ЄВРОСЕСІЯ

Учора у Страсбурзі розпочалося пленарне засідання Європейського парламенту,
головна інтрига якого — «українське питання»

Після літніх канікул ожила будівля Європарламенту у Страсбурзі. Першу у новому політичному сезоні сесію євродепутати присвятять проблемам Лівії, боротьбі з тероризмом, корупцією і економічною кризою. Кілька днів тому у ЗМІ з’явилися повідомлення про критичну резолюцію щодо України, яку готує до розгляду Європарламент. Проте напередодні відкриття сесії цього кореспонденту «УК» в прес-службі Європарламенту в Страсбурзі не підтвердили. Не згадується резолюція щодо України і в офіційному порядку денному  пленарної сесії.  Можливо, остаточне рішення з цього приводу буде прийнято у четвер на Конференції президентів Європарламенту.

Поки що європейців більше турбує наплив біженців з країн Північної Африки до ЄС. Тож Європарламент голосуватиме за прийняття плану, згідно з яким кордони ЄС до кінця 2011 року будуть патрулювати додаткові прикордонні загони. Крім того, європейське агентство «Frontex», яке займається питаннями безпеки кордонів ЄС, візьме до свого штату спеціальних інспекторів, котрі контролюватимуть, аби при спілкуванні з біженцями прикордонники дотримувалися усіх норм у сфері прав людини. В Європарламенті триватимуть дебати з приводу кризи єврозони, а також розглядатиметься бюджет ЄС на 2012 рік. В останній день сесії, крім доповідей щодо ситуації у Лівії та Сирії, а також в охопленій голодом Східній Африці, європарламентарії вислухають виступ Президента Польщі Броніслава Коморовського (як відомо, наразі Варшава головує в ЄС).

І хоча Україна поки що не входить до складу ЄС, цими днями у Європарламенті перебуватиме численна делегація депутатів Верховної Ради, які прибули до Страсбурга для участі у першому робочому засіданні Парламентської Асамблеї «Євронест».  Це об’єднання офіційно почало функціонувати у травні нинішнього року і створене для того, щоб країни-учасниці ініціативи «Східне партнерство» могли співпрацювати з Євросоюзом на парламентському рівні. Планується, що під час засідання «Євронесту» будуть вироблені рекомендації саміту «Східного партнерства», який відбудеться наприкінці вересня у Варшаві. Варто очікувати, що українські депутати порушуватимуть перед колегами з ЄС болючі для України візові питання, а також вирішуватимуть долю Угоди про асоціацію з ЄС. У ході засідання  буде  прийнята спільна заява щодо Білорусі. І хоча Білорусь входить до складу країн-учасниць «Східного партнерства», довкола неї у «Євронесті» створилася доволі незручна ситуація, оскільки білоруських депутатів до участі в цій структурі не запросили.  Згідно з регламентом «Євронесту»,  брати участь у ньому може лише та країна, вибори в якій визнані ОБСЄ.