Європейський Союз ухвалив рішення продовжити ще на півроку санкції проти російських компаній та приватних осіб, які підривають територіальну цілісність та суверенітет України.

Брюссель продовжив обмеження

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) і має бути затверджено до 15 вересня на засіданні Ради ЄС.

«Це ще не остаточне рішення, але це означає, що  політичні домовленості продовжити запобіжні заходи проти тих, хто підриває територіальну цілісність, суверенітет України, вже є», — зазначили у Раді ЄС. Санкції може бути продовжено  на наступні шість місяців.

Разом із тим кількість осіб, проти яких продовжено санкції, ще не відома, тому що з цього питання рішення ще не ухвалено. «У березні цього року, коли санкції було поновлено, у переліку було 150 осіб та 37 компаній, але технічна робота ще триває, тому ми не можемо підтвердити, чи змінився цей список», — пояснили в Раді ЄС. За інформацією УНІАН, остаточне рішення буде ухвалено найближчими днями. «Воно може бути ухвалено на наступних засіданнях і також за письмовою процедурою», — наголосили в Раді.

Зброярі РФ порушили закон США

Тим часом влада США ухвалила рішення запровадити санкції проти п’яти компаній оборонної промисловості Росії, підозрюваних у діяльності, яка суперечить американському закону про нерозповсюдження озброєнь щодо Ірану, Північної Кореї та Сирії.

У рішенні Держдепартаменту повідомляється, що під санкції потрапили АТ «Конструкторське бюро приладобудування» (м. Тула), виробник приладів нічного бачення і електронно-оптичних перетворювачів компанія «Катод» (м. Новосибірськ), корпорація «НВО машинобудування» (м. Реутов, Московська обл.), компанія «Рособоронекспорт» (м. Москва), літакобудівна корпорація «МіГ» (м. Москва).

Також під санкції за співробітництво з Росією, що є порушенням цього закону, підпали підприємства з Ірану, КНДР і Сирії, а також з Китаю, ОАЕ, Судану й Туреччини. Які саме порушення призвели до запровадження санкцій, в документі не пояснюється.

З часу запровадження санкцій міністерствам і відомствам уряду США заборонено укладати будь-які закупівельні контракти з компаніями із санкційного переліку й надавати їм будь-яку матеріальну підтримку і допомогу. Винятки можуть бути тільки з особистого дозволу держсекретаря США.

Заборонено також продавати компаніям-порушникам товари військового призначення з профільного списку уряду США. Раніше укладені угоди на продаж товарів і послуг, що підпадають під закон про експортний контроль США, підлягають скасуванню. Надалі заборонено видачу ліцензій на подібні угоди. Санкційні заходи діятимуть протягом двох років, якщо лише їх термін не буде змінено рішенням Держдепартаменту.

Закон про нерозповсюдження, що став підставою для нових санкцій, було запроваджено у США щодо Ірану 2000 року. У 2005 році до нього додали Сирію, а ще через рік — КНДР. Суть закону полягає в забороні постачання до цих країн товарів, послуг і технологій, які підпадають під міжнародні контрольні режими і відповідні переліки.