти придбати необхідне устаткування на лізингових умовах. Якщо така схема буде запроваджена, держава обов’язково супроводжуватиме цей проект.

Микола Присяжнюк упевнений, що тут повинне спрацьовувати державно-приватне партнерство. Держава має дати системну підтримку, щоб селянин міг отримати в лізинг обладнання, фінанси на корми і поголів’я, надати компенсацію відсотків таким чином, щоб цей проект був соціально орієнтований та економічно вигідний і державі, і селянинові.

«Сім’я, яка вирощуватиме 20 свиней в ангарах, за рік зможе заробити від 50 до 113 тис. грн. Це реальні доходи сільської родини. І це важливий соціальний аспект свинарства», — зазначив міністр АПК. На його думку, впровадження цього проекту допоможе збільшити виробництво м’яса свинини, підвищити зайнятість сільського населення, а також зробити Україну експортоорієнтованою у виробництві й вирощуванні свинини.

Приблизно за місяць в уряді за участю провідних науковців відбудеться обговорення проекту, потім його направлять на розгляд Кабміну.  І найближчим часом в Україні мають прийняти програму розвитку свинарства.

«Я переконаний: через місяць ми отримаємо пропозицію, звернемося до уряду, фінансових установ, щоб запропонувати цей проект, — сказав Микола Присяжнюк. — Колгоспи зруйновані, нових форм колективного розвитку нема, і наше завдання — знайти цю модель. Тваринництво — єдина галузь, в якій нам не вдалося подолати такі негативні явища, як зменшення виробництва і зменшення поголів’я. Ми над цим працюємо».

За словами міністра, цього року на компенсацію будівництва ферм державою виділено 500 млн грн, 300 млн грн — на компенсацію відсотків за кредитом. До 2 млрд грн (на сьогодні акумульовано 400 млн грн) буде направлено на компенсацію для сільгосппідприємств з розрахунку 7 гривень за один кілограм живої ваги закупівлі телиць у населення.

Голова Мінагропроду переконаний: саме на аграрний сектор криза не вплине так глибоко, як на інші галузі, оскільки Україна має достатньо великий внутрішній ринок споживання, в тому числі м’яса й молока.