НОВАЦІЯ 

У найбільшому на сході України ринку відкрито Центр з обслуговування підприємців

Галина ПОЛОВИК 
для «Урядового кур’єра»

На цьому ринку працюють понад 11 тисяч людей (або 6% від загальної кількості підприємців, зареєстрованих в області), які сплачують до бюджету близько 23,5 млн грн у рік. Наразі — це унікальний випадок в українській податковій практиці.

За словами голови Державної податкової служби України (ДПСУ) Олександра Клименка (який перебував у Харкові з робочою поїздкою і взяв участь у відкритті центру), «це крок до нового рівня взаємовідносин податкової служби з платниками. Сервісні центри є світовим трендом і поява їх сприятиме підвищенню рейтингу нашої держави». Уперше підприємці зможуть отримати консультації спеціалістів податкової служби на своєму робочому місці: оперативно, швидко, зручно, без зайвої біганини. За словами  О. Клименка, створення таких центрів спрямоване, насамперед, на реалізацію стратегічних напрямків ДПСУ: перетворення її з фіскального органу у сервісну службу, формування нової податкової культури, забезпечення індивідуального підходу до кожного платника.

Підприємці зможуть проконсультуватися з податківцями прямо на ринку. Фото автора

Відтепер платникам податків на Харківщині не потрібно бігати лабіринтами коридорів податкових інспекцій, вишукуючи потрібний кабінет, і вистоювати черги під ним. Відповідно до програми ДПСУ, в області відкрито понад 30 сучасних центрів з обслуговування платників податків. До кінця нинішнього року в усіх регіонах України планують відкрити близько 400 таких центрів (на сьогодні їх близько 180). Серед основних функцій ЦОПП: надання повного пакета послуг платникам податків, в тому числі — отримання безкоштовних послуг з генерації та сертифікації ключів для надання звітності в електронному вигляді. Особливістю ЦОПП є їхня уніфікація. В усіх центрах є три обов’язкові сектори: секція прийняття та видачі дозвільних документів, секція прийняття звітності та кореспонденції, а також секція з обслуговування платників. Крім того, сервісні центри обладнані залами чекання з Wi-Fi та плазмовими екранами для трансляції важливої інформації.

Серед ноу-хау — куточок платника податків, де можна скористатися Інтернетом і  отримати потрібну інформацію. За необхідності консультант-модератор допоможе у пошуку необхідної інформації, заповненні документації. У деяких податкових інспекціях у сервісних центрах завбачливо передбачені дитячі кімнати, де можна залишити малюків, поки батьки вирішуватимуть свої питання. Українські ЦОПП працюють у робочі дні з 09:00 до 20:00, у суботу — з 09:00 до 16:00.