ЖНИВА-2011

Короткочасні дощі дещо знизили темпи збиральних робіт у центральних та північно-західних регіонах, а також впливають на якісні показники збіжжя

Загалом, станом на 8 серпня, в Україні обмолочено  94% площ під ранніми зерновими і зернобобовими, або 10,6 млн га, з яких отримано 32,2 млн тонн збіжжя. Зокрема 21,8 млн тонн пшениці (озимої та ярої), 9,1 млн — ячменю, 388 тис. — гороху, 564 тис. — жита, 1,3 млн тонн — ріпаку (озимого і ярого).

Найбільшими успіхами можуть похвалитись представники Одещини, що зібрали 2,6 млн тонн зерна, Миколаївщини, Херсонщини, Харківщини та Вінниччини — по 2,2 млн тонн, Запоріжжя та Дніпропетровщини — по 2 млн, Донеччини — 1,9 млн, АР Крим — 1,8 млн, Кіровоградщини  — 1,6 млн, Полтавщини — 1,5 млн тонн. Мільйонного рубежу досягли й Київська, Хмельницька та Черкаська області.

 При цьому найвищу врожайність ранні зернові мали у Хмельницькій — 41,3 ц/га, Вінницькій — 41,1 ц/га та Тернопільській областях — 36,3 ц/га.

Якщо ж говорити про якісні показники зерна, то нині, за даними Мінагропроду, співвідношення продовольчої пшениці до фуражної становить в середньому 60 до 40%. Так, за даними держхлібінспекцій АР Крим і областей, з 4,361 млн тонн пшениці, що на 4 серпня надійшли на сертифіковані зернові склади, 0,2% (10,4 тис. тонн) — 1 класу, 18,7% (817,9 тис.) — 2-го, 39,2% (1708 тис.) — 3-го, 2,2% (97 тис.) — 4-го, 12,4% (541,6 тис.) — 5-го, 26,4% (1151,6 тис.) —6-го. Крім того, на склади надійшло 1,649 млн тонн ячменю, 60 тис. тонн — гороху,  37 тис. тонн — жита.

Щодо урожаю круп`яних культур, то в південних областях, що першими розпочали їх збір, він непоганий. Станом на 8 серпня з  2,7 тис. га намолочено 3,1 тис. тонн зерна гречки при врожайності 11,2 ц/га. Просо обмолочене на площі 5 тис. га, отримано 9,2 тис. тонн при врожайності 18,2 ц/га. 

Щодо підготовки до посіву озимих культур, то за даними Мінагропроду, до сівби готові 5,7 млн га грунту з 9,2 млн га (8,2 млн — зернові і 1 млн — ріпак), запланованих під урожай-2012. Насінням господарства забезпечені на 101% (мають 1,8 млн тонн), протруйниками — на 46% (573 тонни), міндобривом — на 37% (175 тис. тонн).

 ВІСТІ З РЕГІОНІВ

Накосили на велетенського дідуха

АР КРИМ. Наприкінці минулого тижня в автономії закінчилась зернозбиральна кампанія. Підбиваючи підсумки, міністр АПК Криму Валерій Кравець повідомив, що на півострові зібрано понад 1,8 млн тонн зерна з середньою урожайністю 31,9 ц/га. Ці показники радують, адже торік Крим зібрав 1,3 млн тонн з урожайністю в 20,5 ц/га.

«Якщо, готуючись до врожаю 2012 року, виконуватимемо всі агротехнічні заходи, дотримуватимемося сівооборотів, отримаємо врожайність на 35% вищу, ніж сьогодні», — зазначив міністр АПК Криму. Додавши, що задоволений результатами жнив.

Елеватори наповнюються збіжжям нового врожаю. Фото УНІАН

Добре врожаю в сучасній «коморі»

ВІННИЧЧИНА. З року в рік область займає провідні місця зі збору урожаю зернових, який було важко зберегти  через відсутність мережі сучасних елеваторів. У регіоні вирішили розв’язати цю проблему вже цьогоріч: днями перший із серії сучасних елеваторів уже став до ладу в с. Міжлісся Барського району. Він може прийняти  55 тис. т зерна.

