ПРОБЛЕМА

Базари під прицілом 

Близько 300 тисяч гривень штрафів за порушення конкурентного законодавства застосувало Рівненське територіальне відділення Антимонопольного комітету України з початку року, тим самим ось так вагомо поповнивши державну скарбницю. Економічний ефект від припинення виявлених порушень уже становить 6,6 мільйона гривень.

— Останнім часом на предмет порушення конкурентного законодавства ми дослідили роботу всіх 68 ринків краю. І практично в кожному ці порушення виявили, — розповідає голова обласного територіального відділення Антимонопольного комітету Віктор Боденчук. — Вони типові: по-перше, економічно необгрунтована (читай: завищена) плата за торговельні місця; по-друге, угоди між адміністраціями ринків та продавцями не відповідають основним положенням типової угоди, що затверджена Кабінетом Міністрів. У них звужені як права продавців, так і зобов’язання власне адміністрацій ринків. Така собі «гра в одні ворота». До того ж, при розрахунках тарифів за торговельні місця власники ринків завищували рівень інфляції, який закладали в калькуляцію на майбутні роки — в окремих випадках він доходив аж до парадоксальних 25 відсотків річних! А ще включали у вартість кожного робочого місця необгрунтовані і не підтверджені документально видатки (доволі значні суми на власні відрядження, взяті «зі стелі»; значні обсяги будівельних матеріалів, які невідомо де поділися і якими начебто впорядкували території ринків).

Звісно, що все це лягало не лише на вартість робочого місця, а на собівартість продукції, яку ми з вами купуємо на ринках. Тобто, безбідне життя власників цих комерційних структур у кінцевому підсумку оплачували  споживачі. Тому й телефонна «гаряча лінія» обласної державної адміністрації просто-таки «червоніла» від подібних сигналів.  У провадженні фахівців Рівненського територіального відділення нині перебуває шість так званих «ринкових» справ. За іронією долі, один із цих ринків — у райцентрі Рокитне — називається «Олімп»: ціни ж бо на наших ринках пнуться на самісінький Олімп — ні більше, ні менше!

Вердикт «антимонополістів» такий: терміново привести тарифи за торговельні місця на ринках до економічно обгрунтованих. Якщо цього не станеться, 17 тис. грн.  штрафу власники ринків уже не відбудуться: доведеться кожному з них сплатити щонайменше по 68 тисяч — нові розміри санкцій уже набрали чинності. Коли ж і це не допоможе, тоді вже сам Антимонопольний комітет застосує штраф у розмірі 10 відсотків від загального доходу підприємства за минулий рік. Можливо, хоч тоді ціни   спустяться з надуманого й недосяжного для багатьох споживачів Олімпу на нашу грішну землю.