КОНФЛІКТ

У Донецькій області не припиняються пристрасті навколо «оптимізованих» шкіл

Донецький апеляційний адміністративний суд нещодавно розглянув дві апеляційні скарги стосовно закриття навчальних закладів в обласному центрі та в сусідній Макіївці. На одному із засідань судова колегія залишила без задоволення намагання представників Донецької міськради, які оскаржували ухвалу Ворошилівського районного суду про зупинення ліквідації ЗОШ №111 з українською мовою навчання. Також апеляційний суд розглядав скаргу батьків трьох шкіл Макіївки (№№ 3,27 та 100) — ліквідаційні рішення щодо міських шкіл зупинені, а місцева влада тепер має подбати про підготовку закладів до нового навчального року.

Зупинення рішень про «оптимізацію» шкіл, звичайно, додало впевненості батькам та вчителям, які не змирилися із закриттям навчальних закладів. «Сподіваємося, що незаконні рішення місцевої влади будуть остаточно скасовані і з 1 вересня діти зможуть сісти за парти рідних шкіл», — переконана заступник голови обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта», представник батьків у суді Марія Олійник.

Утім, схоже, підготувати школи до нормальної роботи буде не так просто. Приміром, у Макіївці чогось так поспішали «оптимізувати» школи, що ще навіть до закінчення екзаменів взялися вивозити меблі з класів. Отож тепер батьки вимагають повернути все майно до навчальних закладів. Зокрема відповідні листи вони надіслали як міському голові, так і начальнику управління освіти Макіївської міськради. У листах вказується, що батьківський комітет, виконуючи доручення всіх батьків учнів, вимагає повернути все майно в будівлю школи і підготувати навчальний заклад до 2011-2012 навчального року. Автори листів підкреслюють, що дії влади щодо вивезення з будівель школи майна є незаконними, оскільки, згідно з рішенням Макіївської міськради (від 25 березня 2011 року), названі школи мають працювати до 31 серпня 2011 року.

Більше того, батьки нагадують, що, оскільки двічі (13 та 22 липня 2011 р.) Донецьким апеляційним адміністративним судом були прийняті постанови про припинення дії рішення Макіївської міської ради про ліквідацію загальноосвітніх шкіл I-II ступенів №3, №27 і №100 до закінчення розгляду по суті справи в суді, ці школи мають функціонувати.

Тож боротьба батьківських комітетів за українські школи, про що наша газета вже неодноразово писала, триває. Як відомо, на жаль, не обійшлося й без психологічного тиску на активістів руху за збереження шкіл. Голові ініціативної групи батьків української школи №111 Ірині Кругловій двоє невідомих погрожували фізичною розправою. А вчитель цієї ж школи Любов Снагіна, яка теж брала участь в акціях протесту проти закриття навчального закладу, померла від інсульту…