— Це приклад модернізації сільського господарства в регіоні,  залучення інвестицій в районі, реалізації  обласної програми економічного і соціального розвитку на 2011 рік, відповідно до якої плануємо значно наростити агровиробництво та створити нові робочі місця, — зазначив під час відкриття новобудови голова облдержадміністрації Микола Джига.

Елеваторний комплекс ТОВ «Агродар-Бар» за годину може приймати 100 тонн зерна. До нього прокладено залізничну колію, тож його послугами можуть скористатися господарства не лише своєї, а й сусідніх областей. За словами М.Джиги, найближчим часом завершиться спорудження ще двох подібних об’єктів у Жмеринському і Хмільницькому районах, а потужне підприємство «Кряж» зведе аж 10 елеваторів на Вінниччині. Відтак, область зможе зберігати до 4 млн тонн зерна.

Пильнуй збіжжя, щоб  оминуло згарище

ЗАПОРІЖЖЯ. У області намолочено понад 2 млн тонн ранніх зернових при середній врожайності 26,9 ц/га. У той час як торік аграрії зібрали понад 1,68 млн тонн при урожайності 23,7 ц/га.

Наразі триває збір пізніх зернових, зокрема гречки та проса. Так, три райони області вже обмолотили 323 га посівів ранньої гречки, намолочено 424 тонни при середній врожайності 13,1 ц/га. Всього  гречкою  цього року в  області  засіяно 4050 га землі. У семи районах триває збирання проса. Наразі оброблено близько 350 га і 17,3 тис. га посівів.  Під кукурудзу відведено  55,8 тис.  га, інші пізні зернові — 4,5 тис. га, соняшник — 580,8 тис. га.

Значну увагу в області приділяють протипожежній безпеці, адже «червоний півень» підкрадається до складів, елеваторів, зерносховищ, полів, коли його ніхто не чекає. Відтак, ще напередодні жнив регіональні фахівці МНС перевірили приміщення для зберігання збіжжя і зробили відповідні приписи керівникам агропідприємств на усунення порушень вимог пожежної безпеки.  З 11 254 заходів, рекомендованих аграріям до виконання, вжито 8 795, або 78,15%. До адміністративної відповідальності притягнуто 116 керівників та посадових осіб. Призупинено експлуатацію 3 будівель і споруд, 23 приміщень, 39 сільгоспагрегатів та 97 дільниць електромереж, де могли виникнути пожежі.

— Жнива додали роботи вогнеборцям, — каже керівник прес-служби ГУ МНС України в Запорізькій області Юлія Баришева. — Маємо персональне доручення  міністра Балоги: всі сили задіяли на протипожежну безпеку у місцях переробки, збору і зберігання врожаю.

Завдяки  вжитим заходам у Запорізькій області вдалося суттєво зменшити події за участю «вогняного півня» порівняно з 2010 роком. 

— За цим показником область посідає 14 місце, — повідомив начальник ГУ МНС у Запорізькій області Олексій Лепський. — Позитивні результати дали насамперед запобіжні заходи, у тому числі соціальна реклама та роз’яснювальна робота серед населення, а також система оперативного реагування на пожежі.

Виправдано також створення  чергових бригад пожежних, які оперативно реагують на джерела загоряння  на окремих територіях.

Зібрано ранні зернові і зернобобові

КИЇВЩИНА. Область уже зібрала ранні зернові і зернобобові культури на 370 тис. га, або 99,8% площ, і намолотила 1 млн тонн зерна. Під урожай 2012 року Київщина планує розширити  посіви агрокультур на 30%, повідомила прес-служба Київської облдержадміністрації.

«Цьогоріч площі під посіви було збільшено на 30%, наступного плануємо наростити їх ще на 30%», — зазначив перший заступник голови Київської облдержадміністрації Ярослав Москаленко. Зокрема, під озимі культури планується відвести 258 тис. га, з яких 229 тис. га — під зернові і 29 тис. га — під ріпак.

Галина ІЩЕНКО,
Людмила ЩЕКУН,
Олег ЧЕБАН,
Наталя ЗВОРИГІНА,
«Урядовий кур’єр»