ТРАДИЦІЇ

Останній місяць літа щедрий на хліб, мед та яблука 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Перші дні місяця нагадують нам про те, що красне літо добігає кінця, а осінь вже стукає у двері.  Хочете знати, якою вона буде, зверніть увагу на прикмети, пов’язані зі святом Мокрин (1). У народі кажуть: «Які Мокрини, така й осінь. Дощ зранку — початок осені з моквою; дощ по обіді — дощові будуть середина осені і кінець». Спостерігайте, яким буде Іллів день (2). «Пророк Ілля повертає літо на осінь», — каже народна мудрість. У  цей день справляють свято Зажинок. Сніп пшениці або жита прикрашають квітами, кольоровими стрічками. Його з урочистостями вручають кращому комбайнеру. Цей символ нового врожаю ставлять в оселі на покуті і зберігають до нового свята. На Іллю ніч довшає, а вода холоднішає. Гарна сонячна погода цього дня не радує — наступного року буде поганий урожай зернових.

Велике релігійне свято у серпні — Перший  Спас, Маковія (14). У давнину люди збиралися біля річок і ставків святити воду, купалися. Вода в цей день вважається цілющою. У церквах освячують букети-обереги з квітів і маківок. Він повинен складатися з різних квітів: чорнобривців, жоржин, настурцій, чебрецю, м’яти, материнки. Голівки маку і невеличкого соняшника в’яжуть окремо. За потреби з такого букета готують лікувальні чаї, купелі для немовлят. На Маковія — проводи літа. Починають відлітати у вирій птахи, пасічники ламають соти, качають мед. Вранці роси холодні. «Прийшов Спас  — готуй рукавиці про запас», — каже народне прислів’я.

Наступне велике релігійне свято — Преображення Господнє, Другий Спас (19). Розговляються яблуками з медом, дари садів освячують. З Другого Спаса починають сіяти озимі. Суха погода в цей день — осінь буде засушливою; мокра — осінь з дощами; сонячний день — провісник наступної суворої зими.

На Успіння Пресвятої Богородиці (28) починається «бабине літо». Завершився Успенський піст, можна споживати скоромні страви. Цього дня обламують калину, в’яжуть у пучечки і розвішують у сінях. Узимку — це цілющі ліки від застуди. Якщо лелеки і журавлі відлетіли у вирій до Успіння, зима буде холодною.

Третій Спас у народі називають хлібним. У кожній оселі панує духмяний аромат хліба і пирогів з нового врожаю. Завершується збір винограду, пізніх яблук, горіхів. Настала пора «трусіння» риби у ставках. Якщо ластівки відлетіли у вирій до Третього Спаса — холодна осінь не за горами. Зберіть усе в полі і  городі та сховайте у коморі.

НАШ КАЛЕНДАР

2 серпня         День аеромобільних військ України.

6 серпня         Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї.

7 серпня         День Повітряних сил Збройних сил України.

8 серпня         День військ зв’язку.

9 серпня         Міжнародний день корінних народів світу.

12 серпня        Міжнародний день молоді.

14 серпня        День будівельника; День працівників ветеринарної медицини;   Перший Спас. Маковія.

15 серпня        День археолога.

19 серпня        День пасічника; Другий Спас. Преображення  Господнє.

23 серпня   — День Державного прапора України; Міжнародний день пам’яті жертв работоргівлі та її ліквідації.

24 серпня        День Незалежності України.

27 серпня       День авіації.

28 серпня   День шахтаря; Успіння Пресвятої Богородиці.

29 серпня        Третій Спас (хлібний).